Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nebezpečné Thajsko: Zmlátili tu českého turistu a při útocích zemřelo malé dítě!

V Thajsku zuří nepokoje. Český turista dostal od místních pořádnou nakládačku.
V Thajsku zuří nepokoje. Český turista dostal od místních pořádnou nakládačku.  (Autor: ČTK, Bild.de)
Autor: ČTK, lm - 
23. února 2014
12:58

V Thajsku už několikátým měsícem zuří nepokoje. V zemi je dokonce vyhlášen výjimečný stav. O tom, že jsou Thajci opravdu naštvaní, se přesvědčil i český turista z Prahy, kterého místní zmlátili.

Martin K. (29) se rozhodl se svojí přítelkyní Monikou (23) strávit romantickou čtyřdenní dovolenou v Thajsku na ostrově Koh Jum. "Bydleli jsme v romantické chýši přímo na pláži, vše se zdálo dokonalé," vypráví první dojmy pro německý server Bild.de. Problémy na sebe ale nenechaly dlouho čekat. Majitelka byla podle jeho slov k hostům nepříjemná a poté, co se s ní turisté pohádali, se rozhodli ostrov opustit o jeden den dříve. To ale netušili, co je čeká.

Na pláži na ně čekal jeden ze zaměstnanců rezortu a osočil pár z krádeže ručníku. Thajci jim proto chtěli prohledat zavazadla. To si Martin nechtěl nechat líbit, s přítelkyní se nalodili s ostatními turisty a chtěli odplout. Thajci si pro něj ale došli, vrhli se na něj a zbili ho. Pomohli mu až ostatní turisté, kteří ho odvezli do nemocnice. Výsledek? Rána přes oko, kterou museli lékaři zašít 12 stehy. Jak Martin přiznává, Thajsko už nikdy navštívit nechce.

V Thajsku se demonstruje: Při útocích zemřela malá holčička

V Thajsku se už několik měsíců demonstruje proti vládě. Nepokoje jsou převážně klidné, občasné násilnosti si ale od listopadu vyžádaly kolem deseti mrtvých a přes 550 zraněných. Demonstranti již řadu týdnů blokují důležité křižovatky v Bangkoku a některá ministerstva.

Účastníci nepokojů obviňují vládu premiérky Šinavatrové z korupce a tvrdí, že ji ve skutečnosti z exilu řídí premiérčin bratr Tchaksin Šinavatra, který byl svržen při vojenském převratu v roce 2006 a který ve vlasti čelí obvinění ze zneužívání moci a korupčního chování. Vůdci protestů žádají rezignaci ministerské předsedkyně a chtějí, aby byl do čela země dosazen nevolený orgán, který by přijal volební a další politické reformy.

Thajské demonstrace přinesly také jednu velmi smutnou tragédii. Osmiletá dívka zahynula a přes 40 dalších lidí utrpělo zranění v sobotu večer při útoku na protivládní demonstraci na východě Thajska. Neznámí ozbrojenci zaútočili střelbou a výbušninami na odpůrce vlády premiérky Jinglak Šinavatrové v provincii Trát, asi 300 kilometrů východně od metropole Bangkoku. Protivládní pochod se konal poblíž tržiště a útočníci zranili i řadu lidí, kteří se jim pouze připletli do cesty. Ani zabitá dívka se demonstrace neúčastnila.