Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nelegální obchod se štěňaty: Česko je na prvním místě! Jak poznáte podvodníka?

V Česku bují nelegální obchod se štěňaty
V Česku bují nelegální obchod se štěňaty  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ljš, ČTK - 
21. března 2014
19:34

Místo roztomilého pejska za pár korun hromada starostí a běhání po veterinářích, aby vůbec přežilo. To je realita způsobená nelegálním obchodem se psy, kteří jsou chováni v otřesných podmínkách, a trpí proto celou řadou i pro člověka nakažlivých nemocí. Česko je navíc první v řadě zemí, odkud jsou štěňata pašována do zahraničí.

Ilegální obchod se psy je velmi výnosný. Štěňata jsou v malých klecích transportována z východu na západ Evropy, často jsou nemocná a mnohá z nich zakrátko umírají. Původ mají většinou v zemích střední a východní Evropy, jedním z předních "vývozců" je také Česko.

O čistokrevné psy je jednoduše příliš velký zájem a obchod nabírá na objemu i kvůli internetu. Obchodníci u nás psy chovají v tzv. množírnách, a to v otřesných podmínkách ve sklepech, tmavých klecích a bez dostatku tekutin a potravy.

"Využívají toho, že ten pes to úplně vzdá a je apatický. Vykoupají ho, dají do košíčku a těm kupujícím to přijde roztomilé, že neštěká a jen  tak kouká. Ty problémy přijdou až potom. Trpí různými zdravotními potížemi a je ve velmi špatném psychickém stavu," řekla České televizi veterinářka Martina Načeradská.

Mnoho rodin pak starost o nemocné a problémové zvíře nezvládne a pejsci pak končí v útulcích.

Transporty

Do zahraničí jsou psi pašování zejména z Česka, Slovenska a východní Evropy. Podle mluvčí norimberské celní správy se situace zhoršila zejména v posledních třech letech. Právě region severního Bavorska je prý uzlem pro transporty z východní do jižní a západní Evropy. "Odhadujeme, že hranice překročí jeden transport denně," říká Marcus König ze Spolku na ochranu zvířat Norimberk.

Jejich zdravotní stav je často velmi špatný. "Nemocní jsou vlastně všichni," říká Thiesmannová. "Jsou začervení, nebo mají jiné parazity, někteří mají i extrémně nakažlivé choroby jako je psinka nebo vzteklina," dodala

Ochránci zvířat varují před koupí podezřele levných štěňat. "Každý, kdo takové zvíře koupí, podporuje ilegální obchod se psy. Je to otázka nabídky a poptávky," zdůrazňuje Birgit Thiesmannová.

Jak poznat podvodníka?

* nechce ukázat matku štěňátek, ani sourozence

* nabízí je levně, je ochotný poskytnout i slevu

* očkovací průkaz neodpovídá standardům, je padělaný, nebo úplně chybí

* chová více plemen, kdežto profesionál vždy jen jedno

* štěňata nabízí ve velmi nízkém věku (4-5 týdnů) a často po celý rok

Už doma pejska máte? Přihlaste ho do soutěže NejPes 2014! Udělat to můžete do 2. dubna do 12. hodiny. Ovšem čím dříve, tím lépe. Hrajeme o hodnotné ceny! Více na webu soutěže NejPes 2014 ZDE.

 

binddy ( 21. dubna 2014 03:49 )

elssa...:já jsem se chtěla zeptat jak jste to myslela,že někteří pejsci z útulku jsou jen za peníze,protože za každýho pejska se v útulku platí.A zkusila jste tu množírnu v Praze nahlásit na veterinární zprávě? Na policii se hlásí nalezení psi,tohle by chtělo přímo veterinární zprávu.

binddy ( 21. dubna 2014 03:40 )

Pro elssa...: Chtěla bych to s vámi probrat,i tu množírnu v Praze,můžu vám napsat na email?

bibijana ( 22. března 2014 17:57 )

elssa: no,to je hrozné.Vím,že policie a městská policie jsou zkorumpovaní,ale že až tak hrozně,to jsem netušila.Bydlím ale na opačném konci republiky,tady by jim to tak neprošlo.Největší chyba je,že odchycená zvířata mají v kompetenci právě měšťáci,u nás když jim někdo nahlásí nalezeného psa,tak ho odvezou ne do útulku,ale za město a tam ho znovu vypustí.Útulky jsou přeplněné a pobyt psa se hradí z rozpočtu města.Proto mají nařízeno šetřit.Dne 22.května2014 pořádá místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR Miluše Horská konferenci na téma Stát a ochrana zvířat.Najdi si to na internetu.Napiš tam svoje poznatky,připomínky,já to taky udělám.Třeba aspoň trochu přispějeme k humánnímu zacházení se zvířaty v tomto podělaném státě. 

zadnice ( 22. března 2014 10:33 )

Ve sviňárnách jsme vždy na prvním místě např. drogy, chlast už od školáků, hazard s počtem hracích automatů, zlodějiny, násilí,............... 

elssa... ( 22. března 2014 08:44 )

Bibiano ty naivko, nahlášení je k ničemu, ty lidi mají koupený lidi u policie , na vyšších místech veterinární kontroly, a i u měštáků,vyváží i 200 psů tydně, jedno štěně nakoupí za čtyři tisíce v průměru,a tak za deset ho prodají, náklady jsou pouze na čipy, předělané očkováky, a benzín, ty štěnata jedou po sběru na záchytných bodech bud ten den nebo druhý, a spočítej si 200 krát 6 tydně, a za měsíc, to jsou dost velký peníze na to aby se člověk dneska bál na ně ukazat prstem veřejně,nicméně psí utulky spravuje mestská police tím zpusobem, že jistí psíci jsou jen za peníze, a vím to od lidí co tam chodily vencit psy, takže realita je uplně jiná než si myslí všichni lidi, těch velkých překupníku u nás je tak osm nebo deset, a skutecne to jede ve velkým,a jede to už od revoluce, množíren co chovají psi v třesných podmínkach je skoro taky dost jenže kde je poptávka je samořejme i nabídka, a nejlíp je na tom vetoš Fridrich ten si je i sám chová, má doma chovatelské zařízení, a jeho stará obstarava mesícne i 300 stenat na kseft, v Ředhošti je legální trh se štěnatama někde na tržnici a i tam se jezdí nakupovat, a policie tomu nemá šanci zabranit, to je snad jasný hlavne ti překupníci na to mají normálně legalní živnost na vyvoz štenat schválenou od ministerstva vnitra!!!!!!!!!!!!!!!dřív se v německu při přejezdu skladala kauce na jedno stene, s tím, že ji ratí když pojedou zpet se stenetem aby meli nemci jistotu že ho nenechají v nemecku podle me to po vstupu do EU padlo

Zobrazit celou diskusi