Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bankrot? Ukrajincům chybí 700 miliard korun! Čekají na pomoc ze Západu

Po krveprolití krize? Ukrajina na tom není ekonomicky vůbec dobře
Po krveprolití krize? Ukrajina na tom není ekonomicky vůbec dobře  (Autor: EPA)
Autor: ČTK, simao - 
27. února 2014
06:45

Ozbrojené jednotky Berkut byly rozpuštěny, v Kyjevě je relativně klid a chystá se nová ukrajinská vláda. Idylka made in EU? Kdepak. Na východě země demonstrují proruští aktivisté, celá země se pak obává, do jakých problémů se řítí! Ukrajina má díru v ekonomice jak vrata. Chybí v přepočtu údajně něco kolem 700 miliard korun. Pomůže Západ, nebo snad Putinovo Rusko?

Kyjev, Evropská unie a USA jednají o hospodářské pomoci. Bez ní se země patrně neobejde. Podle úřadujícího ministra financí Jurije Kolobova by Ukrajina v letošním a příštím roce mohla potřebovat zahraniční pomoc v celkové výši 35 miliard dolarů (skoro 700 miliard Kč)!

Boje se přitom na ukrajinských barikádách rozhořely kvůli tomu, zda se má země přiklonit na Západ, či Východ. S Ruskem má přece jenom čilé hospodářské vztahy.

Na Ukrajině se však bude snažit pomoci i evropský komisař pro ekonomiku Olli Rehn, který by měl ze strany EU koordinovat finanční pomoc zemi, kde padl režim proruského prezidenta Janukovyče. Mimochodem stále nezvěstného. Na jeho hlavu byl vydán již i mezinárodní zatykač. A volně přístupné je mezitím jeho honosné sídlo za miliardy s pozlacenými kohoutky a uměleckými díly. Tam krizi nehledejte.

Ukrajina jako otrhaný žebrák. Měna měkne

Mezi prostými Ukrajinci však panují velké obavy. Lidé se proto vrhli k bankomatům, jenže ani to jim nemusí být nic moc platné. Ukrajinská měna má problémy. Centrální banka vzdala řízený kurz hřivny a nahradila jej plovoucím. A čím dál tím hlasitěji se šušká: hrozí bankrot!

Do Kyjeva zamíří opět i šéfka evropské diplomacie Catherine Ashton. Již příští pondělí. Mezitím by se měla ustanovit nová vláda se zástupci Majdanu. Ta však na reformy bude potřebovat finanční injekci. Ekonomická podpora stability na Ukrajině se proto podle lady Ashton jeví jako nezbytná. Zapojit by se měl i Mezinárodní měnový fond a chystá se dárcovská konference.

Ukrajina před ní připomíná tak trochu otrhaného žebráka. Nejen kvůli barikádám a nepořádku v ulicích. Také USA podle náměstka ministra zahraničí Williama Burnse už vyslaly své experty do Kyjeva, aby pomohli zvládnout krizi. A ministr zahraničí John Kerry oznámil, že se Spojené státy zaručí za půjčku Ukrajině ve výši jedné miliardy dolarů (20 miliard korun).

Bratrská pomoc Ruska?

Evropská komise pak zopakovala, že by ráda zapojila Rusko jako jednoho z klíčových hráčů do finanční pomoci Ukrajině. Nicméně Putinův stát popřel, že by se do vícestranných jednání zapojil. "Čeho se obávám je, že Rusko pozastaví tu ekonomickou, tu bratrskou pomoc, kterou slíbilo," uvedl český velvyslanec na ukrajině Ivan Počuch. Panují však i obavy jiného rázu. Prezident Putin uvedl do pohotovsti armádu. A ta finanční krizi určitě nevyřeší.

dr.banec ( 27. února 2014 13:08 )

Ve Španělsku je krásně. Ale tady je Česko.

dr.banec ( 27. února 2014 12:59 )

Máš pravdu. Vidím jako by to bylo dnes, přenosy ze Slovenska,jak řvali na náměstích:"Táhněte domů zasranci čehůni." Atd.jim podobné. Potom TV musela další hesla vypípat.

realistann ( 27. února 2014 10:56 )

nacistická banderovská kličkovo junta která se dostala k moci brutálním násilím a vražděním lidí vydala zatykač na demokraticky zvoleného prezidenta Janukoviče Krym neuznává nacistickou banderovu vládu v Kyjevě to je logické ,kdo by také uznával teroristy

itartas ( 27. února 2014 10:54 )

rea:

itartas ( 27. února 2014 10:54 )

rea:

Zobrazit celou diskusi