Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rozhovor s Ruskou, která prchla z Krymu: Mám vážně strach, že ho naše země zničí!

Autor: psch - 
5. března 2014
21:59

Jen co utichly krvavé protivládní demonstrace na Ukrajině, rozrostl se spor na Krymu. Rusové využili nepokojů a spustili invazi na Krym, který jim kdysi patřil. Jenže jednání ruského prezidenta Vladimira Putina odsuzují i samotní Rusové a přirovnávají ho k novodobému Hitlerovi! Jednou takovou je i Tatyana Skobeleva (29), která musela z milovaného Krymu kvůli nepokojům doslova »vzít roha«.

Zavřené banky, lidi bez peněz, agrese a strach! Takhle to vypadá na Krymu, poloostrově, který patří pod Ukrajinu. V současné době tam ale probíhá ruská invaze.

Ty ses vrátila teď z Krymu, proč?

Odjela jsem, protože jsem se bála. Všechno se změnilo tak rychle a každým dnem se to zhoršuje. Válka sice nezačala, ale mám pocit, jako by už byla. Děsilo mě bláznění obou vlád – ruské i ukrajinské. I moje rodina trvala na tom, abych se vrátila, dokud se situace nestabilizuje.

Jela jsi domů vlakem, jak dlouho, kolik kilometrů, nebyly po cestě nějaké potíže?

Ano, musela jsem vlakem. Letiště na Krymu je už asi týden uzavřené, tak jsem neměla na výběr. Cesta je dlouhá asi 1500 kilometrů, trvalo to 27 hodin. Ale řidič vlaku i pohraniční strážní vypadali ztraceně a báli se. Stráže na ruských hranicích byly naopak hrubé a agresivní. Slyšela jsem od přátel, kteří jeli z Vilniusu zpět na Krym, že jim stráže rozbily na hranicích auto. Jen tak.

Kde a jak dlouho na Krymu jsi bydlela? Dotkla se tě přímo momentální situace?

Žila jsem na Krymu od roku 2008 v resortu Feodosia. Je to jedno z nejstarších měst, bydlí tu asi sto tisíc lidí. A situace na Krymu se dotkla všech tady. Ceny potravin rostou každým dnem, za týden se zdvojnásobila cena benzínu. Téměř všechny banky jsou zavřené, bankomaty nemají peníze, takže lidé nemají přístup k penězům na svých účtech. Peníze nedostávají důchodci, od podpory jsou odříznuty sirotčince. Já jsem pracovala jako kadeřnice a samozřejmě jsem přišla o práci.

Je situace moc vážná? Co přesně se tam děje z pohledu obyčejného člověka?

Myslím, že je to vážné, jak jen to být může. Vážně doufám, že to skončí mírem, ale plně v to nevěřím. Někdo prostě potřebuje válečný konflikt, může z toho být cítit provokace a potřeba postavit lidi proti sobě. Ve vzduchu je znát napětí.

Ty jsi Ruska, jak vnímáš „okupaci“ Rusů na Krymu vzhledem k Ukrajincům?

Krym je nadnárodní region, nepatří ani Ukrajině, ani Rusku. Je to takové území svobody, kde žijí volnomyšlenkáři a umělci. Všichni jsou přátelští a rádi, že můžou žít pospolu: Tataři, Rusové, Ukrajinci, Arméni a další. Nikdo nebyl znevýhodněn, nikdo nechtěl válku.

Bála ses tam?

Měla jsem strach a mám ho pořád. Kvůli lidem, kteří tam žijí, kvůli jedinečné nátuře a kultuře Krymu. Mám vážně strach, že tuhle úžasnou zemi zničí. Nepřeji si smrt jediného člověka. Bohužel tyhle politické machinace na tisíce lidských životů ohledy neberou.

Je nějaká souvislost mezi demonstracemi v Ukrajině a invazí na Krymu?

Změny ve vládě na Ukrajině a nejnovější události jsou těžké pro všechny, zejména pro lidi na Krymu, kteří se začali bát o svoji budoucnost. Mělo by to být samostatné téma pro diskuzi, ale tahle situace jasně dala příležitost pro ruskou invazi na Krymu.

Dá se tomu vůbec říkat invaze?

Do přístavu ve Feodosii připluly dvě ruské válečné lodi. Všechny ukrajinské vojenské jednotky byly obsazeny ruskou armádou. Ruští vojáci mají centrálu v jedné z administrativních budov v centru města. To jsou ale neoficiální informace, to se nikde nepíše. Pokud tohle není invaze, tak jak byste to nazval?

Je na ulicích bezpečno?

Já se bezpečně necítím. Sice nikdo nestřílí okolo, ale lidé jsou velmi agresivní, propadli panice a hysterii. Můžete vidět, jak na sebe křičí, pláčou na každém rohu. Mnozí jsou opilí. Etnické napětí roste každým dnem. Tataři se hádají s Rusy, Rusové s Ukrajinci. Během poslední demonstrace zemřel muž na infarkt, ženu ušlapal dav. Minulý týden se nějací zakuklenci vloupali do domu Tatarů, kteří se bránili a skončili proto v nemocnici. To vypadá jako provokace.

Znají stejně staří ruští kamarádi historii Krymu, má to pro ně nějaký význam?

