Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pitrův triumf! Nemusí do vězení a slibuje: Už budu hodný! Kde dnes pracuje?

Podnikatel Tomáš Pitr má důvod k úsměvu. Soud mu prominul zbytek z jeho čtyřletého trestu
Podnikatel Tomáš Pitr má důvod k úsměvu. Soud mu prominul zbytek z jeho čtyřletého trestu  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, Martin Přibyl)
Autor: ČTK, simao - 
27. února 2014
16:51

Tomáš Pitr dostal souhrnný trest 4 roky, za mřížemi si odseděl 2,5 roku. Zbytek mu však dnes soud prominul! Vyhověl totiž jeho odvolání, a tak Pitr do vězení nastoupit nemusí. Do českého, ani švýcarského, kde v minulosti seděl také. Co teď kontroverzní podnikatel vlastně bude dělat?

Pitr byl odsouzen nejprve na 5 let, poté na 4 roky za daňové úniky z roku 1994. Trest mu zmírnil vrchní soud loni v prosinci. Žádal však o odklad nástupu výkonu trestu. Ve vězení si odseděl celkem již 2,5 roku. A zbytek trestu nyní řešit nemusí! Soud mu ho prominul. "Jsem samozřejmě rád, že to tak dopadlo a jsem za prominutí trestu vděčný," radoval se dnes Pitr.

Útěk do Švýcarska a návrat na svobodu

Pitr uprchl v roce 2007 z Česka a zadržen byl až v roce 2010 ve švýcarském Svatém Mořici. Skončil ve vazbě, jenže trval na tom, že je v kauze daňových úniků nevinný. Podle obžaloby měl se svým společníkem Miroslavem Provodem krátit daně pomocí fiktivních faktur a připravit stát o 23,4 milionu korun.

Provodovo stíhání zastavila amnestie prezidenta Klause, Pitr se musel bránit dál. Amnestie se ho netýkala, právě kvůli skrývání v zahraničí. Podle Pitra však nešlo o daňový únik a pro soud prý bylo těžké správně vyhodnotit někdejší situaci i proto, že daňové zákony se často měnily...

Čtyřletá zkušebka: Pitr musí sekat latinu

Se svou žádostí o prominutí zbytku trestu nyní předstoupil před Obvodní soud na Praze 6. K rozsudku dorazil osobně. A mohl se radovat. "Pan Pitr si rozhodnutí soudu osobně převzal. Na místě jsme se vzdali opravných prostředků a totéž učinila i státní zástupkyně, takže rozhodnutí je pravomocné," uvedl jeho právník Křivánek.

"Žádosti bylo vyhověno, ale to neznamená, že by mu zdejší soud nějak odpustil trest. Jenom to znamená, že nemusí být ve výkonu trestu a má tam zkušební lhůtu čtyř let," upřesnila mluvčí soudu Zuzana Barochová.

Pitrovi čtyřletá "zkušebka" nevadí. "Klidně bych si vzal i osmiletou, aspoň budu hodný a dám pokoj," uvedl podnikatel. Vrchní soud ho přitom potrestal také pětiletým zákazem působit ve statutárních orgánech firem. Ani tenhle trest Pitrovi nevadí, protože dle svých slov normálně pracuje a podniká i v zahraničí, kde ho zákaz limitovat nebude.

Pracuje v energetice

Soustředit se prý chce především na oblast energetiky. "Je to velká teplárna s elektrárnou, kombinovaná výroba tepla a elektřiny z hnědého uhlí," řekl. "To není jenom, že bych tam byl zaměstnanej, tu energetiku řeším a věnuji se jí většinu času," podotkl spokojený Pitr.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ovadmoucha ( 27. února 2014 23:09 )

A tak se u nás soudí, to je výsměch, ať jdou do pr....ti soudci, kolik dostali???Zkusím si zítra ukradnout kolo v obchodě, co za to vyfasuji???

jahodove_ticho ( 27. února 2014 20:52 )

Další facka právu. Nakrad, zdrhnul, pak mu snížili trest a teď už odpustili... Asi nasypal na správná místa

zkzkz ( 27. února 2014 19:54 )

Kde by pracoval když to ani neumí,jen si užívá nakradený prachy

Zobrazit celou diskusi