Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hluchoslepá žena ve 40 letech poprvé uslyšela: Zhroutila se v slzách

Joanne poprvé po 40 letech života uslyšela
Joanne poprvé po 40 letech života uslyšela  (Autor: reprofoto dailymail.co.uk)
Autor: šim - 
27. března 2014
17:18

40 let žila v naprostém tichu, nyní díky speciální operaci a kochleárnímu implantátu poprvé uslyšela lidský hlas. Žena, která celý život neslyšela a 20 let je navíc slepá, byla novým vjemem šokována a nedokázala se ubránit slzám. A to jí její lékařka vyjmenovávala pouze dny v týdnu.

Joanne se narodila se vzácnou nemocí, tzv. Usherovým syndromem. Je to postupně se vyvíjející hluchoslepota. Joanne se narodila neslyšící a když jí bylo dvacet let, přišla o zrak. Minulý týden však podstoupila operaci, která totálně změnila její život.

Britský deník DailyMail nyní zveřejnil video, jak Joanne poprvé uslyšela lidský hlas. Žena při prvním slovu své lékařky vypadala zmateně. Jako by nový vjem teprve zpracovávala, ohmatávala. Trvalo to sotva dvě vteřiny a pochopila, co to znamená slyšet. Nával emocí byl tak silný, že se Joanne okamžitě rozplakala. Štkala tak moc, že ani dech nemohla popadnout. Ještě předtím však stihla své lékařce říci: „Je to velmi, velmi zvláštní. Páni, je to absolutně skvělé!“

Když znovu popadla dech, řekla, že je to to nejbáječnější, co kdy v životě zažila. „Jsem stále v šoku. Musím se naučit, co všechno ty zvuky znamenají. Musím si v mozku vytvořit knihovnu všech zvuků,“ dodala.

„Je to neskutečné. Slyším ptáky a smích. A když jsem s přáteli, už mi nemusejí klepat na ruku, aby upoutali moji pozornost. Teď je už prostě slyším,“ popisuje obrovskou změnu mladá Britka, která se také svěřila, jaké to pro ni bylo, když ve svých dvaceti přišla o zrak.

„Byla jsem neslyšící, to byla moje přirozenost. To jsem byla já. Když jsem pak přišla i o zrak, bylo to nesmírně těžké,“ řekla Joanne.

Jak to funguje?

Kochleární implantát je malé elektronické zařízení, jehož jedna část je umístěna za uchem a druhá je voperována pod kůži. Implantáty nemůžou plně nahradit sluch, nicméně pacientovi pomohou rozeznávat zvuky a dorozumět se.

Signál generovaný implantátem je veden sluchovým nervem přímo do mozku, který signál dekóduje jako zvuk. Poslech pomocí implantátu je jiný než slyšení zdravým uchem, pacient si na něj musí nějakou dobu zvykat.

sores ( 25. ledna 2015 10:55 )

pro 694ever: tak tomu bych takovou nemoc přála, snad by si pak uvědomil jak odporná jeho recenze je! A co to je za obrovské štěstí u člověka který je zdráv a není mrzákem. Tací jako je 694ever, by tím rozhodně měli projít. Je to holt omezenec bez IQ!

honza1965 ( 28. března 2014 19:35 )

Není to absurdní. Mohla se to naučit dokud viděla a mohla odezírat. Sue Thomas agentka FBI je sice smyšlená postava ze seriálu ale podrobně popisuje jak se to dá naučit a moje žena má sestřenici z druhýho kolena, která je od narození hluchá a právě tak se to naučila. Občas má sice trochu problémy s výslovností a sílou hlasu ale domluví se bez problémů.

franta43 ( 27. března 2014 20:15 )

(*hluchej člověk od narození) spíš bych řekl že je to nějaká reklama na tu operaci.

franta43 ( 27. března 2014 20:04 )

"Ještě předtím však stihla své lékařce říci: „Je to velmi, velmi zvláštní. Páni, je to absolutně skvělé!" Jak může hluchej člověk mluvit? Dyt je to absurdní.

694ever ( 27. března 2014 17:59 )

hmm, škoda - vypadá rajcovně . já bych ji teda radši v posteli hluchoněmou ,stačilo by kdyby mluvila očima - aspoň bych mohl být nahlas hustě perverzní

Zobrazit celou diskusi