Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pátrání po ztraceném boeingu pokračuje: Hledá ho 29 letadel, 21 lodí a 6 vrtulníků!

Autor: ČTK, lvi - 
21. března 2014
07:55

Mezinárodní tým vedený Austrálií obnovil dnes za úsvitu v odlehlé oblasti Indického oceánu pátrání po pohřešovaném letadle společnosti Malaysia Airlines. Akce doslova obřích rozměrů má za cíl jediné - určit dnes polohu letadla nebo najít jeho trosky. Pomoci má 29 letadel australského vojenského letectva, 21 lodí a 6 vrtulníků!

* Od rána pročesávají oblast údajně nalezených trosek 5 velkých armádních letadel.

* Celkem pátrá 29 letadel, 6 vrtulníků a 21 lodí.

* Čína poslala pátrací četě na pomoc 3 vojenské čluny. Je připravena pomoci s ledoborcem se zvášť citlivým sonarem.

* Americké námořnictvo posílá specialicty na podvodní hledání. Budou pracovat až v pěti skupinách nezávisle na sobě.

Pátrací mise do oblasti bičované bouří ve vzdálenosti asi 2500 kilometrů jihozápadně od Perthu poslala pět letadel. Čtyři vojenská plavidla vyslala také Čína, jak dnes s odvoláním na čínskou vládu napsala agentura AP. Zatím ale není jasné, jak rychle mohou do oblasti pátrání dorazit.

Vyšetřovatelé uvedli, že předměty objevené v jedné z nejodlehlejších částí zeměkoule, jsou "důvěryhodným vodítkem" - ale ničím víc. "Je to to nejnedostupnější místo, jaké si na Zemi můžete představit, ale jestli tam něco je, pak to najdeme," řekl Abbott novinářům na Papui-Nové Guinei, kde je na návštěvě. "Dlužíme to rodinám těch, kdo byli na palubě," dodal.

Video  Záhada zmizelého letadla Boeing 777. Co se stalo?  - Tomáš Polák, Reuters
Video se připravuje ...

Sabotáž?

Vyšetřovatelé mají podezření, že let 370, který krátce po půlnoci 8. března odstartoval z Kuala Lumpuru do Pekingu, byl úmyslně odkloněn tisíce kilometrů od své plánované trasy. Soustřeďují se především na teorie únosu či sabotáže, ale nevyloučili ani technické problémy.

Zdroj blízký pátrání, na který se odvolává agentura Reuters, uvedl, že může trvat "několik dní", než se podaří zjistit, zda objekty zaznamenané satelitem pocházejí z pohřešovaného letounu.

Ve čtvrtek pátrání zkomplikoval silný vítr, oblačnost a déšť. Ani dnes není počasí příliš dobré a hrozí, že se ještě zhorší.

Co si o osudu letadla myslí věštěc Vlastík Plamínek? Podívejte se na video:

Video Věštec Plamínek: Boeing 777 unesli piloti a všichni jsou mrtví! - Ladislav Leimer, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi