Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Manželku pilota Boeingu 777 vyslechne FBI, pátrání po troskách pokračuje!

Manželku Šáha, hlavního pilota zmizelého letadla, převolalo FBI na výslech
Manželku Šáha, hlavního pilota zmizelého letadla, převolalo FBI na výslech  (Autor: Youtube, Reuters )
Autor: simao, simao, ČTK, ČTK - 
24. března 2014
14:38

Pátrací týmy pokračují v prohledávání vytipované oblasti v Indickém oceánu, kde objevily další předměty, které by mohly být troskami zmizelého letadla. Stále se  však prověřují i osoby obou pilotů. Domovní prohlídky sice zatím nic neodhalily, také americká FBI se však údajně pustila do detailnějšího výslechu manželky hlavního pilota Zaharie Ahmada Šáha (53). Proč se doposud odkládal?

Hlavní pilot letu stále pohřešovaného letu MH 370 je ženatý a má tři děti. S rodinou žil na předměstí Kuala Lumpur a nalétal za svůj život během letité služby 18 365 hodin. I přes jeho zkušenosti na něj padlo podezření, zda zmizení letadla nenaplánoval.

Vyšetřovatelé se proto pustili do domovní prohlídky, jenže údajně zatím nic nenašli. Zkoumali i data z pilotova leteckého simulátoru, který měl přímo doma. A ze kterého cosi v únoru, měsíc před zmizením letadla, vymazal. Šlo o běžné soubory nebo stopu, vedoucí k vysvětlení, proč a kam mohlo letadlo zmizet? Neví se. Pilotova rodina přitom otci vzkazovala: Vrať se domů, čekáme na tebe...

Video Hledání pokačuje! Stala se katastrofa? - Tomáš Polák, Reutes, Youtube.com
Video se připravuje ...

Do vyšetřování se (nejen) kvůli hrozbě terorismu však zapojili již i američtí činitelé. FBI si k výslechu předvolala pilotovu manželku Faizah Khan, uvedl německý Bild.

Záhadou je však i nadále dvouminutový rozhovor, který měl pilot Šáh těsně předtím, než se vznesl s boeingem z letiště v Kuala Lumpur. Majitele SIM karty se nepodařilo vystopovat, byla koupená na falešné doklady...

Doposud se výslechu pilotovy manželky policie spíše vyhýbala. Proč? "Faizah již sice mluvila s úředníky, ale nevyptávali se jí do detailu na chování jejího manžela a stav jeho mysli ve dnech, které předcházely incidentu. Bylo to částečně z kulturních důvodů. V Malajsii se nepovažuje za vhodné, aby lidé v podobných případech, zahrnujících rodinné úmrtí, byli stresováni při intenzivním výslechu," vysvětlil zdroj Daily Mailu.

Jenže FBI prý nyní zatlačila na pilu. S pilotovou manželkou si potřebuje promluvit. Vyšetřovatelé stále mají podezření, že letadlo někdo záměrně odklonil tisíce kilometrů od plánované trasy. Soustřeďují se především na teorie únosu či sabotáže, i když stále nevyloučili ani technické problémy. Letadlo přitom zmizelo 8. března a stále se jej nepodařilo objevit. Ani jeho případné trosky. Faizah by mohla přiblížit pilotovo rozpoložení - jejich vztah se sice rozpadl, kvůli dětem však žili stále ještě společně pod jednou střechou. 

Pátrání v Indickém oceánu pokračuje

Vedle osoby hlavního pilota se však vyšetřování zaměřuje i dalšími směry. A pokračuje pátrání po několika podezřelých předmětech, která v Indickém oceánu objevila čínská a australská pátrací letadla. Do lokality byly vyslány lodě, které by na místo měly dorazit v noci na úterý SEČ.

Australský premiér Tony Abbott oznámil, že posádka australského letadla spatřila v prohledávané zóně asi 2500 kilometrů jihozápadně od australského pobřežního města Perth dva objekty - jeden kulatý, šedé či zelené barvy a druhý obdélníkový, oranžový.

V jiné části prohledávaného území spatřila předtím posádka čínského pátracího letounu IL-76 dva velké předměty a několik dalších menších, které by také mohly být stopou po ztraceném boeingu. Objekty jsou údajně rozptýleny na ploše několika kilometrů čtverečních. Minimálně jeden z nich - bílý čtvercový - byl zachycen kamerou letadla, řekl mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chung Lej. Čína ke svému nejnovějšímu nálezu vyslala ledoborec Sněžný drak, který je na místě očekáván rovněž v noci na úterý SEČ.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi