Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kličko chce odvolat Janukovyče: Ten mluví o státním převratu a odmítá podat demisi!

Autor: ČTK, lm - 
22. února 2014
08:45

Prezident Viktor Janukovyč a většina členů jeho vlády vycestovala z Kyjeva, jehož centrum včetně vládních budov v noci zcela ovládla opozice. Jaunkovyčova rezidence u Kyjeva je bez ostrahy, novináři do objektu volně vstupují. Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč hodnotí nynější vývoj událostí na Ukrajině jako státní převrat a nehodlá podat demisi.

Situace v ukrajinské metropoli je navzdory pátečnímu podpisu dohody mezi prezidentem a opozičními předáky o ukončení násilností dál napjatá. Centrum města bylo podle záběrů televize Espreso po celou noc zaplněno lidmi.

Kyjevský rozhlas dnes nevyloučil, že scénář událostí na Majdanu (náměstí Nezávislosti) diktuje radikální seskupení Pravý sektor, které se vůdce opozičního hnutí UDAR Vitalij Kličko marně snaží přimět ke zdrženlivosti. Vůdce Pravého sektoru Dmytro Jaroš dnes na Facebooku označil vládní Stranu regionů a komunistickou stranu za zločinecké organizace, které musejí být "všemi dostupnými prostředky" postaveny mimo zákon.

Prezidentská rezidence Mežyhirja ležící asi třicet kilometrů severně od metropole je pustá, objekt opustila i prezidentská ochranka. Do objektu, dosud nepřístupného médiím, podle listu Fokus volně vstupují novináři a televizní týmy.

Janukovyč cestuje po zemi

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč hodnotí nynější vývoj událostí na Ukrajině jako státní převrat a demisi nepodá. Prezident, jehož páteční spěšný odjezd z Kyjeva vyvolal spekulace o rezignaci, to řekl ukrajinské televizi UBR. V současné době je prý "na cestě po jihovýchodní Ukrajině", kde chce besedovat s občany. Bez bližších podrobností řekl, že jeho automobil neznámí útočníci ostřelovali.

Vůdce opoziční strany Vlast Arsenij Jaceňuk dnes v parlamentu upozornil, že prezident před svým "útěkem" nepodepsal zákon o návratu k ústavě z roku 2004, která omezuje pravomoci hlavy státu. Zákon spěšně v pátek schválil parlament, ale bez prezidentského podpisu nemůže vstoupit v platnost. Už absence prezidentského podpisu je podle Jaceňuka důvodem k Janukovyčově demisi.

Rezignace prezidenta Viktora Janukovyče chce dnes ukrajinská opozice dosáhnout hlasováním. Agentuře Reuters to dnes v Kyjevě řekla mluvčí vůdce opozičního hnutí UDAR Vitalije Klička. Podle Oksany Zinovjevové by poslanci mohli schválit rezoluci požadující Janukovyčův odchod už dnes.

"Navrhneme rezoluci s požadavkem prezidentovy demise," řekla mluvčí. "To by umožnilo sněmovně stanovit datum předčasných voleb," dodala. Sídlo sněmovny se v noci dostalo pod kontrolu demonstrantů, objekt střeží povstalecké hlídky.

Šéf ukrajinského parlamentu Rybak rezignoval

Šéf ukrajinského parlamentu Volodymyr Rybak odstoupil z funkce, údajně kvůli podlomenému zdraví. Poslancům, kteří se dnes sešli ve sněmovně střežené hlídkami ozbrojených radikálů, to Rybak sdělil dopisem. Na dopolední schůzi se dostavilo 248 ze 450 zastupitelů, šéf hnutí UDAR Vitalij Kličko jim chce předložit k hlasování návrh rezoluce požadující rezignaci prezidenta Viktora Janukovyče.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině