Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Ukrajinští bojovníci: Kdo válčí a umírá na barikádách a jaké mají zbraně?

Autor: simao - 
21. února 2014
15:23

Z podomácku vyrobeného děla zamířil na policejní kordon a vystřelil. Kdo stál na druhé straně, je jasné - policejní těžkooděnci, které čekala těžká šichta. Kdo jsou však lidé, kteří vyrazili v Kyjevě a dalších městech na barikády? Aktivisté, ale i radikálové a příznivci krajní pravice, či veteráni z Afghánistánu a přeběhlíci z řad policie! Často je rozpoznáte už jen podle typu jejich výbavy. A zbraně, kterou si přinesli.

Jeden má vojenskou helmu, maskáče a v ruce vzduchovku. Druhý cyklistickou přilbu, šusťáky, chrániče na hokej a za opaskem prak. Třetí kompletní policejní výbavu. Demonstranti na kyjevských barikádách jsou vyzbrojeni i vybaveni různě. Jsou jich přitom deseti tisíce a pocházejí z různých společenských skupin. A hájí mnohdy i rozdílné přesvědčení.

Unikátní sbírka zbraní

A také pořádně pestrý arzenál: pálky, tyče, trubky, palice, ale i hokejky, petardy, kuše a praky, cepíny, tyče, palice, vzduchovky a malorážky, pneumatiky, zápalné lahve, kameny a další předměty, které lze házet. Včetně palet či barových stoliček! Váleční veteráni, třeba ti z Afghánistánu, oprášili starý arzenál a na rozdíl od běžných obyvatel disponují podstatně "vojenštější" výbavou.

Mezi demonstranty má několik lidí i vzudhovky a malorážky Mezi demonstranty má několik lidí i vzudhovky a malorážky | EPA

Ukrajinské ministerstvo vnitra tvrdí, že řada z demonstrantů nabila již ostrými náboji. Střelné zbraně jsou skutečně k vidění, často však jen třeba vzduchovky a malorážky.

Příprava Molotovových koktejlů na ukrajinské barikádě Příprava Molotovových koktejlů na ukrajinské barikádě | Reuters

Lidé připravují i Molotovovy koktejly. S tímhle označením přišli finští vojáci, kteří v roce 1939 připravovali "koktejl pro Molotova", sovětského komisaře pro zahraničí, ve Finsku snad ještě méně oblíbeného, než byl sám Stalin.

Podomácku vyrobené dělo Podomácku vyrobené dělo | Reuters

Nechybí však ani podomácku vyrobené kaťuše a děla. Jako odpověď na gumové projektily, slzný plyn, vodní děla, ale i vládní ostřelovače.

Ukrjainky připravují dlažební kostky Ukrjainky připravují dlažební kostky | Reuters

Ukrajinky připravují dlažební kostky a kameny.

"Válečnou zbraní" se stala i hokejka "Válečnou zbraní" se stala i hokejka | Reuters

Tyče, trubky, palice a baseballky jsou klasika, tenhle demonstrant však prokázal v době olympiády v Soči sportovního ducha. A vyrazil do boje s hokejkou.

Prostor na ukrajinských barikádách dostala i lidová tvořivost. Za pozornost stojí "zbraň demonstranta vlevo Prostor na ukrajinských barikádách dostala i lidová tvořivost. Za pozornost stojí "zbraň demonstranta vlevo | EPA

Na barikádách však nechybí ani ukázka lidové tvořivosti. Za pozornost stojí především demonstrant vlevo. Ukrajinci pak našli využití i pro pneumatiky - zapalují je!

Své uplatnění na ukrajinských barikádách našly i pneumatiky Své uplatnění na ukrajinských barikádách našly i pneumatiky | Reuters

Pestré složení na barikádách

1.) Nespokojení občané se bojí Ruska i bankrotu

Nespokojenci a příznivci různých občanských iniciativ vyrazili vyjádřit svůj odpor proti vládě prezidenta Janukovyče a přibližování k Rusku, namísto k Evropské unii. Lidé se obávají návratu dob Sovětského svazu.

Nepokoje ale podněcuje i ekonomická situace Ukrajiny. "V této zemi překročila korupce všechny myslitelné a snesitelné meze. Na Ukrajině se rozkradlo, co se rozkrást dalo. Ostatně - s plynem či zlatým dolem je spojován i ukrajinský prezident Janukovyč se svým synem... Velmi malé skupinky lidí si privatizovaly veškeré zdroje Ukrajiny," upozorňuje na aktualne.cz ukrajinistka Lenka Víchová. Prostý lid se však nyní bojí o své úspory - měna slábne, lidé obklopili bankomaty, spekuluje se o hrozícím krachu. Podle Víchové je Ukrajina dávno v bankrotu, ale zatím to nikdo oficiálně nepřiznal.

2.) Političtí přívrženci: Kličko není idol všech

Na barikádách jsou také lidé, kteří podporují lídra opozice a šéfa strany UDAR Vitalije Klička. Legendárního boxera, který by se chtěl stát novým ukrajinským prezidentem. V kyjevské válečné zóně se však najde i řada těch, kteří mu nevěří. A hážou ho do jednoho koše s vládní garniturou.

