Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Putinova invaze na Krym: Riskuje velkou válku v Evropě? Sledujeme ONLINE

Protesty proti obsazení Krymu ruskými vojáky
Protesty proti obsazení Krymu ruskými vojáky  (Autor: Reuters, EPA)
Autor: simao, ČTK - 
3. března 2014
09:10

„Bráním zájmy Ruska!“ Tak vysvětluje Vladimir Putin tažení na Krym. „Nikdo nám tu neubližuje. Jediné, koho se bojíme, jsou ruští vojáci,“ tvrdí ale obyvatelé východní Ukrajiny. A svět se pustil do protestů proti Putinovu rozhodnutí. Riskuje ruský prezident válku, která by zasáhla i další části Evropy?

Situace na Krymu se vyhrotila. Ruské jednotky ovládly ukrajinský poloostrov, Ukrajina, ještě nedávno zmítaná převratem, mobilizovala armádu. A svět trne, co bude dál. Hrozí otevřená válka? Zasedalo již i NATO. "Rusko porušuje principy Charty OSN. Ohrožuje to mír a bezpečnost v Evropě," prohlásil generální tajemník Andres Fogh Rasmussen a vyzval Rusy, ať Ukrajinu opustí. Putin se však hájí, že vyrazil na obranu ruských obyvatel Krymu. A na poloostrov vyslal i dnes další vojáky.

UKRAJINA: Krok od války
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
3. 3. 2014

Vážení čtenáři, dnešní online přenos končí. Napjatou situaci na Ukrajině budeme pro vás sledovat i zítra. Děkujeme za pozornost.

3. 3. 2014

"Obracím se na prezidenta Ruska, pana Putina, s žádostí o nasazení vojenských sil Ruské federace k zajištění legitimity, míru, zákona a pořádku, stability a ochrany ukrajinského lidu," stálo údajně v dopise od Janukovyče.

3. 3. 2014

Ruský zástupce u OSN tvrdí, že svržený prezident Janukovyč požádal dopisem Putina o zásah armády.

Viktor Janukovyč prý požádal Putina o zásah na Ukrajině.
3. 3. 2014

Ruští vojáci obsadili trajektový terminál na ukrajinské straně Kerčského průlivu, který Krym dělí od Ruska. Na Krym tak proudí další ruské síly.

Na Krym proudí další ruské síly.
3. 3. 2014

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov slíbil zachovat jazykový zákon, proti jehož zrušení protestují převážně ruskojazyčné regiony na východě země.

Oleksandr Turčynov je pro zachování ukrajinštiny.
3. 3. 2014

Rusko podle zahraničního tisku hrozí zbraněmi okolo Ukrajiny proto, aby vyvinulo tlak na Západ, a vymohlo si tak větší přístupnost k ruským požadavkům.

3. 3. 2014

V úterý se kvůli Ukrajině sejde NATO. Dle Varšavy se schůzka koná podle článku čtyři Severoatlantické smlouvy, tedy ohrožení územní celistvosti.

3. 3. 2014

„Porušilo se něco, co bylo svaté. Hranice státu byly zpochybněny tím, že je překročila vojska a že nějaký parlament nějaké země rozhodne o tom, že jeho vojsko půjde normalizovat situaci do vedlejší země,“ Prohlásil Lubomír Zaorálek na bruselském jednání o krizi na Ukrajině.

Zaorálek mluvil v Bruselu o normalizaci Ukrajiny.
3. 3. 2014

Exministr zahraničí Karel Schwarzenberg očekává, že Rusko Krym nakonec získá. „Tedy já bych ukrajinské akcie Krymu už nekupoval. Myslím, že se Putinovi úspěšně podaří anšlus,“ řekl v Čro 1 Radiožurnálu.

Karel Schwarzenberg si myslí, že Rusko získá Krym.
3. 3. 2014

Poblíž ukrajinského Simferopolu se ruští vojáci maskují v terénu, aby je nebylo vidět. Chystají ofenzivu?

Ruský voják se snaží skrýt poblíž Simferopolu.
3. 3. 2014

Šéfové států či vlád Evropské unie se ve čtvrtek 6. března sejdou na mimořádném summitu v Bruselu, aby jednali o krizové situaci na Ukrajině.

