Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Záhada letadla s 239 lidmi: Neboj tati, jsem v pořádku. Volal Ital, kterému ukradli pas

Autor: simao, ČTK - 
9. března 2014
05:01

Jmenují se Luigi Maraldi (37) a Christian Kozel (30) a spojila je nečekaná událost. Oběma ukradli v Asii pasy, teď se však na jejich cestovní doklady patrně někdo dostal do letounu Boeing 777 na trase Kuala Lumpur - Peking. Proč? Spekuluje se o únosu stroje, který zmizel neznámo kam! I s 239 lidmi na palubě. Tuhle záhadu se prý vydali prošetřit již i agenti americké FBI.

Zatímco rodiny pasažérů ztraceného letadla pomalu ztrácí naději, příbuzní Itala Luigiho Maraldiho (37) si mohou oddechnout. Objevil se sice na zveřejněném seznamu pohřešovaných, ale do letadla vůbec nenastoupil. Ani to neměl v plánu. "Neboj se, to nejsem já, kdo byl na palubě, já jsem v pořádku," volal z Thajska svému otci. Ten se prý naštěstí až do té doby nedíval na televizi, takže o tom, že by syn mohl být mezi pohřešovanými, nevěděl.

Luigi přišel v Thajsku na podzim o pas, někdo mu ho ukradl. Po zmizení letadla s 239 lidmi na palubě se objevily spekulace, že se právě na cestovní doklady Luigiho a ještě jednoho rakouského občana do Boeingu 777 dostali teroristé. Mohli si pasy pořídit od malajsijských překupníků.

Druhým mužem, rakouským občanem, je Christian Kozel (30), uvedla agentura Reuters. "Je zajímavé, že jsou zde dva takové případy ve stejném letadle... Někdo použil dokumenty, aby se odstal do letadla," poznamenal rakouský ministr zahraničí. Jde však pouze o domněnku a jednu ze spekulací, které se kolem letu MH370 objevily.

Olejová skvrna jižně od Vietnamu

Podle neoficiálních zpráv z Vietnamu a Číny se letadlo zřítilo v Jihočínském moři jižně od Vietnamu. Vietnamští piloti upozornili prý i na velkou olejovou skvrnu nedaleko ostrova Tho Chu. Záhadou je však i to, proč zkušený pilot Zaharie Ahmad Shan (53), ani jeho mladší co-pilot Fariq Ab Hamid (27) nevyslali SOS signál.

Informace o dvou falešných pasech však přinesla nový směr vyšetřování. "Ještě jsme spojitost s terorismem nenalezli, zatím je velmi brzy a rozhodně není nic definitivní," řekl NBC nejmenovaný činitel, blízký vyšetřování. Do Malajsie údajně zamířili i agenti FBI.

Lidé se modlí za cestující, aerolinky se obávají nejhoršího

Na vysvětlení, kam letadlo zmizelo, se však stále čeká. Již přes 24 hodin. "Internet nám připomíná, jak je svět malý. Ale zmizení letadla Malaysia Airlines nám ukazuje, jak velká umí být naše planeta," okomentoval záhadné zmizení letadla uživatel Cal_Alvin na Twitteru. Případ malajsijského Boeingu 777 zaujal lidi po celém světě. Na řadu přichází i modlitby. Třeba přímo v ulicích Kuala Lumpur, odkud letadlo vzlétlo.

Aerolinky, kterým stroj patří, vydaly dnes ráno krátké tiskové prohlášení, ve kterém vyzvaly "všechny obyvatele Malajsie i lidi na celém světě, aby se za letoun MH370 modlili". Jak nicméně dodaly, "obávají se nejhoršího".

Do pátrací akce je zapojeno 40 lodí a 22 letadel. Námořní hlídky po zmizelém stroji pátraly celou noc, letadla čekala na rozednění, informovala BBC. Do míst, kde mohlo dojít k pádu letadla, zamířili také experti z amerického Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB). Jsou mezi nimi i technici ze společnosti Boeing.

dobrotka ( 9. března 2014 17:21 )

Hm ... nedostala? A jak se do letadla dostali pasazeri na kradene pasy, ktere byly v evidenci interpolu?

dobrotka ( 9. března 2014 17:20 )

Marus - myslis, ze by takove obrovske letadlo mohlo nekde nepozorovane pristat? Je to hrozne, ale bohuzel me napada jenom jedine reseni - letadlo je v mori a s nim vsichni, co v nem byli.

zlobit ( 9. března 2014 10:08 )

Kdo ví jak to s těma ukradenýma dokladama je. Každopádně je to blbý.

namoroman ( 9. března 2014 09:47 )

Na záznamech z letiště budou mít možnost identifikovat všechny kdo tam nastupovali. Jen jak to prozkoumají, tak bude jasno. Možná cestující někde na pláži shánějí vodu a něco k snědku. Přeji jim aby to tak nějak bylo... Aspoň někteří....

marie60 ( 9. března 2014 07:42 )

Přála bych si a určitě nejen já, aby všichni cestující byli v pořádku. Ta olejová skvrna v moři však nevěstí nic dobrého ale mohla vzniknout i jiným způsobem, než pádem tohoto letadla. Dokud vrak letadla ještě nenašli, tak pořád je ještě špetka naděje.

Zobrazit celou diskusi