Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Před 75 lety byl vyhlášen protektorát Böhmen und Mähren. Hitler narazil na odpor jen v Místku!

Autor: lvi, ČTK - 
15. března 2014
05:00

Ačkoliv první příslušníci wehrmachtu a jednotek SS překročili československou státní hranici již 14. března 1939, jako datum zahájení okupace nacistickým Německem bývá uváděn až 15. březen. První příslušníci wehrmachtu a jednotek SS ale překročili státní hranici již vpodvečer předchozího dne na Ostravsku. V Místku narazili na nepříliš velký, ale houževnatý odporu skupiny českých vojáků. Ti připravili o život několik členů wermachtu. Sami utrpěli jen dvě lehká zranění!

Zatímco Ostrava padla do německých rukou bez použití síly, v nedalekém Místku narazili okupanti na ozbrojený odpor. Vojáci III. praporu 8. pěšího pluku pod vedením zastupujícího velitele Karla Pavlíka zhruba půlhodinu bránili budovu Czajankovy textilní továrny v Místku, boj ukončil až nedostatek munice na straně obránců. Proto velitel praporu podplukovník Karel Štěpina, který sledoval boj ze své kanceláře, poslal před kasárna zástupce kapitána Pavlíka s bílým praporem, aby dojednal zastavení palby. Němečtí vojáci krátce nato kasárna obsadili a obránce odzbrojili.

Přestože boj v Místku byl ojedinělou akcí odporu, způsobil Němcům citelné ztráty na mrtvých a raněných. Přesná čísla nejsou známa, ale hovoří se až o 18 mrtvých vojácích wermachtu a řadě raněných, a to včetně důstojníků. Podle pozdějšího německého hlášení zemřelo při obsazování Moravy a Slezska 21 německých vojáků, přičemž většina těchto ztrát připadla s největší pravděpodobností na boj v Místku. Na československé straně byli pouze dva lehce zranění.

Háchu přijal na Pražském hradě Adolf Hitler

Následujícího dne v šest hodin ráno se německá armáda začala valit v několika proudech do českého vnitrozemí, během dvou hodin se motorizované jednotky objevily i v Praze a nedlouho po sedmé večer se už výhledem z oken Pražského hradu kochal sám nacistický vůdce Adolf Hitler.

Říšský kancléř se v Praze zdržel necelých 24 hodin, během nichž (16. března) vydal výnos o zřízení protektorátu Čechy a Morava. Tento útvar neměl žádnou státní povahu a byl integrální součástí Třetí říše. Představitelem protektorátní správy zůstal prezident Emil Hácha jako takzvaný státní prezident, skutečnou moc však v rukou držel Hitlerem jmenovaný říšský protektor.

 

 

 

zahorak1 ( 16. března 2014 07:20 )

Husiti, za Hitlera si väčšina z Vás len tak chrochtala. "Otec českých dělníků" im sal duplované dávky margarínu, chodili na "povinnou dovolebou do lázní" (čosi mi o tom v Luhačoviciach). Staočne ste dodávali 25 % zbrojnej potreby Wermachtu. Mali ste aj tvrdšie rasové zákony, ako Nemecko. No paráda. A moja stará mama (Záhoráčka, z dedinky pri Morave a neďaleko protektorátu) si tiež len chrochtala, dodávala Vám máslo, mäso, múku. Tak, ako Ribentropovi. V prvotriednej kvalite.

pgga ( 16. března 2014 02:30 )

No...having fun little shit....

pgga ( 16. března 2014 02:29 )

No...at this time..having nice time...at the beach..San Diego... ..someone is taking care of our yard....not bad..oh well..that"s what working hard ..and living in this country ...results...little shit lyso..try it...

lysohlavek02 ( 16. března 2014 01:02 )

..bye..bye .. ať ti tam na tý tvý beach mexikáni nenatrhou prrdel(_._)..

pgga ( 16. března 2014 00:56 )

No..I'm having quite a bit of fun..little shit..but unfortunately..time to go..oh sunset at the beach is nice..not that you would know...bye...

Zobrazit celou diskusi