3. 3. 2014

Ministři zahraničí Evropské unie se prý dohodli zvážit "cílená opatření" proti Rusku, pokud Moskva nepřispěje k snížení napětí na Ukrajině.

3. 3. 2014

"Není možné si představovat, že spálíme všechny mosty a kvůli této krizi zrušíme veškeré obchodní vztahy s Ruskem. To by byl krok, který by byl velmi neprozřetelný a domnívám se, že také nikdo od nás takovýto krok neočekává," řekl Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci v Bohumíně na Karvinsku.

Bohuslav Sobotka si nedokáže představit omezení nebo ukončení obchodních vztahů s Ruskem.
3. 3. 2014

Ruské ministerstvo obrany popřelo, že by Černomořská flotila dala ultimátum zbývajícím ukrajinským posádkám, aby se do úterního rána vzdaly.

18:00
3. 3. 2014

"Zásah ruské armády na Ukrajině není v tuto chvíli nutný,"

uvedl to předseda Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu, Sergej Naryškin v ruské televizi.

Podle Sergeje Naryškina není zásah ruské armády nutný.
17:01
3. 3. 2014

Hlavní téma, která dnes hýbou světem? Oscaři a Ukrajina!

Deník Washington Post dnes srovnal dvě dnešní nejdiskutovanější témata: Předávání filmových cen Oscar a dramatické dění na Ukrajině. Takhle to dopadlo co se příspěvků na Twitteru týče. Světle modré jsou příspěvky o Oskarech, zelené o ukrajinské krizi.

16:52
3. 3. 2014

Divná doba. Zatímco se rozhoduje o osudu Ukrajiny, tamní dění stejně jako na Oscarech ovládají selfies.

Dívka si pořizuje selfies před ruskými vojáky
16:17
3. 3. 2014

Ukrajina: Rusové nám dali ultimátum a hrozí útokem

Velitel ruské Černomořské flotily, která kotví v Sevastopolu, dal ukrajinským vojákům na Krymu ultimátum: Vzdejte se do úterních 04:00 SEČ, jinak se stanete terčem útoku! Oznámila to dnes agentura Interfax s odvoláním na ukrajinské ministerstvo obrany.

15:30
3. 3. 2014

"Považoval bych takovou návštěvu za hanbu českého Senátu,"

říká senátor Jaromír Štětina (ČSSD) o aktuálně projednávané návštěvě Milana Štěcha (ČSSD) v půlce března v Moskvě.

15:17
3. 3. 2014

Protesty proti Putinově invazi na Krym se nevyhnuly ani Bruselu. Policie zde zatkla několik polonahých aktivistek z hnutí Femen.

Také v Bruselu proběhly protesty proti ruskému obsazení ukrajinského Krymu Zatčení aktivistky z hnutí Femen belgickou policí při protestech proti Putinově invazi na Krym
3. 3. 2014

"Situace na Ukrajině má negativní dopady na celou místní ekonomiku včetně automobilového průmyslu,"

uvedl mluvčí automobilky Škoda Auto Tomáš Kubík. Konflikt na Krymu tak již pociťují i české podniky. Škodovka snížila objem výroby vozů v zemi. Český vývoz na Ukrajinu přitom v roce 201 dosáhl hodnoty 33,5 miliardy korun, čímž se Ukrajina z pohledu vývozu zařadila na 17. místo.

14:51
3. 3. 2014

Rusko zahájilo vojenské cvičení na Baltu

Nejen v oblasti Krymu se šikují ruská vojska! Mohutné vojenské manévry nyní podniká válečné loďstvo baltské flotily v oblasti Kaliningradu, která sousedí s Polskem a Litvou. Má jít prý o bleskovou prověrku bojeschopnosti ruských západních útvarů, kterou v poslední únorový den nařídil prezident Vladimir Putin (a hned následující den požádal parlament o souhlas s krymskou invazí). S vývojem na Krymu však prý toto cvičení s dělostřeleckou střelbou a cvičně vystřelenými raketami nesouvisí.

Rusko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení na Baltu. Prezidenta Putina na něj doprovodil ruský ministr obrany Sergej Šojgu (vlevo) Přivítání ruského prezidenta Putina na cvičení ruských jednotek na Baltu 3. března 2014: Prezident Putin se zúčastnil rozsáhlého a bleskového vojenského cvičení ruské baltské flotily. S děním na Ukrajině to však prý nesouvisí
14:19
3. 3. 2014

Referendum o budoucnosti Krymu, které Kyjev neuznává, se má na poloostrově konat 30. března. Obyvatelé Krymu mají rozhodnout i o zavedení moskevského času.

