Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Afghánská věznice propustila z vězení 12 islamistů. Na základě falešné žádosti!

Z kandahárské věznice na základě podvodné žádosti propustili 12 islamistů. (ilustrační foto)
Z kandahárské věznice na základě podvodné žádosti propustili 12 islamistů. (ilustrační foto)  (Autor: Profimeida.cz)
Autor: ČTK - 
2. března 2014
09:42

Kandahárská věznice propustila na základě žádosti z vězení 28 islamistů. 12 z nich ale bylo k dopisu podovodně dopsáno - mají tak sedět dál! K akci se zatím nikdo nepřihlásil.

Věznice v jihoafghánském Kandaháru nechala předčasně vyjít na svobodu přes desítku bojovníků islamistického hnutí Taliban, když se nechala oklamat zfalšovaným dopisem s oficiální žádostí o jejich propuštění. Podle serveru BBC úřady zatím nezjistily, kdo za akcí stojí.

Šéf místních bezpečnostních složek Rahmatulláh Atrafí řekl, že dopis odeslaný v úterý obsahoval žádost o propuštění 28 vězňů. Šestnáct z nich sice skutečně mělo být propuštěno, ale dalších 12 si ještě mělo odpykávat vyměřené tresty. Na podvod se přišlo až po jejich propuštění.

"V tomto dopise podvodně přidali 12 vězňů," konstatoval Atrafí. Dva z nich mezitím úřady opět dopadly a po ostatních pátrají. Dosud se k akci nikdo nepřihlásil, ale Taliban v posledních letech několikrát násilím vniknul do věznic s cílem dostat na svobodu své bojovníky, podotýká BBC.

Propouštění vězněných stoupenců Talibanu je v Afghánistánu ožehavým tématem. Úřad prezidenta Hamída Karzáího v lednu oznámil, že bude osvobozeno dalších 65 vězňů, které dříve zadržovaly americké síly ve věznici v Bagrámu.

Washington vyjádřil obavy z takového plánu, protože radikály považuje za "nebezpečné zločince". Od loňského března, kdy věznici v Bagrámu převzala afghánská vláda, byly ze zařízení propuštěny stovky lidí.

smrk ( 2. března 2014 10:13 )

Ono to je jedno kdy je pustí, až odtáhnou amíci, tak to tam stejně znovu převezme Taliban a pustí je všechny ven - tak vo co gou.

Zobrazit celou diskusi