Populární u prozápadně orientovaných voličů je strana Svoboda, dlouhá léta extrémně radikální uskupení, která však s Olehem Tjahnybokem v čele výrazně změkčila. "Upustila od programového antisemitismu a rasismu a zaměřuje se na historickou spravedlnost, zákaz komunistické ideologie, prezidentský systém, protiruská hesla, otázku obrany práv Ukrajinců v národně-kulturní sféře," potvrzuje pro idnes.cz Martin Laryš z české Asociace pro mezinárodní otázky.

3.) Přeběhlíci z policie i armády

Do Kyjeva vyslalo posily (autobusy dobrovolníků) i západoukrajinské město Lvov, které drží třídenní smutek za desítky obětí krvavých střetů. List Ukrajinska pravda uvedl, že ze Lvova do metropole dorazila i skupina uniformovaných policistů včetně několika vyšších důstojníků, kteří přešli na stranu opozice. Jde zhruba o stovku osob, jimž nyní vydává příkazy jeden z opozičních vůdců Jurij Lucenko, ministr vnitra v bývalé vládě Julije Tymošenkové. Všichni policisté dorazili do metropole i s profesionální výzbrojí.

4.) Extremisté: Fanoušci Dynama, banderovci a další

Za osud Ukrajiny vyrazili bojovat i zatrvezlí nacionalisté. Řadu z nich shlukuje radikální organizace Pravý sektor, která se výrazně zapojila do včerejších nejkrvavějších střetů v Kyjevě. Její jádro tvoří radikální fotbaloví fanoušci, uctívající barvy kyjevského Dynama.

Velitelem těchhle krajně pravicových bojůvek je Dmytro Jaroš (42). V letech 1989 až 1991 sloužil v sovětské armádě, později však vstoupil do hnutí Trojzubec Stepana Bandery, pojmenovaném po kontroverzním bojovníkovi proti Sovětům z druhé světové. Bandera je pro některé "Hrdina Ukrajiny", pro jiné kolaborant z německými nacisty a válečný zločinec s krví tisíců Poláků, Židů i Rusů...

Rétorika vystudovaného filologa Jaroše je v současnosti silně protiruská a o komunistech hovoří otevřeně jako o "dobytku". Odmítá obvinění, že je antisemitou, současně ale prohlašuje, že za nepřátele považuje všechny menšiny, které "brání Ukrajincům být pánem ve své vlastní zemi". Když nyní v ukrajinských ulicích spatříte červeno-černé znaky a vlajky, jde o tzv. banderovce. Jednu z hlavních sil opozice, kteří Janukovyčův režim považují za diktátorský. Jsou však mezi nimi patrně i neonacisté a fašisté.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hulimihoukolen ( 21. února 2014 18:05 )

Dobrá verbež. Tam je svoloč na obou stranách, jak ve vládě, tak mezi těmahle "demonstrantama". A nejvíc to zase odsere obyčejný občan, který má svoje vlastní problémy a nejvíc ze všeho by si přál, aby mu dali všichni pokoj. Země je ve sra*kách, ale oni ji při demonstracích ještě rozsekaji, nestabilita a výběry úspor doku*ví už tak špatnou ekonomiku a k tomu přidejme ničení úřadů a jejich dokladů... pak budete potřebovat něco potvrdit a řeknou vám, jo holoubku, nemáme. Shořelo při nepokojích. A ve finále se jich spousta přesune na západ. A víte co mají nejblíž, kde už jich spousta je a mají tam tedy zázemí?NO zkuste hádat.

m-99 ( 21. února 2014 17:49 )

Levičácký EU nemůžu přijít na jméno, ale tohle je naprostej - NAPROSTEJ - nesmysl.

punkaca ( 21. února 2014 17:44 )

Tomiku, tomiku - mozna by bylo dobry podivat se i na jiny zdroje nez jsou novinky a blesk . Treba protiproud, NWOO.org atd..je to porad bojuvka mezi Ruskem a USA..a EU jako poskokem USA samozrejme..stejne jako Syrie, Lybie, atd..a stejne jako nas sametovy prevrat v 89'

punkaca ( 21. února 2014 17:40 )

A jeste jste zapomneli v Blesku dodat, ze plat tech demonstrantu je 43€ za 24hodin..Cash..z nasich dani, pratele)

m-99 ( 21. února 2014 17:26 )

Ta země asi skončila a musí se vyhrabat od úplný nuly. Pro ně řešení není. EU vyvijí jistej tlak a vzbuzuje v lidech naději. Ti ji stále vnímají jako ten "pokročilej západ". Jenže socialistická EU je dneska politickej východ. To dřív nebo později zjistí sami. Navíc je EU za členy nikdy nepřijme...tahaj je za fusekli, jako to dělali Turecku...nikdy jim neotevře pracovní trh...to by byla sebevražda. Prostě jen chtěj dalšího ekonomickýho vazala a nějakej vliv v regionu. Ten si chtějí udržet i Rusové, pochopitelně. Tam fakt neexistuje bezbolestný řešení. Nechtěl bych teď být ukrajincem.

Zobrazit celou diskusi