Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Exkluzivně ze Sevastopolu: Jsou tady jaderné zbraně, máme strach o naše děti! bojí se místní Rusové

Autor: anty - 
1. března 2014
19:19

Bitva o Krym je na spadnutí! Putin dostal zelenou k vojenské operaci, ukrajinská opozice žádá mobilizaci armády. Strategický význam má pro Rusko zejména černomořský přístav Sevastopol, kde kotví největší válečné lodě. Blesk.cz se proto exkluzivně spojil s naší zvláštní zpravodajkou Alyonou, která ve městě žije.

Alyona patří k ruské menšině na Ukrajině. Místní Rusové se podle ní obávají ústrků ze strany nové ukrajinské vlády. Městem kolují zprávy, že Kyjev chystá odpojení elektřiny, vody a dodávky potravin.

Během pátku přistálo na sevastopolském letišti Belbek několik vojenských letadel s přibližně 6000 ruských vojáků, aby posílilo ochranu vojenských objektů a hlavně svých muničních skladů. "Vždyť ruská armáda tu má i jaderné zbraně… Měli bychom mít strach, kdyby nic nepodnikli," říká Alyona a dodává: "Po tom, co tu dnes ráno na jednom kontrolním stanovišti našli v autě 800 kilo trhavin, jsem si jista, že nějaká ochrana je namístě. A jakou nám a našim dětem zajistí teď Kyjev?"

Město Sevastopol údajně zřídilo kontrolní stanoviště před městem i v samotném Sevastopolu, ale i na strategických místech po celém Krymu vznikají podobná stanoviště.

Na těchto postech drží stráž místní mladíci. Jsou údajně neozbrojeni a v civilních šatech. Mají reflexní vesty, jsou označeni jen černozlatou stužkou, která vyjadřuje proruskou příslušnost, nebo bílou páskou, kde je příklon k rusku přímo napsán. Podle Alyony se kdosi snaží do města pašovat zbraně, ale nedokáže říct odkud tyto informace přicházejí.

A právě informace jsou samostatnou kapitolou. Co se děje, se Alyona dozvídá nejčastěji od svých kamarádů prostřednictvím sociálních sítí, ale také přímo v ulicích Sevastopolu. Spoustu zpráv nelze potvrdit a fámám se nelze vyhnout.

"Volají mi i příbuzní z jiných částí Ukrajiny a ptají se, jestli nemrzneme, že u nich v televizi říkají, že máme odpojené dodávky tepla, vody, elektřiny. Vysvětluji jim, že nic takového se neděje, ale strach máme, protože tím nám z Kyjeva skutečně vyhrožují. Že zastaví všechno - vodu, dodávky zboží - potravin. Ale kdo jsou ti, kdo vyhrožují, je také těžké říct, stejně tak, jestli jsou sto to udělat. Strach tu každopádně je," říká Alyona Tikhonova, která komunikuje s Blesk.cz ze Sevastopolu.

Berkut je tu s námi

"Teď jsou tady s námi i policisté z Berkutu. Museli odejít z Kyjeva a ze Lvova. Hrozilo jim lynčování, mají tu i své rodiny. Naštěstí je místní hoteliéři ubytovávají ve svých hotelích a penzionech. Hodně lidí je rozhodnutých je ubytovat i ve svých domech, když bude potřeba. Vždyť mají s sebou malé děti."

Berkut - jednotka těžkooděnců, která zasahovala proti demonstrantům na Majdanu a ve Lvově, byl rozpuštěn prozatímním ukrajinským prezidentem. Poté, co je krymská samospráva pozvala na Krym, ruský prezident Putin nařídil urychlené vydání ruských pasů všem členům Berkutu, kteří o to požádají. "Už se pomalu zapojují do ochrany Krymu před teroristy," říká Alyona.

Situaci na Krymu budeme nadále sledovat a prostřednictvím našeho kontaktu na místě přineseme další informace.

slimstar ( 3. března 2014 15:15 )

Lidé se bojí války! I vropané se bojí jaderných střel

keep.smiling ( 3. března 2014 02:31 )

souhlas...

keep.smiling ( 3. března 2014 02:27 )

jinak ještě - Krym patřil odjakživa Rusku, ale někdy v padesátých letech minulého století ho Chruščov přiřadil k Ukrajině.

