Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Spáchal pilot Boeingu 777 sebevraždu? Přečtěte si jeho poslední slova!

Autor: shp, ČTK - 
12. března 2014
13:49

Pátrání po zmizelém Boeingu 777 zatím stále nepřineslo žádné výsledky. Jednou z nových teorií CIA, proč se ztratil z radaru a následně se zřítil, je pilotova sebevražda. Přečtěte si jeho poslední slova!

Teorií, proč mohl let MH370 havarovat, přibývá jako hub po dešti. Jednou z nejděsivějších je, že pilot boeingu Zaharie Ahmad Shah (53) spáchal sebevraždu. S touto možností přišel samotný ředitel CIA John Brennan. „Tuto teorii nemůžeme vyloučit,“ prohlásil podle Daily Mailu.

Server StratTimes.com mezitím přinesl pilotova poslední slova, které řekl do vysílačky. „V pořádku, dobrou noc,“ řekl kapitán Zaharie Ahmad Shah. Poté se letadlo ztratilo z radarů a nastala jedna z největších záhad novodobého letectví.

Nejčastější teorie, které po internetu kolují:

TERORISTICKÝ ÚTOK

Úřady už zavrhly předchozí zprávy, že dva cestující, kteří let nastoupili s ukradenými pasy, měli spojení na Čínskou brigádu mučedníků. Zpráva, podle níž se tato skupina údajně přihlásila ke zmizení letadla v šifrovaném e-mailu zaslaném čínským novinářům, se ukázala jako podvod. Objevily se také teorie, podle nichž letadlo unesli teroristé a nepoškozené někde ukryli a vypnuli všechny radiové vysílače. Tuto možnost přiživily zprávy, že mobilní telefony některých cestujících jsou stále v provozu, ale nikdo je nezvedá. Sestra jednoho z čínských cestujících uvedla, že jeho telefon vyzváněl, když mu zkusila volat a muž volající svému pohřešovanému bratrovi slyšel tři zazvonění, než se zdálo, že kdosi hovor odmítl.

STROJ SE ROZPADL VE VZDUCHU

Mezi nejčastější spekulace patří možnost, že se letoun Malaysia Airlines rozpadl uprostřed letu. Tuto verzi podpořil i nejmenovaný zdroj blízký malajsijským vyšetřovatelům, podle něhož letadlo mohlo kvůli mechanickému problému během letu explodovat. "Skutečnost, že jsme nebyli schopní zatím najít žádné trosky, se zdá naznačovat, že se letadlo rozpadlo ve výšce 10.600 metrů," zvedl zdroj. Ovšem jeden letecký odborník řekl listu South China Morning Post, že kdyby se letadlo rozpadlo ve vzduchu, měly by radary letové kontroly být schopné vidět trosky, což se nestalo.

DŽUNGLE A VODY VIETNAMU

Radarové záznamy naznačují, že se let 370 mohl nad Jihočínským mořem stočit někam do blízkosti jihu Vietnamu. Úřady tam údajně prověřují objekt, který by mohl pocházet ze zříceného letadla. Podle dalších názorů se letoun s největší pravděpodobností zřítil u vietnamského ostrova Tho Chu.

PILOTOVA SEBEVRAŽDA

I když se neobjevily žádné důkazy, že by pilot letadla Zaharie Ahmad Shah nebo druhý pilot Fariq Abdul Hamid mohli spáchat sebevraždu, i tato myšlenka byla zahrnuta do možných teorií.

VESMÍR NEBO HOLLYWOOD?

Krom možného únosu mimozemšťany se přetřásá i další "vesmírná stopa" - tentokrát v podobě nebezpečí vesmírných trosek padajících na Zemi, jak to například líčí filmový thriller Gravitace. V této souvislosti se připomíná výbuch pomocného motoru ruské rakety z minulého týdne nad Kajmanskými ostrovy. Ovšem asi nejdál zašel list Toronto Sun, který se nerozpakoval připsat vinu na vrub rovnou americké továrně na filmové sny - podle něj by zmizení letadla mohou být součástí remaku televizního seriálu Ztracení.

karmavana ( 12. března 2014 15:29 )

A co Somálští piráti.

zkzkz ( 12. března 2014 15:18 )

mememumu ( 12. března 2014 15:09 )

To je nemožné, letadlo by muselo po kontaktu s hladinou zůstat vcelku a takto klesnout. Neboli by muselo dojít k měkkému přistání na moři a letadlo by pak muselo klesnout ke dnu. To ale nesedí na to, že prostě zmizelo z radarů - na měkké přistání by muselo delší dobu klesat.

japos22 ( 12. března 2014 15:07 )

Taky říkám dobrou noc

inocenta ( 12. března 2014 14:16 )

oprava třetí řádek " Stále tu nemáme, nebo ještě méně než za Havla, právní stát, který ho chtěl zrealizovat"......

Zobrazit celou diskusi