Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ředitel pražské zoo o utracení žirafy a čtyř lvů v Kodani: Asi se tam zbláznili!

Autor: Tereza Hodáliková, Eva Hradilová - 
26. března 2014
18:39

Usmrtili a předhodili lvům žirafího samečka Mariuse a celý svět proti tomu protestoval. Jeden skandál ale kodaňské zoo nestačil. Teď šokovala zabitím celé rodiny čtyř lvů!

Zatímco únorové rozhodnutí usmrtit žirafátko zdůvodňovala zoo snahou zabránit příbuzenskému křížení zvířat, teď přišla s tím, že lvy bylo potřeba zabít kvůli jejich stáří. A se starými jedinci (pravděpodobně těmi, kterým dali sežrat před očima dětí v zoo tělo žirafího mláděte) utratili také jejich obě mláďata. Proč? Prý by sama nepřežila a oslovené zahrady o ně neměly zájem.

Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek je z neuvěřitelných zpráv z Dánska zaskočený a v šoku. „Já bych nikdy nic takového nepřipustil. Ano, musím přiznat, že je to kolikrát obtížné umístit některá zvířata. Například u žirafích samečků. Už se nám třeba stalo, že jsme platili té zoo náklady na dopravu,“ popsal Blesku Miroslav Bobek s tím, že cestu kolikrát vidí i v tom, že zvíře putuje do zahrady, která není v Evropské asociaci zoologických zahrad (EAZA).

A to je také podle informací Blesku jeden z důvodů, proč se kodaňská zoo uchyluje k usmrcení zvířat – odmítá totiž posílat zvířata do zahrad, které nejsou v této asociaci.

Podle Bobka bohužel chování kodaňských chovatelů vrhá špatné světlo i na ostatní zoologické zahrady. „Celé mě to, co se děje v Kodani, velmi zaskočilo. Nejspíš se tam zbláznili. Osobně mě to mrzí a i dotýká, toto chování vrhá špatné světlo na všechny zahrady,“ pokračoval ředitel.

„Oni prostě ke všemu přistupují hroně racionálně a už dlouhodobě jim naprosto chybí ten pohled lidskosti a empatie. A ten je důležitý,“ říká Bobek.

Proč měli mláďata?

Chování pobouřilo jak širokou veřejnost, tak ochránce zvířat. „Kodaňská zoo, která se hájí tím, že tato zvířata nešlo umístit nikam jinam, je přece nenašla opuštěné na svých schodech, sama je do tohoto světa přivedla.  Měli je nechat vykastrovat a ne nechat, aby měli mláďata a pak je všechny zabili,“ prohlásil mluvčí PETA, organizace bojující za práva zvířat.

Nešťastný Marius

Petici za záchranu Mariuse podepsalo více než 25 tisíc lidí, zoo ale nakonec 18měsíční žirafu stejně utratila. Podle vedení tím zabránili genetickému křížení zvířat a ještě udělali něco pro veřejnost i vlastní zvířata. Mariuse totiž rozporcovali před zraky dětí, aby jim ukázali anatomii, a pak jím nakrmili masožravce.

kukulin ( 27. března 2014 09:52 )

Vy víte, co se stalo s mláďaty žiraf, která se narodila v ZOO u nás?

pepatiso ( 27. března 2014 08:35 )

blesk ty správy příhodně seřadil-hned pod popravy zvířat v ZOO dal článek o umírajících lidech z hospicu!fakt dobré!

abvydavatelstvi ( 26. března 2014 22:33 )

Ano o zvířatech toho víme hodně .... a je nám lito každého které se musi dát zabit..... bydlíme v horách na hajence, kolem jsou louky a lesy... byla by škoda ty prostory nevyuzit k chovu různých zvířat.... když se ale muselo něco zabit většinou jsme odjeli pryč... a přijela jsem s deckama až bylo vše hotové.... Je to strašné ale takový už je Život... něco konči aby začalo něco Nové.... Se zvířaty je i sranda..... teď máme od lonska kohouty krásně zbarvené.. je nám je lito zabit... už jsou vycviceni jako psi....... když pustime koně.. ovce.. kozy.. krávy.. se pást.. kohouti jdou s nimi a každého kdo se chce ke zvířatům přiblížit tak odezenou... Někdo si mysli že zvířata jsou hloupé.... Ty mají víc rozumu než lidi... a maji vrozeny instinkt kdy vyciti nebezpečí a upozorní na to.... zajímavé je že kolem hajenky máme Medvědy a nikdy neublizily zvířatům ani nám.... berou nás joko součást jejich života...... Myslím si že lidé by měli být víc vnimavejsi k přírodě a zvířatům.... a budou i víc šťastnější....

dekatlon.je.tchurak ( 26. března 2014 20:51 )

tvoje vypatlaní rodiče patří do plynové komory demente

cityjail ( 26. března 2014 20:46 )

Aha! A děckám jsi nakecala,že šnicl,kterým se cpou to prasátko vysedělo-žejo!?Než dělat z dětí pitomce,který řeknou že kráva je fialová(podle plyšáků co jim jejich nablblá matka kupuje)tak ať vidí realitu.Ty musíš být opravdu skvělá matka,když nevíš,že děcka nejvíc prahnou po tom,co jim doma zatajujou....zřejmě jseš to ty,kdo na ksichtoknize dává k lepšímu recept na "strouhankové karbanátky z vody a lžíce Vegety-po kterejch "se jenom zaprášilo a i manža si čvachtal"-ne????Bóóže to jsou lidi

Zobrazit celou diskusi