Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Původci děsivé metanolové kauzy se začínají bát: V pondělí začíná soud! Odhalil je lékař

Autor: iža, lmk - 
1. března 2014
18:11

V pondělí v 8:30 hodin začíná ve Zlíně ostře sledovaný proces. Soudit tu budou původce metanolové kauzy, která před dvěma roky otřásala Českem. Metanolový jed namíchaný do kořalky zabil zatím 51 lidí, poničil zdraví stovkám lidí, způsobil miliardové škody. Vše začalo v Havířově…

První lékaři, kteří se s metanolovým zabijákem setkali, byli z Havířova. Přestože neměli ihned k dispozici laboratoř, odhalili otravu v jejím samotném počátku. Nebýt jejich profesionality, mrtvých by bylo daleko více.

„Stanovit diagnózu bylo hodně složité. Větší otravy metanolem tady nebyly nejméně 50 let. Ke všemu byli první pacienti dovezeni v bezvědomí. Další zase neřekli, že pili alkohol,“ vzpomíná primář havířovského ARO Robert Bocek (43).

Bylo to obrovské

Tehdy u prvních pacientů řešil s kolegy z JIP a neurologie hned několik diagnóz najednou. Od diabetického kómatu přes epilepsii, krvácení do mozku, zánět slinivky až po srdeční zástavu.

Přestože prvního pacienta přijala nemocnice v pondělí 3. září, už ve čtvrtek šestého dala podnět k vyšetřování pro podezření z hromadné otravy metanolem. Už po několika dnech získala u ženy (57) laboratorně potvrzenou otravu metylalkoholem. „Než upadla do bezvědomí, stačila říct, že vypila alkohol. Výsledky z laboratoře byly poslední indicií, která nás přesvědčila, že čelíme něčemu obrovskému,“ pověděl Bocek.

Smrt číhala ve stánku PNS

Metanolová smrt poprvé oficiálně udeřila v Havířově. Číhala v obyčejném stánku PNS.

První várku otráveného alkoholu dodal dealer do stánku PNS na ulici SNP v Havířově- Šumbarku. Byl to tuzemský rum a vodka, které přivezl v pětilitrových plastových barelech. Zakoupil jej od dalšího prodejce z Havířova za 84 korun za litr.

Rum si ten den koupil i muž (†62), který pro čepovaný alkohol chodil do stánku pravidelně. Zemřel v nemocnici o dva dny později, 3. září, a stal se první jasnou obětí metanolové aféry.

Jak se ale později zjistilo, metylalkohol v Havířově zabíjel ještě před vypuknutím aféry. Už v květnu 2012 se jím otrávila havířovská důchodkyně (†73). „Zemřela doma. Skutečnou příčinu smrti jsme zjistili až dodatečně poté, co se v září otrávili další lidé,“ sdělil přednosta Ústavu soudního lékařství v Ostravě Igor Dvořáček.

libor123 ( 1. března 2014 22:13 )

 Já bych jim dal taky pořádnýho panáka aby si to užili než půjdou do věčných lovišť a tuplovanýho. Tady s těma lidkejma zrůdama se ještě bude zabývat soud a dostanou 10 let a budeme je živit v kriminále a platit z daní.

xxxx678 ( 1. března 2014 19:42 )

Nejsi normální

arne127 ( 1. března 2014 19:24 )

A co takhle jim sebrat všechen majetek a zaplatit postiženým ty skony a nemocnicím léčení jenže tady vtom kocourkově je to nemožné viz Janoušek opilý a řidičák mu nechali a snaží se to zamést pod koberec Jiný už by byl dávno za katrem ale kmotr Janoušek ne.Všude platí peníze kdo má a policie jen kouká.Obyčejný člověk by přišel okamžitě o řidičák ale kmotr Janoušek ne to je ta správná demokracie.

wimr ( 1. března 2014 19:15 )

wimr ( 1. března 2014 19:15 )

ty si raději hlídej tu sv.inskou ku.r.vu tvojí manželku, prej kouří u vás na vesnici cikány z Nádražní

Zobrazit celou diskusi