Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Kauza metanol: Na svědomí má 38 životů, u soudu zkolaboval!

Autor: lvi, Ondřej Požár - 
3. března 2014
12:49

Krajský soud ve Zlíně se dnes začal zabývat hlavní, ta takzvanou zlínskou větví metanolové kauzy. V aféře je obžalováno 31 osob, přičemž dnes jich v jednací síni stanulo deset. O emoce nebyla nouze. Jeden z obviněných dokonce nervově jednání nevydržel! Novinářům bylo krátce poté důrazně doporučeno zanechat živého přenosu z procesu.

Poté, co státní zástupce Roman Kafka přečetl téměř sto stránek žalovacího spisu, kde za hlavní viníky úmrtí 38 tragických úmrtí označil obžalované Fiana, Křepelu a Vaculu, předstoupil jako první před trestní senát Aleš Svoboda, který se snažil soudci popsat vlastní verzi své úlohy v celé kauze. Podle svých slov začal Svoboda v roce 2010 nezákonně vyrábět líh, který odebíral od taktéž od obžalovaného Jordána. "Nejsem si vědom toho, že by byl líh kontaminovaný. Necítím se vinen příčinnou souvislostí mezi prodávaným alkoholem a smrtí poškozených," uvedl evidentně naučenou frází Svoboda.

Soudce: Jaké máte vzdělání?

Svobody prý nakupoval od jistého Jordána líh asi dva a půl roku. „Odebral jsem od něj asi 250 litrů lihu. O úmrtí lidí, kteří se otrávili metylalkoholem, jsem se dozvěděl až den před svým zatčením,“ pokračoval ve svém vystoupení Svoboda a dodal: "Míchal jsem to poměrem tři díly vody a dva díly lihu. Do rumu se přidává rumová tresť, do dalších druhů alkoholu se přidává aroma." Podle něj navíc některé znalecké posudky předložené soudu nejsou pravdivé.

To však nezůstalo bez reakce soudce Radomíra Koudely, který se obžalovaného vyptával, jaké má vzdělání, čím se až do zatčení a obvinění živil, respektive jaký má vztah k výrobě alkoholu. "Žádal jste atesty alkoholu?" ptá se soudce. "Ne!" odvětil a Svoboda, přičemž začal být nejistý a do svých výpovědí se nejednou zamotal. Uvedl rovněž, že míchaný alkohol, z kterého měl prospěch „jen“ asi 15 tisíc korun měsíčně, také osobně konzumoval. Konkrétně na dovolené v Chorvatsku.

"Z poslední dávky kontaminovaného alkoholu jsem si začátkem září 2012 vzal dva litry mnou namíchané vodky na dovolenou do Chorvatska, kde jsem ji postupně vypil," tvrdil obžalovaný. Svoboda se nicméně zřejmě neuvědomil že, v jeho výpovědi značné rozpory, například nesedí počet dnů, které strávil na dovolené v Chorvatsku.

Kolaps nebo vypočítavost?

Poté před soudce předstoupil další z obžalovaných, Martin Jirout. "Odebral jsem alkohol, který nebyl zdaněn. Odebraný alkohol jsem sám pil a nic mi nebylo," tvrdil trestnímu senátu. Jirout také uvedl, že obchod s lihem v Havířově „jen“ zprostředkoval. "Já tuto situaci velmi těžce nesu, mám psychické problémy a dneska už nechci vypovídat," uzavřel svoji verbální exhibici Jirout a předal soudci své písemné poznámky, z nichž čerpal při výpovědi.

Poté soudce nařídil desetiminutovou přestávku, přičemž důrazně upozornil novináře na zákaz online přenosu s tím, že lze o průběhu hlavního líčení informovat jen obecně s ohledem na to, jak budou vypovídat obžalovaní.

Metanolová aféra začala 3. září 2012 a vyžádala si pět desítek obětí. Případy poškozených od ledna loňského roku jsou vyšetřovány mimo hlavní větev kauzy. Policie celkem obvinila přes 70 lidí, některé už soudy stihly potrestat. Menší distributoři vyvázli s podmínkami a peněžitými tresty. Ostravský krajský soud ale loni poslal dva překupníky jedovatého alkoholu za mříže na osm let a nedávno soud ve Frýdku-Místku uložil prodejci pětiletý trest.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kapturek ( 3. března 2014 18:43 )

pokud mu prokazaali ze to delal schvalne kvuli zisku nemel tucha ani co prodava tak proc tomu zmr.dovi nevypichnou oci a neuseknou ruce

bonpari ( 3. března 2014 16:20 )

roky se tomu přihlíželo pančování alkoholu,celní správa,policie,až to došlo,kam to došlo.Je to hrozný,jak se tváří ještě všichni nevinně!

sars ( 3. března 2014 14:22 )

 Oni sami to taky chlastali a nic jim neni? mohli by se jeste jednou napit a nejlepe se svym advokatem kdyz jim to poradil....

mandey ( 3. března 2014 14:14 )

Soudružko domovní důvěrnice jastano,jedná se soudní přelíčení a ne o pavlačovou drbárnu,ty svobodo po česku.

sores ( 3. března 2014 13:37 )

 Zabít a do jednoho,dobytkové kteří chtěli jenom jak vydělat velké prachy a přes mrtvoly.Jsou to zrůdy, škoda že někdo z jejich rodiny na to samé nepošel, vždy všechno odnesou nevinní za ty sv.ině odporný.Kéž by každý z nich oslepl, aby pocítili to utrpení.

Zobrazit celou diskusi