Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Jsou tohle trosky pohřešovaného letadla? Boeing 777 měl prý opravované křídlo

Autor: simao, ČTK - 
9. března 2014
20:57

Průzkumné vietnamské letadlo dnes spatřilo u jižního pobřeží Vietnamu předmět, který by mohl být součástí pohřešovaného letadla z Malajsie s 239 lidmi na palubě! Mohlo by tak jít o další důkaz zřícení letadla po olejových skvrnách na hladině Jihočínského moře. A spekuluje se, co za případnou havárií bylo. Křídlo, které si Boeing 777 v minulosti poškodil při střetu s jiným letadlem?

Letadlo Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines se ztratilo z radarů v pátek SEČ. Do pátrání po něm se zapojilo na 40 lodí a 34 letadel z několika zemí. Vietnamský úřad pro civilní letectví pak dnes uveřejnil fotku z jedné z obhlídek - v moři se na ní leskne ne zcela jasný objekt. Jde o trosky letadla, které zmizelo neznámo kam?

Předmět z oblasti předpokládané havárie

Průzkumníci v nízko letícím letadle zahlédli i přes snášející se tmu předmět, který podle nich vypadal jako dveře letadla, citoval list Thanh nien náměstka generálního štábu vietnamské armády generála Vo Van Tuana.

Předmět se nacházel asi 90 kilometrů jižně od ostrova Tho Chu, ve stejné oblasti, kde vietnamská letadla už v sobotu spatřila rozsáhlé olejové skvrny, uvedla agentura AP. Vietnamský úřad však uvedl, že v oblasti už je na letecký průzkum příliš tma.

Video Přelet nad vietnamským mořem: Do pátrání po malajsijském letadlu se zapojilo i vietnamské námořnictvo - Reuters
Video se připravuje ...

Boeing 777 startoval z Kuala Lumpuru v pátek v 17:21 SEČ a v Pekingu měl přistát ve 23:30 SEČ. Záchranné operace se soustřeďují kolem místa v Jihočínském moři, kde se posádka naposledy hlásila v pátek 18:30 SEČ. Na palubě letounu byli lidé hlavně z Číny. Podle českého velvyslanectví v Malajsii mezi nimi nebyli žádní Češi.

Pátrání přerušila tma

Posádka se přestal hlásit zemi v době, kdy stroj letěl vysoko a normální rychlostí a nevyslala žádné nouzové volání. Na palubě byla dvanáctičlenná posádka a 227 pasažérů.

Letadlo letělo z Kuala Lumpur do Pekingu. Někde u vietnamského ostrova se podle Vietnamců zřítilo. A právě tady našli i záhadný objekt. Dveře Boeingu? Letadlo letělo z Kuala Lumpur do Pekingu. Někde u vietnamského ostrova se podle Vietnamců zřítilo. A právě tady našli i záhadný objekt. Dveře Boeingu? | archiv Blesku

Že se nad Boeingem uzavřela vodní hladina, to od ohlášení jeho zmizení tvrdí právě některé vietnamské i čínské zdroje. Prošetřují se však i další varianty. Včetně únosu teroristy. Další letadla budou vyslána k místu, kde byl předmět spatřen, až ráno místního času. S místními pak spolupracují i experti z amerického Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB), mezi kterými jsou i technici ze společnosti Boeing. Jak NTSB uvedla ve svém prohlášení, tým vyrazil do Asie kvůli délce cesty již teď i přesto, že zatím nebyl objeven vrak letadla.

Mechanická závada? Mělo prý opravované křídlo!

Vyšetřovatelé se podle informovaného zdroje agentury Reuters zaměřují na možnost, že letadlo se následkem mechanické závady popřípadě výbuchu rozpadlo ve výšce kolem 11 kilometrů. To by vysvětlovalo, že ani intenzivní pátrání zatím nic podstatného nenašlo. Kdyby letadlo spadlo a roztříštilo se až o hladinu, očekávaly by se jeho trosky na relativně malé ploše, uvedl nejmenovaný zdroj.

Malajsijské letadlo přitom prý mělo v minulosti poškozené křídlo. Oznámil to dnes list The Star s odvoláním na společnost Malaysia Airlines (MAS), které Boeing 777 patřil. Ahmad Johari Yahya z MAS přiznal, že se stroj při kolizi s jiným letadlem v roce 2012 poškodil. "Část křídla, asi metr, se roztrhla. Firma Boeing to opravila a dala nám povolení dále letadlo používat. Opravu schválily náležité úřady," sdělil Yahya.

jana999 ( 10. března 2014 10:23 )

já nechápu jedno, tak daleko to od pobřeží není, o tý skvrně mluvili už včera, proč tam už nejela podívat nějaká ponorka?

bizon_pepa ( 10. března 2014 09:21 )

No a co, tak měl opravované křídlo. Není asi žádně letadlo, které nebylo opravované.

Zobrazit celou diskusi