Synovec Ester Janečkové Filip nechal emotivní dopis na rozloučenou, v němž vysvětluje důvody svého rozhodnutí. "Psal tam o té společnosti. Že prostě nechce žít ve společnosti, která je tak netolerantní," svěřila se Ester Janečková v rozhovoru pro pořad Kvér Rádia Wave.

Podle Janečkové je ještě méně tolerantní společnost církevní. Filipova rodina chodila do vesnického kostela, kde kněz často pronášel homofobní kázání o tom, že homosexualita a registrované partnerství je špatné. Filípek ale už před dvěma lety chodit přestal. "Myslíme si, že věděl, co se tam říká. A tím, že tam rodiče chodili každý týden, to mohl vnímat tak, že tomu naslouchají nebo že to tak vnímají," řekla Janečková.

A popisuje zážitek z pohřbu, který homofobii místního kněze potvrzuje. Ke konci pohřbu se prý farář ozval znovu, aby reagoval na projev předsedy gayů. "Začal, že už nechtěl mluvit, ale že se musí ozvat na to, co tam povídal ten předseda gayů - že to rozhodně takhle není a že registrované partnerství je hrozný problém. Ať si lidi jsou homosexuálové, ale že se tak přece nemusí chovat," popsala Ester Janečková.

Trpělivost Janečkové přetekla, když přímo u Filípkovy rakve prohlásil: "Já jsem Filípka taky znal a měl jsem ho rád. Jsem si jistý, že on by s tím, co tu zaznělo, nesouhlasil." To bylo pro moderátorku jako bodnutí do srdce.  „To vy jste ho zabil, vy a lidi jako jste vy,“ přiznává v rozhovoru pro Wave, že vykřikla.

Filipovi na pohřbu na jeho vlastní přání hráli píseň Same Love, v níž se zpívá právě o homosexualitě. "I can't change, even if I tried, even if I wanted to (Nemůžu se změnit, i kdybych se snažil, i kdybych chtěl)," přináší poselství její refrén, který v dopisu na rozloučenou Filípek citoval.

Video
Video se připravuje ...

Synovec Ester Janečkové: Na rakvi měl duhovou vlajku David Turek, Petr Soukup

Hořkou tečkou pak byl okamžik, kdy se rodina vrátila do kostela pro květiny a další věci. "Sourozenci Filipa vytiskli text té písničky Same Love v angličtině i v češtině, aby lidi měli překlad. Bylo to rozdané po lavicích - a všechny ty texty byly roztrhané na malé kousíčky."

Filípka kromě tohoto homofobního kněze na poslední cestu vyprovázel také jeho strýc, katolický kněz Ivan Havlíček. "Homosexuály vnímám jako každého jiného člověka. V církvi není žádný návod, ani instrukce, jak k tomu přistupovat. Měli bychom se učit mít druhé rádi takové, jací jsou. Jak kázal už Ježíš – co chceš, aby ti nečinili druzí, nečiň ty jim," řekl před časem Blesk.cz.