Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

S „trávou“ za volant? Díky nové vyhlášce klidně...

Dát si "čouda" před řízením by nemusel být v budoucnu zřejmě takový problém.
Dát si "čouda" před řízením by nemusel být v budoucnu zřejmě takový problém.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: lvi - 
1. března 2014
07:19

Dát si „čouda“ marihuany před řízením by mohlo řidičům v budoucnu projít. Ministerstvo dopravy totiž připravilo vyhlášku, kde chce stanovit přípustnou hranici pro konkrétní návykové látky.

Vyhláška se tak netýká pouze marihuany, ale rovněž tvrdých drog, jako je třeba pervitin, extáze, amfetamin, kokain nebo heroin. Upravuje i jejich přípustné množství v krvi.

Pro marihuanu by zmíněné přípustné množství znamenalo dva nanogramy (látky THC) na mililitr krve, což zhruba odpovídá průměrnému vykouřenému „jointu“. U dalších drog jde většinou o obligátních 25 nanogramů na mililitr krve, výjimku tvoří heroin, kde je limit 10 nanogramů. Pro zajímavost u "taneční" a rozšířené extáze jde o množství obsažené zhruba v jedné tabletě. U pervitinu by pak průměrná dávka značně zmíněný limit překročila.

Ministerstvo si od nové vyhlášky slibuje zejména zrychlení a odhalení případného přestupku. V praxi se totiž běžně stávalo, že pokud policista při orientační zkoušce zjistil pozitivní výsledek, řidiče odeslal k odběru moči a krve. Výsledky pak muselo složitě hodnotit několik soudních znalců, což byla často zbytečná a mravenčí práce. Zjištěné množství bylo totiž leckdy natolik malé, že řidičovi nebylo možné vliv drogy na jeho chování prokázat.

Zmíněnou vyhláškou by měli v praxi odpadnou ze zmíněného procesu „víkendoví“ uživatelé drog nebo řidiči, kteří užili návykovou látku před delším časem, jejíž poločas rozpadu v krevním řečišti zapříčiňuje delší přítomnost látky v krvi.

Nově tak bude směrodatné pouze naměřené množství drogy v krvi. Na rozdíl od alkoholu však budou řidiči jen těžko odhadovat, zda jim hrozí postih, nebo ne. Stejný typ drogy může mít totiž různé množství účinné látky.

Douda: Kdo to zaplatí?

Rovněž je třeba brát v úvahu váhu člověka, somatotyp a zda návykovou látku bere pravidelně. Právě zmíněné aspekty ale znamenají podle vedoucího psychologa z DropInu Ivana Doudy spíše úskalí. „Smysl vyhlášky spatřuji pouze v případech vážných nehod a jejich následnému šetření, potažmo jako průvodní důkaz v trestním řízení. Nedovedu si představit, jak v praxi, takříkajíc na ulici, určit zmíněné limitní množství. Už jen provedení takových testů v klinickém prostředí je velmi nákladné. A to je další věc, i kdyby při orientační zkoušce něco policisté zjistili, musí žádat o odběr a následný rozbor krve. A kvantitativní test stojí opravdu značné množství peněz. Nevím, kdo takové testy bude platit,“ uvedl pro Blesk.cz Douda.

Jestliže vláda vyhlášku schválí, vejde v platnost do patnácti dnů. Práci mužů zákona to ale patrně zatím příliš nezmění. Policie používá testery, které vyhodnocují sliny či pot, ale nejsou schopny určit zmíněné kvantitativní množství látek v krvi. Určí pouze, zda má člověk pozitivní, respektive negativní test.

 

littleboy ( 3. března 2014 18:15 )

třebaže u policejního testu je pozitivní test na THC i po 30 dnech po užití??

satanklaus ( 1. března 2014 12:06 )

karllos.dc ( 1. března 2014 10:37 )

Já nevím proč se s tím vůbec někdo zabejvá. Tyhle vyhlášky tvoří snad nějakej hulič nebo co?! U alkoholu je tolerance 0, tak co to je za bláboly?

follett ( 1. března 2014 10:17 )

Při otázce kdo zaplatí testy to dopadne asi tak, že pokud bude mít limit tak policajti, když přes tak viník jinak to asi nepůjde.

japome ( 1. března 2014 09:26 )

já bych asi prohrál

Zobrazit celou diskusi