Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Tihle letěli s kradenými pasy! Teroristé? Íránec (19) prý žádal o azyl a čekala na něj matka

Autor: simao, ČTK - 
11. března 2014
09:44

Záhada letadla společnosti Malaysia Airlines se ani čtvrtý den od zmizení nedaří rozluštit. Vyšetřovatelé však nyní zveřejnili fotky dvou mužů, kteří se měli dostat na palubu díky kradeným pasům. Jedním z nich je íránský mladík (19). Nemělo by prý ale jít o teroristu - spíše utečence, který snil o azylu v Německu. Čekala na něj údajně jeho matka!

Malajsijská policie identifikovala oba pasažéry, kteří nastoupili s ukradenými pasy do pohřešovaného letadla Boeing 777. Jedním z nich je devatenáctiletý Íránec, který měl však údajně žádat o azyl v Německu. "Nedomníváme se, že patřil k nějaké teroristické skupině," uvedl dnes policejní velitel Khalid Abu Bakar.

Mladíkova letenka prý byla zakoupena společně s letenkou nositele druhého ukradeného pasu. Z Pekingu měli oba pokračovat do Amsterodamu, Íránec pak dále do Frankfurtu. V Německu na něj čekala jeho matka, tvrdí Malajsijci.

Letadlo s 239 lidmi na palubě však zmizelo z radarů v pátek večer středoevropského času, jen hodinu po tom, co se odlepilo od země na letišti v Kuala Lumpur.

Při zkoumání seznamu cestujících vyšlo najevo, že dva z nich na palubě nejsou. Ital Luigi Maraldi a Rakušan Christian Kozel byli v bezpečí, u letištní přepážky se však dva muži prokázali jejich pasy - ukradenými v Thajsku v minulých letech. Obě letenky na kradené pasy pak měl přes internet rezervovat íránský obchodník Kazem Ali, upozorňuje Daily Mail. Platba proběhla v thajské měně - 20 215 bahtů za jednu letenku (asi 12 500 korun).

Podle řady zahraničních médií jde v tomto případě také o jasné varování pro aerolinky i mezinárodní cestovatele - téměř 13 let po teroristických útocích z 11. září 2001 je stále velmi snadné se dostat s falešným pasem do letadla, píše USA Today. "Pasy jsou velmi slabý článek" ve světovém cestovním bezpečnostním systému, řekl Michael Greenberger, bývalý činitel vlády amerického prezidenta Billa Clintona. 

Desítky milionů ukradených a ztracených pasů

Na světě totiž existují miliony pasů nahlášených jako ukradené, zmizelé nebo ztracené. Podle databáze Interpolu, která vznikla v roce 2002 v reakci na teroristický útok v USA, je takových cestovních dokladů 40 milionů. Jen hrstka zemí je přitom systematicky kontroluje na letištích. A podle Greenbergera stále neexistuje účinný způsob, jak potvrdit, že člověk předkládající pas je tím, komu byl vydán.

Jen v loňském roce cestující nastoupili do letadel více než miliardkrát, aniž byly jejich pasy porovnány s databází, upozorňují Američané. Černý trh s falešnými pasy pak využívají především pašeráci, prostitutky a nelegální migranti. Což měl údajně být i případ jednoho z lidí v malajsijském letu MH370.

Video  Přelet nad vietnamským mořem: Do pátrání po malajsijském letadlu se zapojilo i vietnamské námořnictvo  - Reuters
Video se připravuje ...

Vyšetřují i případ pasového gangu

V souvislosti se zmizením Boeingu 777 přitom thajská policie rozjela i vyšetřování, které se samotným letadlem přímo nesouvisí. Pátrá totiž po "pasovém gangu", který krade cestovní doklady zahraničním turistům. "Policejní tým společně s místní a imigrační policii spolupracují na odhalení pasového gangu," řekl policejní velitel Panja Mamen. Italský turista Maraldi se přitom policii na thajském ostrově Pchuket v neděli sám ohlásil s tím, že nebyl v letadle a jeho pas byl ukraden v loňském roce. "Neboj se, to nejsem já, kdo byl na palubě, já jsem v pořádku..., " volal prý přitom hned domů otci, když se dozvěděl, že je jeho jméno skloňováno v souvislosti se záhadným zmizením letadla.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

run1 ( 11. března 2014 12:36 )

 Na Seznamu a idnes píší, že telefony cestujících vyzvánějí....to si jako na radaru nevšimli, jestli letadlo přistálo, nebo jsou v jiné dimenzi??? Kdyby to byl výbuch který letadlo rozmetal ve vzduchu, tak by telefony těžko přestály výbuch a pokud ano, tak slanou vodu nebo pád z výšky. Mě dněšní trendy tel spadne z ruky a je na srač.ky

Zobrazit celou diskusi