Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Prezident Miloš Zeman předal Zlaté záchranářské kříže

Autor: wil - 
28. března 2014
10:19

Zlaté záchranářské kříže dostali včera na Pražském hradě od prezidenta Miloše Zemana (69) hrdinové za záchranu životů. Byli mezi nimi profesionálové – hasiči, ale i šestiletá Nikolka nebo student František (17).

Malá Nikolka z Plzně (6) prokázala v dubnu minulého roku obrovskou odvahu. Zachraňovala svoji těhotnou maminku Lucii, která dostala epileptický záchvat. Byla sama doma. Vyběhla na chodbu, bouchala na sousedy, ale marně... Sama pak dokázala zavolat záchranku a dlouhých osm minut podle pokynů operátorky poskytovat mámě první pomoc. Díky své odvaze pomohla nejen mamince, ale své tehdy ještě nenarozené sestřičce.

Zkolabovala na Hradě

„Až budu velká, chci být záchranářkou,“ prohlásila malá hrdinka poté, co dostala od prezidenta Zemana ocenění. To ještě netušila, že se její maminka dostane za pár minut do stejné situace... Velká sláva pro rodinu končila nevesele, maminka Lucie na Hradě zkolabovala a musela být převezena do nemocnice.

František (17) oživil tátu: Dostal metál a dort

Jako ve zlém snu si připadal František (17) z Rakovníka, kterého vzbudila
v noci máma, když zjistila, že její manžel nedýchá a nejde probudit... Nezaváhal ani okamžilk a začal s masáží srdce. „Stáhl jsem tátu z postele, položil na zem a pustil se do masáže srdce. Neměl jsem čas
přemýšlet, co dělat, až poslední půl minutu mě vystřídala mamka, než
dorazila záchranka,“ líčil dramatický boj František. „Sice jsem taťku zachránil, stále se však nemůže pohybovat, pořád je na vozíku, ale snad se to zlepší, už se to zlepšuje,“ říkal rozpačitě. Kromě ocenění předal Františkovi prezident Zeman i dort k jeho osmnáctinám, které oslaví už příští pondělí. „Nepřipadám si jako hrdina. Byl jsem celkem nervózní, když mi přál prezident,“ popisoval nečekané překvapení.

Jan Tyburec a Karel Kubovec: Vytáhli kluka, který byl 7 minut pod vodou

Dva kluci (15, 18) skočili loni 18. června do rozvodněné řeky Otavy ve Strakonicích. Netušili, že jim v zápětí půjde o život a smrti uniknou jen o vlásek. Jejich anděly strážnými se stali Jan Tyburec a Karel Kubovec, ktěří je pozorovali z protějšího břehu. „Běžně k řece chodíme venčit psa. Nebál jsem se skočit do vody,“ řekl hrdina Honza. Jednoho z nešťastníků se mu podařilo hned vylovit. Druhý se však ztratil pod hladinou a jeho bezvládné tělo vyplavalo až po 7 minutách. „Pomáhal jsem mu ho dostat na břeh, oživovali jsme ho už na hladině,“ popisuje Karel. „Šlo o vteřiny, moc jsem nedoufal, že se nám ho podaří zachránit,“ doplnil Honza, který u řeky zachránil už celkem pět topících se lidí.

✚ Zlatý záchranářský kříž se uděluje za nejlepší záchranářský počin.
✚ Soutěž se vyhlašuje od roku 1999.
✚ Oceňují se hasiči, vojáci, policisté, ale i záchranářské Nikolce vděčí za

jirkaholman ( 7. dubna 2014 12:51 )

Podívejte se prosím na toto video. https://www.youtube.com/watch?v=o-rkC_MiEdk

itartas ( 28. března 2014 13:29 )

Kdy bude rozdávat Německé kříže...adeptů na vyznamenání je přehršel!

Zobrazit celou diskusi