Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Housku vrah překvapil ve slepé uličce. Neznali se!

Roman Houska byl zavražděn před vraty své vily
Roman Houska byl zavražděn před vraty své vily  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: simao - 
14. března 2014
11:41

Vrah kmotra Romana Housky se podle policie skutečně sám přišel přiznat. Ovšem až poté, co jej ústecká kriminálka ve svém vyšetřování označila za hlavního podezřelého. Podezřelý prý pochází z Teplického kraje, je středního věku a s Houskou se měl setkat zcela náhodou. Prý ho ani neznal. Policie to označila za banální zápletku.

Na vyšetřování vraždy severočeského kmotra Romana Housky pracoval od 19. listopadu tým 24 lidí. "Ze začátku toho štěstí moc nebylo. Měli jsme zajištěné stopy na místě činu a víte samy, že jsme se na nás obraceli se žádostí o spolupráci," nezakrýval krajský policejní ředitel Tomáš Lansfeld.

Dlouho se nepodařilo zjistit, kdo za Houskovým zastřelením před jeho garáží v Chomutově dne 18. listopadu stojí. Spekulovalo se, zda za vraždou byly Houskovy politické konexe. Nakonec se ale vrah kontroverzního člena ČSSD přihlásil policii sám a policie nyní některé spekulace vyvrátila. "Je to pravda, ovšem my už jsme od určité doby měli tuto osobu v hledáčku," uvedl náměstek krajského ředitele policie Bohumil Kotas.

Počítali prý s tím, že se může přihlásit. Odevzdal i zbraň

Policie však prý počítala s verzí, že pachatel přijde sám. Prý jej předvolali k dalším úkonům, a tak mohl cítit, že se kolem něj utahuje smyčka. "On ten člověk je docela inteligentní, takže si spočítal, že dohrál... Odevzdal zbraň, o které prohlásil, že tou zavraždil pana Housku a poté učinil spontánní doznání," uvedl Kotas.

K osobě pachatele se však policie vyjadřovat na dnešním brífinku příliš nechtěla. Jde o muže z Teplicka, středního věku. Více informací policisté nedali. Není tak jasné, zda jde o bývalého vojáka, jak včera tvrdil server aktualne.cz. "Mohu prohlásit, že na základě vyhodnocení důkazů z místa činu, dalšího šetření a informací, které nám poskytl pachatel, a které mohl vědět pouze pachatel, jsme si naprosto jisti, že on spáchal tento trestný čin," dodal Kotas.

Důkazy: Paralyzér, DNA

"20. 1. se pro nás tato osoba stala podezřelým číslo jedna," uvedl šéf ústeckého 1. oddělení Martin Charvát. Prý tehdy, když policie obdržela genetickou expertízu z místa činu. "Odpíchli jsme se skutečně od paralyzéru, který ležel na místě činu. Zjistili jsme, že paralyzér má souvislost s podezřelým," potvrdil Charvát. Dalším důkazem bylo prý DNA z místa činu. Nemá jít ale o jediné důkazy.

S Houskou se prý vrah neznal!

Vyšetřovací tým nyní dál prověřuje motivaci vraha. Policisté však tvrdí, že se partner exhejtmanky Vaňhové Houska a jeho vrah neznali. A že nešlo o nějaké splácení účtů. "Nic nenasvědčuje tomu, že by to byla osoba, kterou by na pana Housku někdo poslal," uvedl Charvát. Nešlo prý ani o politický čin, ale o "náhodné setkání lidí, kteří se neměli setkat". "Byla to náhodná cesta našeho podezřelého do těch míst. Neplánovaná... Nezjistili jsme jedinou indicii, že by se vrah pana Housky a pan Houska znali," dodal Charvát.

Došlo ale konfliktu, vrah prý ale nevěděl, na koho střílí a dozvěděl se to později ze sdělovacích prostředků. Je však možné, že se jen snaží získat nižší trestní sazbu. A stále zatím není vyloučené to, že byl třeba na místě loupit.

"Potkali se dva lidi, kteří se neměli potkat. Ten člověk překvapil pana Housku. Zkrátka moment překvapení," tvrdí však policie. "Banální příběh bez jakýchkoli souvislostí," dodal Lansfeld. Ústecký státní zástupce dodal, že vrah vystřelil čtyřikrát. Státní zastupitelství již podalo návrh na jeho vzetí do vazby. "Nemáme žádnou indicii, která by svědčila o jiném motivu," uvedl Jakovec s tím, že však policie tuto verzi nadále prověřuje.

jity ( 15. března 2014 11:35 )

Npřed kamery nezaznamenaly, protože jsou to jen atrapy. Nyní náhoda, zkrátka dělají z lidí úplné pitomce. Na Primě první co řekl redaktor, že to není skutečný vrah, ale jen se obětoval a vzal to na sebe. Co zatím dále vězí holt už se nesmí říkat.

zadnice ( 15. března 2014 10:57 )

Policie jako většinou mlží a lže, spolu se státními zástupci!!!

jitka99 ( 15. března 2014 05:28 )

Fakt lepší historka by nebyla ? Urcite pachatel zabloudil na Kanennym Vrchu kdyz se chystal do Chomutova do restaurace !Bože by me zajimalo kdo tuhle pohadku vymyslel . Bohuzel pravdu se asi nikdy nedozvim ! Asi neco jako kauza Kajínek o ktere se spousta lidi boji hovorit do dnes . No predpokladam, ze az tenhle nastrcenej pachatel vyjde z vezeni bude mit jiste slusnou sumu na konte aby si mohl pak zaridit uplne jiny zivot ;). Hnus tahle republika !!! A ty vase komentare ve stylu, ze Roman Houska si to zaslouzil, tech by jste se mohl zdrzet je to opravdu hnusne si hrat na hrdiny kdyz je Roman Houska po smrti . Za celou tu dobu jste mu to NIKDO nerekl do oci a ted si budete hrat na hrdiny ? Jak smutne .

ninka64 ( 15. března 2014 01:06 )

Mám stejný názor!!!Policajti hráli trapné divadlo.

ninka64 ( 15. března 2014 00:02 )

To vyprávějte holubům, ti vám to možná uvěří. Ta tiskovka byla tak okatě hraná a ti policajti byli hodně špatní herci!!!!

Zobrazit celou diskusi