Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prosili na kolenou! Těžkooděnci žádali odpuštění po ukrajinském krveprolití

Autor: ČTK, simao - 
25. února 2014
10:48

Ukrajinský převrat je dokonán, již dnes by mělo být známé složení nové, přechodné vlády. Zatímco se prezident Janukovyč ukrývá neznámo kde, příslušníci hnutí Berkut poklekli před obyvateli města Lvov. A žádali o odpuštění za tvrdý postup proti demonstrantům.

Střety mezi demonstranty a pořádkovými jednotkami si vyžádaly desítky mrtvých nejen v Kyjevě, ale i v dalších ukrajinských městech. Dramatická byla situace také ve městě Lvov, hlavní baště proevropských a národně orientovaných sil. Ještě před pádem režimu prezidenta Janukovyče odmítl Lvov poslušnost a vyhlásil "politickou autonomii". Poté, co Janukovyč utekl a jeho honosné sídlo za miliardy se stalo terčem pozornosti médií i demonstrantů, se rozhodli jednat i rozhořčení obyvatelé Lvova.

Policisté poklekli před demonstranty

Přinutili skupinu příslušníků oddílů Berkut prosit na kolenou o odpuštění za krveprolití! Asi dva tisíce lidí vytvořilo včera na lvovském náměstí koridor, kterým prošly desítky policistů za skandování "Hanba" a "Na kolena", uvedla agentura Interfax.

Těžkooděnci nakonec jejich výzvy i s velitelem uposlechli. Káli se i za násilnosti na kyjevském náměstí Nezávislosti, kterých se dopustili jejich kolegové. Při srážkách s policií tam minulý týden zahynulo přes 80 lidí a na 700 jich bylo zraněno. Velký podíl na těchto obětech měl podle kyjevských médií právě Berkut jako úderná pohotovostní složka ministerstva vnitra.

Velitel lvovského Berkutu Rostislav Paceljak však lvovské jednotky hájil: Oběti prý přímo na svědomí nemají. "Když jsme dostali příkaz jít na Majdan, potichu jsme se rozešli a jednotlivě a bez dokumentů jsme se dopravili zpátky do Lvova," řekl Paceljak. Odpuštění policistům pak měl vyprosit až kaplan posádkového řeckokatolického chrámu Petra a Pavla.

Janukovyč na útěku, dnes začala nová prezidentská kampaň

Na Ukrajině však jde život dál. Pátrání po Janukovyčovi pokračuje, již dnes by ale mělo být známé složení nové vlády. Řídit by ji mohl opoziční předák Arsenij Jaceňuk (z Kličkova UDARu), nebo vlivný podnikatel Porošenko.

Oficiálně pak dnes začala kampaň před předčasnými prezidentskými volbami, které se mají uskutečnit 25. května. Dneškem tak začíná navrhování kandidátů na prezidenta. Chybět by neměl Vitalij Kličko, otazník však visí nad Julijí Tymošenkovou. Ta se prý ještě nerozhodla.

realistann ( 26. února 2014 10:22 )

 banderovo teroristická vláda ukrajiny ,šílenost kde to žijeme, usa provedly nacistický puč, už ten fašistický stát usa vylučte z osn ,ten patří mezi teroristické země hitlerovského typu

mememumu ( 25. února 2014 16:23 )

"Všichni víme, že se chystají velké sociální bouře" Proč vy mamlasové pořád jen něco tajemně chystáte a nikdy se na nic nezmůžete?

mememumu ( 25. února 2014 16:22 )

Obávám se, že vychcávání kurrvama je způsob plození debi.lů ve vaší "rodině"...

mememumu ( 25. února 2014 16:21 )

Jo, to bude fakt velká změna, teď jejich země rozhodně není rozkradená, viď mamlasi tupá.

salto ( 25. února 2014 14:32 )

To se mi líbí jak mají lidi krátkou paměť. Naprosto souhlasím a ti co tady vyvádějí to dělají protože mají vlastní pocit viny, jak tomu po začátku tady tleskali

Zobrazit celou diskusi