13:45
3. 3. 2014

Na východě Ukrajiny houstne ve velkoměstech atmosféra. Hlavními ulicemi Charkova procházejí hlídky domobrany, které mají bránit město před "akcemi prozápadních radikálů". V Doněcku demonstrovala tisícovka lidí s ruskými vlaječkami - požadovali odstoupení gubernátora Taruty, dosazeného novou kyjevskou vládou.

Foto z nedávné proruské demonstrace v ukrajinském Doněcku Pro tyhle Ukrajince a příslušníky ruské menšiny z Doněcku je prezident Putin naopak hrdina
13:35
3. 3. 2014

"Hrozí reálné nebezpečí, že bychom se mohli v budoucnu nadat toho, že by vojenské jednotky mohly přistávat v různých částech Evropy a obsazovat území suverénních států, aby bránily zájmy svých občanů kdekoliv v Evropě,"

řekl český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek aktualne.cz. V Bruselu se dnes účastní mimořádného zasedání Rady pro zahraniční věci EU.

13:13
3. 3. 2014

Ruský premiér Medveděv prý nařídil vybudování mostu v Kerčském průlivu, který dělí ukrajinský Krym od Ruska. Jde přitom o letitý projekt, s kořeny v sovětské éře.

13:08
3. 3. 2014

"Realisticky musíme přiznat, že Krym je v ruských rukách. Teď jde o to zabránit Rusku, aby převzalo celý ruskojazyčný východ Ukrajiny,"

řekl agentuře Reuters informovaný západní diplomat.

Ruský prezident Putin jako "Pepek námořník" na karikatuře z německého Düsseldorfu
13:06
3. 3. 2014

"Nic mimořádného se (na slovensko-ukrajinské hranici) s ohledem na vývoj na Ukrajině neděje,"

hlásí mluvčí slovenské policie Denisa Baloghová. Slovensko prý zatím na 98 kilometrů dlouhé hranici s Ukrajinou nezaznamenalo incidenty. Premiér Fico uvedl, že do slovenských nemocnic by mohly být z Ukrajiny převezeny dvě desítky pacientů, zvýšený počet žádostí Ukrajinců o udělení víz však prý zatím nezaznamenal.

3. 3. 2014
12:45
3. 3. 2014

Na Moskvu se dál snáší sprcha odsuzujících a varovných výroků. Podle britského ministra zahraničí Williama Haguea, který se sešel s úřadujícím prezidentem Ukrajiny Turčynovem, se však Británie obávý vyslání dalších ruských vojáků na Krym. Putina varoval, že Rusko zaplatí značné náklady.

Britský ministr zahraničí William Hague se sešel s úřadujícím ukrajinským prezidentem Oleksandrem Turčynovem
12:17
3. 3. 2014

Čas olympiády pominul, Putin se po Soči pustil do nového projektu... Skupina G7 kvůli ruské invazi zrušila červnový summit G8 (G7 + Rusko), který se měl uskutečnit právě v dějišti poslední zimní olympiády. A Rusku hrozí izolací. 

12:00
3. 3. 2014

Proč část Ukrajiny nenávidí Moskvu? Mohou za to Stalinovy čistky!

Hladomor a diktátorem Stalinem nařízené čistky se podepsaly pod obrovskou tragédii, o který však svět neměl vědět. Na Ukrajině umírali ještě před 2. světovou válkou lidé po milionech... Pronásledovaní pak byli i ukrajinští Tataři, kteří dodnes tvoří výraznou část obyvatel Krymu, které obsadila ruská armáda. Nenávist k Rusku mezi nimi dodnes neutichá. O osmi milionech mrtvých Ukrajinců čtěte ZDE

11:53
3. 3. 2014

"Víme, že s jídlem roste chuť. Pro svobodný svět je důležité se této logice vzepřít,"

uvedl šéf polské diplomacie Radoslaw Sikorsku, který Moskvu varoval "vážnými důsledky" za její intervenci na Krym.

11:41
3. 3. 2014

"Jde o ochranu našich občanů a krajanů,"

obhajuje zásah na Krymu ruský ministr zahraničí Lavrov na schůzi Rady OSN pro lidská práva v Ženevě. Agentura Reuters pak přinesla snímky dalšího postupu Rusů u Simferopolu. Včetně i vítání vojáků ruskou menšinou.

"Anonymní" ruská armáda obsadila Krym. Vojákům na uniformách chybí ruské vlaječky Ukrajinská matka s dcerou s údajně ruským vojákem, který však na Krym došel stejně jako jeho armádní kolegové bez označení Rusové z Krymu vítají příchod Putinových vojáků
11:25
3. 3. 2014

Obsazení ukrajinského námořního velitelství v Sevastopolu: Bránu střeží ruský voják. Opět "anonymní", bez označení.

10:49
3. 3. 2014

Skupina G7 (USA, Kanada, V. Británie, Japonsko, Německo, Francie, Itálie) nabídla Ukrajině silnou finanční podporu, uvedla v dnešním prohlášení. Do Kyjeva by dnes měla údajně dorazit delegace MMF (Mezinárodní měnový fond), aby v úterý zahájila jednání o finanční pomoci.

 

Ukrajina již dříve uvedla, že bude během příštích dvou let potřebovat finanční pomoc kolem 35 miliard dolarů (téměř 700 miliard Kč), aby odvrátila státní bankrot.

 

Proti obsazení Krymu mezitím protestují lidé v řadě západních zemí.

Protesty proti ruské invazi na Krym v New Yorku
10:30
3. 3. 2014

V Rusku padly tresty za protesty proti invazi na Krym!

Pět dní ve vězení si vysloužili aktivisté Donov a Němičinsky, kteí o víkendu před budovou ruského ministerstva obrany protestovali proti Putinově invazi na Krym! 

 

Ruská policie podle ČTK zadržela přes 360 lidí. Kolem 70 z nich poslala do vyšetřovací vazby, zbytek vyšetřuje na svobodě. Další lidé skončili v celách Petrohradu. Kolem 20 demonstrantů zadrželi při nepovoleném protestu, hrozí jim 15 dní vězení. Tresty má soud vynést dnes.

Zatčení účastníka nepovolené demonstrace v Moskvě proti obsazení Krymu
10:08
3. 3. 2014

Rusko a Čína se prý v mnohém shodují!

O zostření ukrajinské krize dnes telefonicky hovořili ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a jeho čínský partner Wang I. Našli prý "širokou shodu v názorech na vývoj situace na Ukrajině", vzkázalo ruské zamini.

10:01
3. 3. 2014

Ruská armáda v několika okresech poloostrova Krym zablokovala mobilní telefonický provoz, napsala dnes krymská agentura Centr. Ruští vojáci rovněž zahájili blokádu skladů ukrajinského vojenského námořnictva.

Prezident Putin vyslal na ukrajinský Krym další jednotky
09:27
3. 3. 2014

"Nikdo kromě nás neubrání Ukrajinu, nikdo to za nás neudělá,"

uvedl prozatímní šéf ukrajinské diplomacie Andrij Deščycja. Ukrajina se prý ve sporu s Ruskem chce spoléhat na vlastní síly a diplomatické kroky. 

3. 3. 2014

Putin jako Hitler? V protestech proti ruskému obsazení Krymu je ruský prezident často zobrazován v karikaturách jako sovětský diktátor Stalin, či nacistický vůdce Hitler. Demonstranti proto Putina přezdívají na "Putlera".

Protesty proti ruskému ovládnutí Krymu: Ruce pryč od Ukrajiny, vzkázali demonstranti Putinovi Putin jako Putler: V narážce na kroky nacistického vůdce Hitlera takto označili demonstranti ruského prezidenta Putina demonstranti proti invazi na Krym označují za agresora. Podobného, jakým byl Adolf Hitler
09:20
3. 3. 2014

Putin zdražil benzín! Ceny ropy rostou. Klesají ruské akcie i rubl

"Rozhodně se domnívám, že ropa prudce stoupne, pokud skutečně dojde k válce," uvedl analytik Ben Le Brun k aktuálně rostoucím cenám, které ovlivňuje ukrajinská krize. Ceny se dostaly na letošní maxima, panují obavy z přerušení dodávek ruského plynu do Evropy.

