Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

V Norsku kvůli Breivikovi rozříznou ostrov! První foto památníku obětem jeho běsnění

Autor: šim - 
6. března 2014
16:56

77 mrtvých a desítky zraněných. Otřesná bilance jednoho z nejčernějších dnů norské historie. Krvavé běsnění, které Anders Breivik v létě 2011 rozpoutal na ostrově Utoya, bude připomínat památník obětem, jehož návrh Norové poprvé uveřejnili.

„Je to stejná rána do přírody, jaká zůstala v srdcích a v paměti všech, kteří během masakru přišli o někoho blízkého,“ popisuje hlavní myšlenku památníku švédský umělec Jonas Dahlberg.

Průrva mezi polovinami ostrova bude 3,5 metru široká a povede od jeho vrcholku až pod hladinu, aby ji nebylo možno překonat ani suchou nohou, ani pohledem.

V jedné stěně řezu bude vyříznuta jakási vyhlídka, která zraky návštěvníků nasměruje na protější stěnu, kde budou napsána jména obětí masakru. Pomník by měl být hotov do 22. července 2015, kdy si Norové budou připomínat čtyři roky od krvavé tragédie. 

Součástí projektu je ještě jeden památník v Oslu, kde při Breivikem zosnovaném bombovém útoku zahynulo 8 lidí. Pak přejel na ostrov Utoya, který leží nedaleko norské metropole, a převlečený za policistu postřílel dalších 69 osob. Jednalo se především o mládež, která se účastnila táboru Svazu dělnické mládeže. Breivik, který se k činu hrdě přiznal, byl soudem za terorismus odsouzen k 21 letům vězení.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ptata ( 6. března 2014 18:51 )

Vůbec nechápu ten mediální rozruch kolem takového šmejda.V tichosti zavřít do kobky z oknem 5 metrů vysoko,o chlebu a vodě a když s ním někdo promluví,tak jedině dozorce pár kopanci.Takto mu vlastně zajistili,co chtěl,popularitu a to je pro něj droga.

Zobrazit celou diskusi