Moji kamarádi i přátelé napříč generacemi, kteří žijí v Krymu, historii znají a jsou na ni hrdí. Ale to nestačí. Nejdůležitější je milovat a respektovat všechny lidi v okolí. Milovat přírodu, moře, vzduch. Jakmile ale začne válka, bude to mít vliv i na ostatní. A doufám, že celý rozumně smýšlející svět nám pomůže. Potřebujeme pomoc. Krym ji potřebuje.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

scaramonte ( 6. března 2014 11:37 )

 Sevastopol se nebude účastnit prezidentských voleb na Ukrajině stanovených na 25. května, prohlásil šéf správy pro zajištění života města Alexej Čalyj. Zdůraznil, že hlasování je „vnucováno nelegitimní mocí“. - to je taky nápad, přeci! Ljuda Pavličenko, Nina Onilova či Marusja Bajda nekosily za VVV hitleričky proto, aby se jim jejich pohrobci zase pochodovali po jejich zemi!

scaramonte ( 6. března 2014 11:32 )

Sioimpici jsou zasraný strachem až za ušima! Nosate ckerry, ta loutka už jen mektá jak přepasená koza, ale Rusko koná! Vojska Západního vojenského okruhu zahájila cvičení vojsk protivzdušné obrany na polygonu Kapustin Jar v Astrachaňské oblasti, oznámil ve čtvrtek náčelník tiskové služby Západního vojenského okruhu plukovník Oleg Kočetkov. „Budou to nejrozsáhlejší cvičení PVO Západního vojenského okruhu“, podotkl. Podle slov Kočetkova se cvičení účastní asi 3500 odborníků armádní PVO okruhu a přes tisíc jednotek vojenské a speciální techniky. Pro její přesun z různých regionů země bylo použito asi 30 vojenských vlaků.

scaramonte ( 6. března 2014 11:31 )

Tak už je holka občankou Ruské federace! Úřady Krymu se rozhodly uspořádat referendum o statusu autonomie 16. března, oznámil místopředseda vlády republiky Rustam Těmirgalijev. Podle jeho slov budou na referendu předloženy dvě otázky: zůstane autonomie ve složení Ukrajiny, nebo přejde do složení Ruska.Úřady Krymu se rozhodly uspořádat referendum o statusu autonomie 16. března, oznámil místopředseda vlády republiky Rustam Těmirgalijev. Podle jeho slov budou na referendu předloženy dvě otázky: zůstane autonomie ve složení Ukrajiny, nebo přejde do složení Ruska.

cid2000 ( 6. března 2014 11:14 )

Bohužel,vše to je vyvoláno zahraničím.Je otřesné jak jednoduše lze destabilizovat stát v dnešní době a vyvolat paniku a skoro válku!Už pomalu vyplouvají na povrch další informace o zahraničních demonstrantech, které povolala banderovská pronacistická strana a další krajní extremistické strany + velká skupina tvrdého jádra ultras fotbalových fanoušků Dynama Kyjev a jejich příznivců i z ČR.Chlubí se tím i na internetu.Takže o ukrajincích bez ukrajínců ty nepokoje.Tato skupina vystupňovala demonstrace do krajností a neuznává výsledek demokratických voleb z roku 2012 na Ukrajině, které dozorovala EU!Do toho třetí strana úmyslně jak se už zdá začala střílet stejným střelivem jak policajty a demonstranty aby zažehla požár.Docela účelové.Stačí jeden výstřel a jeden mrtvej a už to jede.Komu tohle poslouží ve finále?Rozhodně to ekonomicky odnesou i země střední Evropy jako naše ČEsko.Podraží nafta,plyn a tím pádem veškeré výrobní procesy!To zase poslouží jen něktyrým nadnárodním dodavatelům těchto produktů z německa,Norska a Anglie,ale rozhodně né nám vyvolat konflikt na západě Evropy!!!Navíc banderovce už pozvala u nás extrémní strana DS!eU už klesla tak nízko,že opět začala podporovat nácky bez voleb!Dosazené sami sebou.Ale ty strany co zvolil v roce 2012 ukrajinský lid se považují za nedemokratické?To je jak v době Mnichova 1938.Západ pustil z řetězu Hitlera, nacismus v domnění,že půjde jen na rusa.To samé je teď na Ukrajině.Západ podporuje banderovce v domnění,že udělá špinavou práci za NATO,EU a USA a půjde proti Rusku,Krymu.Opět se opakující se chyba!Hnus.A ty naše Tv zprávý,noviny je do očí bijící PROPAGANDA na zvracení.Novinky.cz už museli omezit diskuze,dělají cenzuru,protože čím více propagandy,tím více lidí píše opak.Ať si tam ukrajinci udělají pořádek sami!Naši politici jsou jen anální lízači bez vlastního názoru!Rusko nemusím,ale co mají dělat,když je západ všachoval do nevýhodné partie a podpálil jim pod zadkem koudel!!Černéh o Petra stejně vyhraje EU,která to

karmavana ( 6. března 2014 11:12 )

I o invazi vojsk Varšavské smlouvy do ČSSR psal Itar Tass křišťálově čistou pravdu, křišťálovější než je voda z křišťálově čisté, křišťálové studánky z křišťálově čistého dvorečka od Grossů.

Zobrazit celou diskusi