Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tihle lidé byli na palubě! Proč zmizelo letadlo se dvěma stovkami cestujících?

Autor: ČTK, ljš, simao - 
10. března 2014
06:54

Jako z amerického akčního filmu! Příčiny pátečního zmizení letadla malajsijských aerolinií s 239 lidmi zůstávají záhadou a nelze vyloučit ani únos. Řekl to dnes v Kuala Lumpuru šéf malajsijské agentury pro civilní letectví Rahman. Podle něj se naopak nepotvrdilo, že by na moři byly objeveny trosky letadla. Lidé se mezitím modlí za pohřešované. A objevují se i první fotky a příběhy lidí, kteří byli na palubě.

Uběhly již více jak dva dny od chvíle, kdy letadlo zmizel oz radarů. Úřady sdělily příbuzným cestujících pohřešovaného letadla, aby se připravili na nejhorší. Lidé, kteří měli na palubě své blízké, napjatě sledují jakékoli nové informace. "Miloval cestování, setkávání s novými lidmi a poznávání nových věcí," řekl webu USAtoday o americkém cestujícím a pracovníkovi IBM v Asii Philipu Woodovi (50) Bill Goad z univerzity v Oklahomě. "Chcete vědět, jaké to je přijít o padesátiletého syna?," ptala se zdrcená Woodova matka Sondra. "Je to zničující. Ale ve svém srdci vím, že je Philip s Bohem," uvedla.

Pět dětí a dva lidé s ukradenými pasy

Na palubě bylo celkem 153 Číňanů, 38 Malajců, 7 Indonésanů, 6 Australanů, 5 Indů, 4 Francouzi, 3 Američané, 2 z Kanady, Nového Zélandu a Ukrajiny a po jednom cestujícím z Nizozemska, Ruska a Tchaj-wanu. Z toho pět dětí, upozornil server BBC. Celkem 74 let dělí nejmladšího dvouletého Mohenga Wanga od nejstaršího, 76letého Rushenga Liu.

Dva cestující pak měli italský a rakouský pas. Už v sobotu se objevila informace o tom, že byly kradené! Přes internet si pak na ně neznámé osoby koupily letenky a vlivem bezpečnostního pochybení na malajsijském letišti se tihle muži dostali na palubu. Konečnou destinací neznámých osob neměl být Peking, ale Evropa.

V Malajsii se na ulicích i v chrámech a kostelech modlí za cestující lidé. Letem MH370 se přepravovalo také 24 malířů a kaligrafů - vraceli se z konference v Kuala Lumpur, oslavující 40. výročí diplomatických vztahů mezi Malajsií a Čínou. "Můžu se jenom modlit za zázrak," řekl Daniel Liau, organizátor výstavy v Malajsii, které se zúčastnil také uznávaný čínský kaligrafik Meng Kao-šeng.

Zkušené cestovatelské páry i mladí milenci

Na palubě byli i zkušení cestovatelé. Třeba Robert Lawton (58) a jeho o čtyři roky mladší manželka Catherine z Austrálie. "Zmínili se, že vyrážejí na další velkou cestu a byli opravdu nadšení," řekla australské televizní stanici ABC jejich sousedka Caroline Daintithová.

To sedmnáctiletý Hadrien Wattrelos a osmnáctiletá Čao Jen, studenti francouzské střední školy v Pekingu, byli v Malajsii na dvoutýdenní dovolené s Hadrienovou matkou a mladší sestrou... Zdrcená je pak rodina Firmana Chandry Siregara (24) z indonéského Medanu, který chtěl v Pekingu začít nový život - čekala na něj pracovní smlouva u společnosti, spravující ropná pole.

Pilot prý věděl o letadlu všechno

"Byl blázen do létání, mohli jste se ho zeptat na cokoli, vždy pomohl," řekl jeden z pilotů společnosti Malaysia Airlines o Zahariem Ahmadovi Shahovi, který Boeing 777 řídil. Tenhle zkušený pilot měl nalétáno 18 tisíc hodin. Druhý pilot Fariw Abdul Hamid pak přes 2700 hodin. "Věděl o boeingu všechno. Muselo se mu něco stát. Mohl se zhroutit celý elektrický okruh letadla... Boeing-777 nespadne jen tak z nebe. Je to jedno z nejbezpečnějších letadel na světě," upozornil Reuters bývalý Shahův kolega.

Kam a proč zmizelo letadlo?

Boeing 777 odstartoval v pátek v 17:41 SEČ z Kuala Lumpuru a mířil do Pekingu. Jenže již v 18:30 SEČ s ním ztratili kontakt. Těsně před tím, než mělo letadlo přejít z malajsijského do vietnamského vzdušného prostoru. V té chvíli bylo ve výšce 11 tisíc metrů a letělo stálou rychlostí. Jenže od té doby o něm nikdo neví.

Spadlo, tvrdily první vietnamské zprávy. Jenže co se přesně stalo, to nikdo zatím neví. Variant je více. "Není možné vyloučit únos a všechny možnosti se dále prověřují," řekl Rahman. Podle něj příčina zmizení letu MH370 zůstává záhadou.

Je tu samozřejmě možnost výbuchu, ať už vlivem bomby, nebo technické závady. Vyšlo najevo i to, že letadlo mělo opravované křídlo, které si v roce 2012 poškodilo při kolizi s jiným letounem. Jenže kde jsou trosky? U pobřeží Vietnamu a Malajsie i na širém moři po nich pátrá na 40 lodí a 34 letadel devíti států. V neděli v podvečer posádka letounu vietnamského námořnictva údajně zahlédla u jižního pobřeží Vietnamu v místě dříve spatřených olejových skrvn předmět, který připomínal dveře letadla. Oficiální úřady to však nepotvrdily.

Video  Přelet nad vietnamským mořem: Do pátrání po malajsijském letadlu se zapojilo i vietnamské námořnictvo  - Reuters
Video se připravuje ...

sores ( 10. března 2014 14:42 )

 Že by je odneslo UFO? Přeci se nemohli jen tak vypařit, záhada je, že se nikde nenachází trosky dokonce ani v moři.Je to těžký hlavolam.

run1 ( 10. března 2014 12:31 )

a ikdyby nic z toho nebylo, tak to uvidí naši potomci a mohou analyzovat do minulosti ale proč si myslet že něco nejde nebo neexistuje dopředu?.)

run1 ( 10. března 2014 12:30 )

vzhledem k tomu že věřím na reinkarnaci, tak si myslím, že to uvidím....i pokud bych se znovu nenarodil - pokud je energie věčná, tak to prostě uvidím ale ty a ostatní co zemřete a vaše identita se podle vás ztratí to samozřejmě asi neuvidíte)))

dfghjk ( 10. března 2014 12:26 )

Naprostý souhlas, dle posledních vědeckých bádání předních světových záhadologů jsou anomálije v elektromagnetickém poli u Bermud tak obrovské, že je lze nazvat přímo elektromagnetickým lánem. Rovněž zde bylo několikrát pozorováno, jak tamní červí díry zmutovaly na černé díry, o kterých každé malé dítě ví, že jsou to nenasytní pojídači všeho, letadel nevyjímaje.

dfghjk ( 10. března 2014 12:14 )

moc ti závidím, že to uvidíš, my průměrní lidé se toho sotva dožijeme ...

Zobrazit celou diskusi