Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Mozky metylové kauzy u soudu: Fianovi a spol. hrozí výjimečné tresty!

Rudolf Fian u soudu: Je hlavním obviněným v metylové kauze
Rudolf Fian u soudu: Je hlavním obviněným v metylové kauze  (Autor: ČTK)
Autor: sč, simao, ČTK - 
5. března 2014
10:23

Soud s hlavními podeřelými v metylové kauze dnes pokračuje - za účasti "míchačů" otráveného chlastu Fiana a Křepely i hlavního distributora Vaculy, který se rozhodl spolupracovat s policií a svědčit v soudní síni. Trojici hrozí výjimečné tresty.

Krajský soud ve Zlíně začal vyslýchat hlavní aktéry metanolové kauzy - Slováka Rudolfa Fiana, jeho komplice Tomáše Křepelu a údajného hlavního distributora, dělníka Jiřího Vaculu ze Zlínska. Mužům hrozí za úmyslné obecné ohrožení 12 až 20 let i výjimečný trest včetně doživotí. Podle státního zástupce Romana Kafky mohla jejich směs zabít až 158 tisíc lidí!

Jako první před soud předstoupil Vacula. "Strašně lituji toho, co se stalo, nemohu se z toho vzpamatovat. Nenapadlo mě, že v lihu může být jed. Nabídku na potravinářský líh jsem dostal od Fiana. Vícekrát," sypal u soudu ze sebe "dealer smrti" Vacula. "Vždy Fian s Křepelou barely s lihem přivezli ke mě na dvůr. 4000 litrů jsem jim vrátil, rozbory ukázaly, že je líh kontaminovaný. Ten, který to pro mne testoval, poté zemřel," uvedl Vacula, který spolupracoval i při vyšetřování.

"Vaculovi jsem skutečně dovezl už dnes zmíněnou dodávku, ale nikdy ne potravinový líh," uvedl boss Fian. Ten u soudu dál tvrdil: "Po zatčení na mne byl vyvíjen silný psychický nátlak, abych vypovídal proti Březinovi (další lihový boss - pozn. red.) Státní zástupce mi za spolupráci nabízel podmínku a přesun do vazby v Ostravě, aby to ke mě měla rodina blíž." Podle bývalého šéfa kriminálky a týmu metyl Martina Baláže se však Fian sám po zatčení ohlsáil, že chce mluvit. A spontánně vypovídal o dalším obviněném Křepelovi...

Třetí obviněný Křepela pak dnes u soudu působil trochu jako vypravěč střihu Davida Ratha. Natahoval svůj projev a soudu sdělil, že si od něj Vacula objednal nemrznoucí směs. Měla prý být co nejlevnější. "U míchání jsem byl, jelikož znám know how, jezdil jsem ji míchat do různých závodů. O potravinovém lihu nic nevím a nikdy jsem s ním nedělal," uvedl Křepela. Soudce pak poučoval, že mu nesedí čísla litrů. "Nechápu, v čem máte problém a čemu nerozumíte," napomínal ho několikrát soudce.

Video  Soud s metylalkoholouvou aférou pokračuje tentokrát s hlavními obviněnými Fianem a spol.  - Jan Čada
Video se připravuje ...

Není vyloučeno, že výslechy tří údajných hlavních strůjců tragédie způsobené otráveným alkoholem se protáhnou až do čtvrtka. Vacula obchody s nelegálním alkoholem doznal, zpochybňuje však přísnou právní kvalifikaci. Také Fian se při prvních výsleších na policii přiznal. Tuto výpověď však později změnil a trestnou činnost popřel. Křepela svůj podíl na metanolové kauze popírá od začátku vyšetřování.

Kdo jsou hlavní aktéři kauzy metyl?

Rudolf Fian (43)

Slovák byl obchodním zástupcem firmy Car Logic v Praze. Ve skladu v Opavě s Křepelovou pomocí Fian úmyslně namíchal 10 tisíc litrů smrtícího koktejlu. Metylalkohol s etanolem 50:50. Údajně byl ve finanční tísni a chtěl rychle přijít k penězům. Jedovatou směs od něj odebral Jiří Vacula a rozšířil ji po republice.

Tomáš Křepela (38)

Majitel firmy Car Logic v Řitce na Praze- západ se zřejmě praktikám přiučil od lihového bosse Radka Březiny, který ovládal Moravia Chem v Hrobicích. Vyrábí se tam směs do ostřikovačů – Cinol. Právě tam asi osm let pracoval. Pak se osamostatnil a zřídil si vlastní firmu. Podřízenému Fianovi opatřil metylalkohol a v prostorách společnosti Opavia Real v Opavě mu pomáhal mu při míchání jedovaté směsi.

Jiří Vacula (54)

S lihem kšeftoval údajně řadu let. Již v 90. letech se zabýval výrobou nemrznoucích směsí. Před zadržením pracoval jako dělník. Hlavní zdroj mu ale přinášel nelegální obchod. V srpnu a září 2012 odebral 10 tisíc litrů smrtící směsi namíchané Křepelou a Fianem. Tu pak distribuoval do celé republiky. Sám z ní namíchal 5700 litrů rumu a vodky.

Hlavní větev metylové kauzy

Soud začal případ projednávat v pondělí. Po přednesu obžaloby vyslechl sedm z deseti obžalovaných. Dva vypovídat odmítli, dva přiznali obchody s nezdaněným alkoholem. Všichni však odmítají, že by uvedli do oběhu otrávený alkohol, o jeho kontaminaci metanolem prý nevěděli.

Metanolová aféra začala 3. září 2012 a vyžádala si pět desítek obětí. Obžaloba postihuje jen období do konce roku 2012. Státní zástupce ji podal na 31 lidí. Deset je souzeno ve Zlíně, zbylé případy projednají jiné soudy v celé zemi. Obžaloba hlavním aktérům klade za vinu 38 mrtvých a dalších 79 intoxikovaných včetně lidí s trvale poškozeným zdravím.

albert7 ( 5. března 2014 18:58 )

Ani časový odstup od zločinu k soudu nesmí způsobit mírnější rozsudky ! Jsou to hromadní vrahové !

wimr ( 5. března 2014 16:35 )

RUM <-> blbe

wimr ( 5. března 2014 16:33 )

a co dát těm, kteří jim to umožnili?

ninka64 ( 5. března 2014 13:32 )

Míchači nejsou žádní pěšáci, ale je pravda , že těch, co by měli jít sedět, protože věděli a nekonali je daleko víc.

ninka64 ( 5. března 2014 13:30 )

 Doživotí a bez milosti!!!!!

Zobrazit celou diskusi