Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Proslavil ho jediný polibek! Zemřel líbající námořník z legendární fotky

Autor: mb - 
17. března 2014
22:14

Minulou neděli 9. března zemřel v Texasu  Glenn McDuffie (†86), veterán amerického námořnictva, který se proslavil slavným polibkem se zdravotní  sestrou na Times Square v New Yorku. Příčina smrti není známa, ale Glenn McDuffie v posledních letech trpěl rakovinou plic.

Glenn McDuffie nebyl jediný muž, který tvrdil že je to právě on, kdo je zvěčněn na slavné fotce z oslav „Den  vítězství nad Japonskem“.  Další adepti byli např. George Mendosa nebo Carl Muscarello.  Nicméně McDuffieho tvrzení  podpořil i policejní expert na fotografie.

Fotografie byla pořízena Alfredem Eisenstaedtem  14. srpna 1945.

Sám Glenn McDuffie, kterému bylo tehdy 18 let, vzpomíná na osudový okamžik takto: „Byl jsem tak šťastný, vyběhl jsem na ulici a uviděl jsem tu sestřičku. Spatřila mě, jak křičím a směji se od ucha k uchu. Šel jsem přímo k ní a políbil jsem ji.“ Později prohlásil, že si zdravotní sestřičku zapamatoval, protože měla velkou pusu.

Samotná Edith Shain (†91), která pracovala v blízké nemocnici tvrdila, že právě ona je ta dívka z fotografie, a přikláněla se k tomu, že onen námořník byl Carl Muscarello, i když si nebyla jistá.  Edith Shain  zemřela  v roce 2010.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi