Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Letecká katastrofa: Boeing s 239 lidmi na palubě prý spadl do moře u Vietnamu!

Autor: ČTK, simao - 
8. března 2014
08:21

Letadlo společnosti Malaysia Airlines letící z Kuala Lumpur do Pekingu se údajně zřítilo do moře blízko vietnamského ostrova Tho Chu. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na vietnamská státní média. Na palubě letadla Boeing 777-200 bylo 227 cestujících a 12 členů posádky. Po troskách se však stále marně pátrá. Je stále ještě někdo naživu?

Letadlo vzlétlo z letiště v Kuala Lumpur v pátek v 17:21 SEČ. Do Pekingu mělo dorazit ve 23:30 SEČ. Jenže ztratilo se z radarů!

Aerolinky oznámily, že kontakt mezi řízením letového provozu a letadlem byl přerušen zhruba po dvou hodinách letu - ve vietnamském vzdušném prostoru. Podle vietnamských médií se zřítilo do moře poblíž ostrova Tho Chu.

Podle aerolinek bylo na palubě 152 Číňanů, 38 Malajců, 12 Indonésanů a sedm Australanů. Další cestující byli z USA, Francie, Nového Zélandu, Ukrajiny, Kanady, Itálie, Tchaj-wanu, Nizozemska a Rakouska. Mezi cestujícími byly dvě malé děti. Zatím není jasné, zda se někomu podařilo přežít.

Velvyslanec České republiky v Malajsii Rudolf Hykl ČTK řekl, že podle centra pro katastrofy malajského ministerstva zahraničí nejsou na palubě žádní Češi.

Letadlo letělo z Kuala Lumpur do Pekingu. Někde u vietnamského ostrova se ale zřítilo. Letadlo letělo z Kuala Lumpur do Pekingu. Někde u vietnamského ostrova se ale zřítilo. | archiv Blesku

Prostor, kam se stroj zřejmě zřítil, vietnamští záchranáři údajně už lokalizovali a vydali se na místo. Podle vietnamských letových kontrolorů byl kontakt s letounem přerušen minutu před tím, než stroj vstoupil do vietnamského vzdušného prostoru.

Záhada: Zkušený pilot neodvysílal tísňový signál

Malajsijský ministr dopravy Hishamuddin Hussein však zatím hovoří pouze o ztrátě kontaktu s posádkou! To, že se stroj zřítil, potvrdit odmítl. "Děláme vše, co je v našich silách, abychom zjistili, kde to letadlo je. Čekáme na přesné informace malajsijské armády, ta očekává další informace vietnamské strany," sdělil Hussein novinářům. Nikde na trase letadla prý zatím nebyly zpozorovány trosky.

Pilot neodvysílal ani tísňový signál, což je podle letových odborníků nezvyklé. Hlavní pilot Zaharie Ahmad Shah měl nalétáno 18.000 hodin a s dopravními letadly létal od roku 1981.... Podobný případ je znám z roku 2009, kdy rovněž bez tísňového signálu spadlo po čtyřech hodinách letu do moře letadlo společnosti Air France na trase z Brazílie do Francie.

Se záchrannými akcemi pomáhá i Čína

Malajský letoun se podle původních zpráv zřítil v Jihočínském moři, jehož části si nárokuje několik asijských států, zejména Čína a Filipíny. Jejich napjaté vztahy, které se nejednou nebezpečně přiblížily ozbrojenému konfliktu, dnes v důsledku tragické havárie ustoupily. Čína na pomoc záchranářům vyslala dva pomocné čluny a Filipíny tři hlídkové lodi a tři letadla. "V mimořádných situacích musíme postupovat společně bez ohledu na hraniční problémy," prohlásil velitel filipínského západního vojenského okruhu Roy Deveraturda.

V Pekingu, kam měl malajsijský stroj doletět, čínské úřady vyzvaly příbuzné a blízké pasažérů, aby se uchýlili do hotelu vzdáleného asi 15 kilometrů od letiště a vyčkali dalších informací.

ivoadler ( 8. března 2014 17:47 )

Hele gestrume, v novým článku o katastrofě se v titulku už o Vietnamu nemluví. A pak že jsem paranoidní! Všichni jste wolové, Servít.

decathlonova-matka ( 8. března 2014 16:09 )

,,Po troskách se však stále marně pátrá,, hm a ve vietnamské tržnici Sappa jste se už dívali? Tam maj vždycky čerstvé zboží jako první

velitel.velitelu ( 8. března 2014 13:59 )

Nebuď paranoidní

geastrum1 ( 8. března 2014 11:52 )

to je zbytečný....ivoadler je evidentně nemocný člověk kterýmu nemá cenu něco vysvětlovat.

geastrum1 ( 8. března 2014 11:48 )

To je jedno a to samý !!! Podle cnn to spadlo u ostrova Phu Quoc, což je opět pořád stejná oblast !!! tzn. 1000 km. od toho jak to od oka trefil pisálek z blesku...to jsou ty bludy!!!

Zobrazit celou diskusi