Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Tři násilníci zabili Draka a jeho ženu: Zmetku a vrahoune, křičel Drakův bratr

Autor: iza, ČTK - 
9. března 2014
18:20

Slovo doživotí padlo v pátek při soudním stání se třemi pachateli, kteří se měli podílet na popravě manželů Jarmily (†58) a Zbigniewa (†66) Muszańských zvaného Drak. Na doživotí má jí do vězení Lumír Moric (42), přestože se k vraždě nepřiznal. Tvrdil, že byl do popravy zmanipulován. Jeho komplic a bývalý policista Jiří Bohdálek (55) ho měl ohrožovat i pistolí. Pevné nervy pak u soudu neudržel Drakův bratr věslav. Na doživotí by do vězení poslal všechny tři muže!

Hned tři muži jsou obžalováni z loupežné vraždy manželského páru z Bohumína na Karvinsku. O manželích Muszańských prý obžalovaní věděli, že mají hodně peněz. A tak muže obžaloby loni 28. února napadli, spoutali a v autě odvezli do pronajaté garáže ve Slezské Ostravě, kde ho posléze zastřelili. Totéž asi po hodině udělali s o osm let mladší ženou. Z jejich domu odnesli větší finanční hotovost, těla v garáži polili chemikálií a zakopali do předem připraveného hrobu. 

Rozdělené role tří pachatelů

Role měli patrně rozdělené. Michal Zágora měl vylákat muže k sobě do garáže, u soudu odmítl mít se zastřelením cokoli společného. Přiznal jen loupežné přepadení. U popravy nebyl a hlídal venku. Přesto mu hrozí 20 až 30 let.

Nejnižší trest do 25 let žalobce navrhnul žalobce pro Jiřího Bohdálka, který přípravu vraždy sice přiznal, opatřil i pistoli, avšak popřel, že by střílel. Také on vyjádřil lítost.

Na doživotí by pak měl jít sedět Lumír Moric. Jak přitom Blesk zjistil, za vraždu už seděla v minulosti i Moricova matka - její komplici vyhodili pro peníze z okna důchodkyni. Pokud Moric dostane doživotí, bude to pro jeho rodinu těžká rána. Má dvě malé děti s bývalou ženou třetího komplice Michala Zágory (39) a staral se i o jeho dítě.

Bratr zavražděného Draka: Doživotí pro všechny

Exkluzivně pro Blesk k případu promluvil bratr zavražděného Draka Věslav Muszański (60). Byl také první, kdo nervy neudržel na uzdě a na obžalovaného Jiřího Bohdálka vykřikl: „Vrahoune! Zmetku!“ O rozdělení rolí tří pachatelů si myslí své.

BLESK: Co vás tak rozčílilo?

„On se zpovídá z vraždy mého bratra a švagrové a přitom se v soudní síni usmívá na příbuzné, zdraví je a ženě dokonce ukazuje, že jí zavolá. To už bylo i na mě moc.“

Jste spokojen s tresty, které navrhl žalobce?

„Všichni v Bohumíně vědí, že se zbraní manipuloval Bohdálek. To, že se přiznal jen k plánování vraždy, je taktika, aby za polehčující okolnost dostal nejnižší trest. Soudci si musí uvědomit, že to není kovboj, jak se pořád chová, ale vrah. Doživotní tresty by pak měli dostat všichni.“

Jak vzpomínáte na bratra?

„Byl úžasný v tom, že se z něj nikdy nestal důchodce. Obdivoval jsem ho jako muzikanta, když hrál za zaoceánských lodích, ale hlavně jako člověka, pro kterého smyslem života byla jeho vnoučata.“

patyk ( 9. března 2014 21:50 )

Muszanski/DRAK/ byl k.o.kot...Půjčoval na vysoké úroky,byl to hajzl.. Bohdálek-k.u.rva silného kalibru v Bohumíně.. Zagora-krachující podnikatel ve stavebnictví.. Morris-kriminálník..Asi v genech,matka seděla jak bylo psáno.... A tak to tu v tym Bohumíně chodí..Na p.i.ču...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání