Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Město hrůzy, kde zavraždili českou podnikatelku, zachránilo stovky Čechů před Hitlerem

Autor: yt - 
5. března 2014
05:26

Karibské městečko Sosúa, kde neznámí vrazi před týdnem zamordovali na ulici dvaašedesátiletou Češku Evu C., se před téměř 75 lety měla stát „zemí zaslíbenou“ pro desítky českých Židů pronásledovaných Hitlerem. Jen malé části z nich se však sem podařilo uprostřed válečné vřavy doputovat. Dnes odtud naopak prchají, protože se tu vraždí i za bílého dne!

Podle očitých svědků žila Eva C. se svým přítelem Zdenkem J. nedaleko židovského hřbitova, které v Sosúa v roce 1940 postavila židovská organizace DORSA, jež pomáhala židovským uprchlíkům usadit se v Karibiku a založit na severním pobřeží Dominikánské republiky židovskou enklávu. Dominikánská republika byla totiž jedinou zemí, která se v roce 1938 zavázala bez podmínek poskytnout azyl Židům, jimž hrozilo vyhlazení nacisty.

Tehdejší dominikánský diktátor Rafael Trujillo se velkoryse nabídl přijmout až 100 tisíc uprchlíků. Mezi nimi byli i Židé z tehdejšího Československa, z nichž většina pocházela z Ostravy. Jejich delegace vedená Ferdinandem Hodžou a Brunem Kolkem přicestovala do Karibiku 1. února roku 1939 podepsat s dominikánskou vládou dohodu o přijetí až tisícovky Židů z Protektorátu Čechy a Morava. Bylo jim přislíbeno, že uprchlíkům bude zdarma poskytnuto přístřeší a že budou na dva roky osvobozeni od povinnosti platit daně. Každému azylantu bylo navíc přiděleno 80 akrů půdy, 10 krav, mula a kůň.

Židé měli nahradit zavražděné černochy

Trujilliho velkorysost pravděpodobně pramenila z potřeby vylepšit si renomé na mezinárodní scéně poté, co nechal brutálně zmasakrovat 25 tisíc obyvatel Haiti. Má se rovněž za to, že chtěl přijetím Židů „vybílit“ svůj národ. Neměl totiž v lásce černou pleť a chtěl, aby se evropští muži oženili s dominikánskými ženami a zplodili s nimi potomky světlejší barvy pleti. Z toho důvodu byli v Karibiku přednostně přijímáni svobodní muži a zato o mnoho méně svobodných žen.

Cesta Židů do jejich nové země zaslíbené však nebyla vůbec jednoduchá. Kvůli těžkopádné byrokracii v zemích, kudy prchali, se stihlo do Karibiku přesídlit z původně plánovaných 100 tisíc jen okolo 650 osob. Zbylí Židé pak většinou zahynuli v koncentračních táborech. Po roce 1942 už nebylo možné Židy do Karibiku vůbec dostat kvůli válečnému vývoji a torpédování lodí německými ponorkami.

Z umělců se stali zemědělci

Život v Karibiku však pro mnohé Židy nebyl vůbec procházkou v rajské zahradě. Většina z nich nikdy manuálně nepracovala a neměla žádné zkušenosti s farmařením, byli to převážně umělci. Polovině z nich navíc bylo už přes padesát. Jediným způsobem obživy, který se jim v Karibiku zpočátku nabízel, bylo však zemědělství. Přesto si na nový způsob života rychle zvykli a založili úspěšné židovské družstvo Productos Sosua, které dodnes produkuje většinu masných a mléčných výrobků v zemi. Nejbohatším občanem města Sosúa je jeden z původních osadníků z Vídně, Erik Hauser, který vlastní blok v lukrativní čtvrti s hotely a restauracemi.

Kriminalita vyhání Evropany z Karibiku

Dnes však žije v Sosúa jen 150 Židů, mnoho z nich totiž dalo po válce přednost lehčímu životu ve Spojených státech. Mají tu svou synagogu, školy i muzeum věnované historii židovského osídlení.

Tropický Sión, jak se židovskému městečku Sosúa kdysi přezdívalo, se však před 30 lety začal měnit v čím dál rušnější letovisko vyhledávané hlavně americkými, anglickými a německými turisty, z nichž mnozí tu nalezli svůj druhý domov. S rostoucí kriminalitou a stoupajícím počtem vražd však odtud nyní jak staří, tak i noví usedlíci prchají. Odchod ze země a návrat do Česka plánovala i Eva C. Než však stihla svůj plán uskutečnit, byla zavražděna.

ninka64 ( 6. března 2014 01:25 )

Být příbuznými té mrtvé ženy , tak budu Blesk žalovat za hanobení mrtvé.Neustálé zveřejňování fotky té nebohé je stupidní, sprosté a bezohledné vůči pozůstalým.

slider ( 5. března 2014 22:52 )

Ano, to za Hitlera nebylo.

slider ( 5. března 2014 22:51 )

Ten clanek nema nic spolecneho s Cechama, nebo Hitlerem.

laserpin ( 5. března 2014 20:18 )

Teda s tou mrtvolou každej den už jste vážně nechutní.Asi vás to tam vzrušuje úchyláci.

ruudazvostravy ( 5. března 2014 19:58 )

No paráda,tak voni týdle Jůde přetběhly vo ňákey pátek sví soukmenofce Ajchmana a Mengeleho,kerý vzaly kramle,dyš jým začla f Rajchu hořet koudel u pr.dele.

Zobrazit celou diskusi