 

Na burzách však mezitím klesají ceny ruských akcií, oslabuje i rubl. "Nyní, když jsou (Rusko a Ukrajina) skutečně na pokraji vojenské konfrontace, začnou investoři s mimořádnou vervou prodávat ruské akcie," uvedli analytici ze společnosti Rossiysky Capital. "Všechno se nyní prodává," potvrdil obchodník Arťom Argetkin ze společnosti BCS.

08:55
3. 3. 2014

Češi, vyhněte se Ukrajině

„V důsledku zhoršené bezpečnostní situace ve východních částech země, zejména v Autonomní republice Krym, MZV doporučuje do odvolání občanům ČR zrušit nebo odložit cesty do těchto regionů Ukrajiny," uvedlo v prohlášení Ministerstvo zahraničí ČR.

3. 3. 2014
08:43
3. 3. 2014

Ukrajinský vláda prý zvažuje úplné uzavření ukrajinsko-ruských hranic. Důvodem je masový příliv ruských občanů, kteří se na východě Ukrajiny zapojují do demonstrací proruských organizací.

08:29
3. 3. 2014

"Na druhé straně průlivu jsou obrněné transportéry, nelze říci, zda se chystají je naložit na trajekty,"

prohlásil mluvčí ukrajinské pohraniční služby o místě v Kerčském průlivu, kde Krym od ruské pevniny odděluje 4,5 kilometru. Rusko prý od rána masivně posiluje své vojenské jednotky. Chystá Putin mohutnou invazi dál na Ukrajinu?

08:13
3. 3. 2014

Ukrajinští vojáci prý přebíhají k Rusům. Krymská autonomní vláda dnes oznámila, že počet ukrajinských vojáků, kteří "odpřísáhli věrnost krymskému lidu" a fakticky přešli na stranu okupačních sil, překročil 3000 a rychle se dál zvyšuje.

Ruské vojenské jednotky se vydaly na Krym na rozkaz prezidenta Putina
07:46
3. 3. 2014

Anonymní ruští vojáci na Krymu

Většina Krymu je pod kontrolou ruských vojáků, kteří v noci na dnešek obsadili několik dalších vojenských objektů a správních budov na poloostrově. Ruští vojáci přitom nejsou viditelně označeni národními symboly. Proč vystupují jako anonymní?

Neoznačení vojáci, podle všeho ruské jednotky, dokončují obsazení Krymu
07:41
3. 3. 2014

Ruské jednotky dokončují okupaci Krymu a odzbrojují Ukrajince! Podle posledních zpráv se připravuje ruský útok na jednu z dalších jednotek ukrajinské armády přímo v Sevastopolu. Vojáci dostali ultimátum s výzvou ke složení zbraní.

Ruští vojáci na ukrajinském Krymu
07:30
3. 3. 2014

Dobrý den. I na začátku nového týdne budeme sledovat dění na Ukrajině ON-LINE. Příkaz k zahájení vojenských operací vydal ruský prezident Putin údajně po konzultaci se sesazeným ukrajinským prezidentem Janukovyčem.

rych.and. ( 4. března 2014 20:13 )

Sorry, ale ma pravdu, USA zije z valek. Tak tomu bylo, je a bude.

miroslav57 ( 4. března 2014 06:56 )

hele nezbláznila se eu?jaký sankce?putin se obrátí na čínu a má vystaráno,kdyby raději eu držela hubu!

pgga ( 4. března 2014 06:43 )

Learn English...

namoroman ( 4. března 2014 06:00 )

https://www.youtube.com/watch?v=gUL4C4dgvqE Get dreaming...

odin ( 4. března 2014 02:21 )

Vůbec nevíš o čem blábolíš, ty tupej rudej noku. Rusák si nemůže dovolit zavřít jedinej kohoutek, protože jejich ekonomika je silně závislá na vývozu surovin(70procent HDP.)Čína to nespasí, jednak nemá z Ruskem vybudovanou strukturu ropovodů a plynovodů a lodě k tomu nestačí a jednak Čína odebírá plyn z Kyrgystánu mnohem levněji než prodává Gazprom, tudíž by musel rusák zlevnit a zase by tratil.To by oligarchové Putina brzo vypráskali....

Zobrazit celou diskusi