keep.smiling ( 3. března 2014 02:25 )

pokračování: V souvislosti s nejdrsnějším vměšováním Západu do vnitřních záležitostí Ukrajiny nemůže Rusko lhostejně přihlížet, jak u jeho hranic vzniká režim s neonacistickou, antiruskou a antisemitskou ideologií. Ruské vedení má všechny možnosti zastavit posun Ukrajiny k občanské válce a nastolení protilidové diktatury. Pokud tyto možnosti nevyužije, ponese odpovědnost za ukrajinskou tragédii. KPRF předpokládá, že Rusko nemůže uznat jako zákonnou vládu uskupení, které uzurpovalo moc na Ukrajině prostřednictvím krvavého převratu. Ruská federace by neměla ani uznat legitimními všechna následující rozhodnutí sil, které se zmocnily moci, včetně zákonů, které přijímá parlament v situaci, kdy je zastrašován. Rusko se pevně postavilo za zákonnou vládu Sýrie. Stejnou pevnost je potřeba projevit ve vztahu k událostem na Ukrajině. Požadujeme okamžité rozšířené zasedání Rady bezpečnosti Ruska, za účasti lídrů parlamentních stran, k vypracování komplexu politických, ekonomických a dalších opatření k obraně zájmů našeho státu. Zejména je potřeba zabezpečit garance práv ruského obyvatelstva na Ukrajině a nedopustit diskriminaci ruského jazyka. Vyzýváme prezidenta Ruské federace, aby vystoupil s prohlášením k událostem na Ukrajině, které upozorní na to, že Rusko si vyhrazuje volnost konání k ochraně svých zájmů. Existují všechny důvody k tvrdému odsouzení mezinárodních prostředníků zajišťujících politické krytí státního převratu. Je nutné zaujmout vyvážený, realitě odpovídající přístup k otázkám poskytnutí finanční pomoci Ukrajině. Je potřeba zvážit tržně ekonomické a jiné sankce proti oligarchickým skupinám, které vyvolaly násilnou změnu vlády v Kyjevě. Rusko musí podpořit lidový odpor a masová hnutí na obranu osobní a společenské bezpečnosti v řadě regionů Ukrajiny, zvláště na Krymu a v Sevastopolu. Pokud dojde k porážce lidového hnutí, utrpí zájmy a reputace Ruska nenapravitelnou škodu. Poněvadž jsou klíčová ukrajinská média v rukou prozápadních sil, je nezbytné zvyšova

keep.smiling ( 3. března 2014 02:20 )

Požár konfliktu v domě našich sousedů založili následníci fašistického lokaje Bandery. Tento proces vedly americké tajné služby a evropští politici. Hnědý a oranžový mor se znovu přiblížil k hranicím Ruska. Rozhodnutím parlamentu (Nejvyšší rady) byl zrušen zákon, který poskytoval minimální garance používání ruského jazyka, v oblastech, kde žijí Rusové. Poslanci parlamentu za KS Ukrajiny a za Stranu regionů, stejně jako milicionáři, kteří zůstali věrní přísaze, jsou vystavení násilí. Probíhají pogromy budov KS Ukrajiny, v celé řadě oblastí došlo k jejímu zákazu. Banderovci likvidují památníky sovětských vojáků, padlých v boji za osvobození Ukrajiny z fašistické okupace a památníky V. I. Lenina. Negativa Janukovyče Jednou z hlavních příčin vyostření krize byla hluboká nespokojenost lidu s politikou Janukovyče, představujícího zájmy skupiny oligarchů, který vykonával nezdárně svou funkci a v okamžiku nebezpečí se zbaběle vzdal své moci. Vládnoucí uskupení mělo na mysli pouze vlastní účty v západních bankách. Tato situace umožnila Západu snadno vydírat ukrajinské vedení. Bezpáteřnost prezidenta Janukovyče vyústila v paralýzu bezpečnostních sil a ve zradu politických elit, které nesplnily své ústavní povinnosti. Poněvadž masové protesty nezískaly třídní charakter, byly využity k zápasu dvou skupin velkoburžoazie. Zvítězila skupina, která sjednotila prozápadní, nacionalistické a ultrapravicové síly, které využily nespokojenost lidu k provedení státního převratu. Orientaci vývoje v zemi stále důrazněji určují ultrapravicoví nacionalisté. Ti povedou v budoucnosti protilidovou politiku a za podporu se budou Západu odměňovat zvyšujícím se omezováním sociálních výdajů... K převratu byla využita americká technologie pseudolidových revolucí, prověřených na Jugoslávii, Gruzii, Libyi a v roce 2004 i na Ukrajině. Spojené státy neskrývají, že za 10 let po oranžové revoluci vložily do podpory antiruských sil miliardy USD. Hrozí falzum voleb Na Majdanu-2 byly nasazeny dobře při

Zobrazit celou diskusi