Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Slovenským prezidentem je Andrej Kiska. Fico uznal porážku

Andrej Kiska děkuje svým voličům
Andrej Kiska děkuje svým voličům  (Autor: EPA, Reuters, ČTK)
Autor: ČTK - 
29. března 2014
23:50

Novým slovenským prezidentem bude podnikatel Andrej Kiska. Jeho soupeř v sobotním druhém kole hlavy státu, premiér Robert Fico, už uznal svou porážku. Zároveň jedenapadesátiletému milionáři Kiskovi gratuloval ke zvolení.

Po sečtení 100 procent volebním okrsků vyhrál Kiska před Ficem 59,4 ku 40,6 procenta získaných hlasů a rozdílem více než 400.000 odevzdaných volebních lístků. Kiska získal podporu asi 1,3 milionu voličů a Fico více než 890.000 hlasujících. Volební účast byla na pětimilionovém Slovensku těsně nadpoloviční - 50,4 procenta. Výsledky by ještě měla oficiálně potvrdit ústřední volební komise.

Kiska ještě před půlnocí poděkoval svým voličům. "To, co jsem slíbil, splním. Slíbil jsem, že budu prezidentem všech občanů, že budu lidi spojovat (...) Budu stát za každým slušným člověkem v naší zemi," řekl Kiska. Chce, aby lidé mohli být na Slovensko hrdí, mohli tu žít a cítili se tu dobře. Hodlá se také zasadit, aby politika na Slovensku byla "lidštější".

"Fico dostatečně nevysvětlil svým voličům, proč chce být prezidentem, většina si ho spíše přeje ve funkci premiéra než prezidenta," konstatoval po volbách sociolog Martin Slosiarik. Podle politologa Erika Láštice by Fico mohl na porážku zareagovat změnami ve své jednobarevné levicové vládě.

Fico sice oznámil, že si vezme pár dnů na zotavenou, nicméně předseda parlamentu Pavol Paška z vládní sociální demokracie ještě před ohlášením výsledků konstatoval, že i v případě porážky bude vláda normálně pokračovat pod Ficovým vedením.

Ministerský předseda i tisk přirovnávali volby k referendu o Ficovi a jeho straně Směr, která dominuje slovenské politice.

pgga ( 31. března 2014 22:33 )

Znovu..koho je to chyba?..Hmmm... mozna Cechu co je zamestnali?

pgga ( 31. března 2014 22:29 )

???...To je chyba Slovaku nebo Cechu?..Pokud Cech nebude chtit zamestnat Slovaka..tak?...

pgga ( 31. března 2014 22:28 )

Tvoje totalni debilita ridici je neskutecna...

fistron ( 31. března 2014 16:16 )

Níže to je pro tu špergli čobolskou

fistron ( 31. března 2014 16:14 )

Proč máme v naší zemi zaměstnané Slováky, co česky se naučit nechtějí? Nedávno se ptala nějaká paní v supermarketu Billa Slovenky, co se starala o navážení zeleniny, kde by našla chřest. Slovenka nerozuměla a paní pomohli česky mluvící. To píšu záměrně. protože v tom supermarketu je čeština už vzácnost. Převažuje ukrajinština, pak slovenština, ruština a vietnamština jsou tak na stejné úrovni. Totéž je s Ukrajinkami u kasy. Nezodpoví jedinou otázku, protože češtinu se neučí. Nedávno jsem byl na konferenci v Bratislavě. Přednášku jsem měl v češtině, ale řekli mi, že musím mluvit buď slovensky, anglicky a nebo německy. Nemluvil jsem nijak, všichni Češi jsme šli do hospody a konference byla téměř bez účastníků. Přišli nás prosit, ať se vrátíme a že klidně můžeme mluvit česky. Co myslíte, že jsme udělali?

Zobrazit celou diskusi