Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Střelba z panduru způsobila požár: Shořelo 300 ha plochy

Ve vojenském újezdu Hradiště hořelo po střelbě 300 ha plochy
Ve vojenském újezdu Hradiště hořelo po střelbě 300 ha plochy  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
11. března 2014
21:17

Rozsáhlý požár způsobila dnes odpoledne ostrá střelba při armádním cvičení ve vojenském újezdu Hradiště na Karlovarsku. Na velmi suchém porostu se oheň rychle šířil.

"Při střelbě vznikla na dopadové ploše řada ohnisek požáru, oheň odhadem zasáhl kolem 300 hektarů území," řekla Jana Růžičková z generálního štábu Armády ČR.

Požár, na jehož likvidaci se podílejí vojenští i civilní hasiči, je už pod kontrolou. Podle mluvčího krajských hasičů Martina Kasala hoří uvnitř nepřístupného vojenského prostoru, daleko od lidských obydlí.

V újezdu podle Růžičkové cvičí 4. brigáda rychlého nasazení. Vojáci stříleli v oblasti mezi Březinou a Mětikalovem, mimo jiné z transportérů pandur.

Na likvidaci požáru se podílejí čtyři jednotky vojenských hasičů a devět jednotek karlovarského Hasičského záchranného sboru. Do setmění hasil také vrtulník s vakem na vodu, pomáhá rovněž kolem 50 vojáků ze 4. brigády rychlého nasazení, uvedla Růžičková. Požár podle ní zasáhl na dopadové ploše především traviny a keře. Vzhledem k nezvykle teplému a suchému počasí se oheň rychle šířil. Na likvidaci budou hasiči pokračovat během noci.

Podle Kasala na střelby dohlížejí ve vojenském prostoru vždy vojenští hasiči. "Někdy nás požádají o spolupráci, dnes do vojenského újezdu odjelo asi devět našich jednotek, rozsah požáru není zatím jasný, ale každopádně se odehrává kilometry od lidských obydlí," dodal.

zabibol ( 12. března 2014 17:22 )

Snad ty předražené Paroubkovy Pandury aspoň využijeme proti rusákům.

honza666 ( 12. března 2014 13:25 )

Nepiš, že myslíš, u tebe je to jasný protimluv.

janapi ( 11. března 2014 22:31 )

Sice nerozumím vojenské terminologii-ale netušila jsem, že Pandury mají funkci i jako plamenometů. Nyní je mi již jasné-proč byly tak drahé!

Zobrazit celou diskusi