Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Válka o Krym? Ozbrojenci vyvěsili v parlamentu ruskou vlajku, Putin mobilizuje tanky a stíhačky

Autor: ČTK, ljš - 
27. února 2014
10:05

Ruská armáda je v pohotovosti a pomalu obličuje ukrajinský poloostrov Krym. Chce ho Putin získat pro sebe? Na budově tamního parlamentu už ozbrojenci vyvěsili ruskou vlajku, nedaleko Simferopole jsou tanky a na hranicích operují ruské stíhačky...

Krymský parlament v Simferopolu v posledních dnech opakovaně prohlásil, že je připraven kvůli událostem v Kyjevě toto autonomní území odtrhnout od Ukrajiny a přičlenit ho k Rusku.

"Bylo mi řečeno, že budovy parlamentu a rady ministrů okupují ozbrojenci v uniformách bez viditelných insignií," citoval Interfax vůdce místní menšiny krymských Tatarů Refata Čubarova. Ten dodal, že ozbrojenci doposud nevznesli žádné požadavky.

Ruská agentura Interfax s odvoláním na blíže neupřesněné místní zdroje uvedla, že budovy krymského parlamentu a vlády kontrolují zástupci sebeobrany rusky mluvících obyvatel Krymu.

Stíhačky a tanky

Rusové přitom nesedí s rukama v klíně. Útočné stíhací letouny v západním pohraničí Ruska, kde země hraničí i s krizovou Ukrajinou, byly uvedeny do bojové pohotovosti. Putin už ve středu nařídil provést prověrku bojové pohotovosti vojsk. Ukázka ruské bojeschopnosti následovala poté, co Moskva opakovaně vyjádřila nelibost nad pádem režimu Viktora Janukovyče v Kyjevě, kde se k moci dostali stoupenci sblížení země s Evropskou unií.

"Naše bojové letouny provádějí neustálé vzdušné hlídky v příhraničních regionech," prohlásilo ministerstvo obrany. Na Twitteru se také objevilo několik fotografií ruských tanků na území Krymu.

Střety

Navíc panují obavy, že ruskojazyčný východ Ukrajiny neuzná autoritu nového prozatímního vedení země.

Ve středu se ve správním středisku autonomního Krymu Simferopolu odehrál střet mezi krymskými Tatary a proruskými přívrženci. Násilnosti, kterými vyvrcholily tatarská manifestace na podporu nové ukrajinské vlády a proruská demonstrace, si vyžádaly asi 30 zraněných.

Krymští Tataři, kteří se aktivně podíleli na protestech proti režimu proruského prezidenta Viktora Janukovyče, mají v sobě hluboce zakořeněnou nelibost vůči Kremlu, který je za druhé světové války nechal z poloostrova masově deportovat.

Na strategicky důležitém Krymu, který je i základnou ruské černomořské flotily, se zřejmě nejvýrazněji rýsuje rozdělení Ukrajiny poté, co protestní hnutí donutilo Janukovyče k útěku. Situace budí obavy, že východ země neuzná autoritu nového prozatímního vedení země.

venxa ( 27. února 2014 19:11 )

Burel je videt ze nemas o ekonomii vyroby ani sajna. Zalezi na tom jak velkou hodnotu pracovnik vytvori za hodinu prace. Nemaluj si krasne sny ze za stejne postaveni a stejnou kvalitu odvedene prace berete 4x mene nez v Zapadni Evrope. Za prve pracovni moralka je u vas jeste velice spatna a vyrobni technologie tedy ekonomie vyroby je u vas jeste 100 let za opicemi v porovnani se zapadem (dusledek 40 let komunistickeho zlodejskeho bordelu). Ja vim o cem mluvim protoze od 1968 ziji v Kanade. Pro tvou informovanost jsem vydelaval jako konstrukter nastroju okolo sto tisic (v $) rocne takze mohu porovnat zdejsi a vasi vyrobni technologii a pracovni moralku. P.S. Pamatuji se ze v byvalem Ceskoslovensku se rikalo " stat predstira ze nas plati a my predstirame ze delame". Kdybych se podle toho ridil na Zapade tak bych mel v zivote ho.vno.

reggina ( 27. února 2014 17:52 )

uz se tesim ve zpravach na dojemnou reportaz....

reggina ( 27. února 2014 17:45 )

muzes je navstivit, ale pozor, az budou hajlovat, neodpovidej stejne, je to tady zakazany.....

reggina ( 27. února 2014 17:44 )

ne ne, 1945

anka ( 27. února 2014 17:42 )

ja tem 24 vazne zranenym ukrajincum a ukrajinkam preji - ze meli to stesti v nestesti a budou se moci lecit v Ceske Republice - a ty nesmysly, ze se jedna o 24 banderovcu si muzete nechat od cesty - to vypada, ze jim pomalu zavidite i nos mezi ocima...

Zobrazit celou diskusi