Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Záhada zvonících telefonů pasažérů Boeingu 777: Dávají rodinám naději?

Autor: kat - 
11. března 2014
19:21

Zmizení letadla v jihovýchodní Asii je stále větší záhadou. Příbuzní pasažérů radostně hlásí, že jejich mobily stále zvoní. Znamená to, že jsou jejich synové, sourozenci, partneři či rodiče naživu? S jistotou bohužel ne. Telefony sice zvoní, proč je ale nikdo nezvedá? 

Neměly by být baterie po třech dnech vybité?

Ne nutně. Zatímco chytré telefony jsou nechvalně proslulé tím, že se vybíjejí rychle, klasické staré telefony často vydrží i pět až sedm dní. Zejména ve chvílích, kdy z nich není voláno. V letadle mají cestující navíc zpravidla vypnuté zvuky, které mají na vybíjení přístrojů nemalý podíl.

Pokud jsou baterie telefonů ostatních cestujících vybité, proč nejsou hovory automaticky přesměrovány do hlasových schránek?

Každý uživatel telefonu si může vybrat, zda chce mít hlasovou schránku aktivní či ne. A i aktivní hlasové schránky mohou reagovat různě: většina telefonů v případě vybité baterie či nedostupnosti signálu přepne do schránky automaticky. Jiné napřed odešlou automatickou zprávu volajícímu, že volaný účastník není dostupný. To by mohlo nastat i v okamžiku, kdy je telefon pod vodou...

Znamená tedy to, že telefony zvoní, že letadlo nespadlo do moře?

Telefony zvoní jen za předpokladu, že jsou zapnuté, jejich baterie je nabitá, nejsou pod vodou a jsou v dosahu mobilní sítě. Pokud tedy telefony neustále zvoní, letadlo jistě přistálo či havarovalo na pevnině. Navíc v místě, kde je mobilní signál, takže pravděpodobně ne uprostřed džungle.

Jak je možné, že operátoři nejsou schopni telefony lokalizovat?

Expertům z telekomunikačních úřadů se nedaří telefony pasažérů lokalizovat. Podle nich jsou tedy pravděpodobně opravdu pod vodou či mimo signál. A zvoní podle nich jen naoko – před přepojením do hlasové schránky, některé přístroje to tak podle nich mají nastavené.

A co ty zprávy o tom, že se pasažéři boeingu objevují online na internetu?

Pravděpodobně nejsou připojeni ze svých telefonů. Nejspíš nechali doma či v práci zapnutý počítač či tablet, na němž jsou na Facebook, Twitter či jinou sociální síť připojeni nepřetržitě. Některá zařízení mají funkci odhlášení v případě dlouhé neaktivity, což vysvětluje fakt, že se někteří z pasažérů v době své nezvěstnosti přepnulo ze stavu »online« na »offline«, zpravidla to bývají tři dny.

Video Přelet nad vietnamským mořem: Do pátrání po malajsijském letadlu se zapojilo i vietnamské námořnictvo - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi