Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Už ho mají! V Rakousku dopadli uprchlého českého architekta Řičáře

Uprchlého českého architekta Marka Řičáře dopadli policisté v Rakousku.
Uprchlého českého architekta Marka Řičáře dopadli policisté v Rakousku.  (Autor: ČTK/profimedia.cz)
Autor: shp - 
19. února 2014
11:27

Téměř rok a půl se skrýval před spravedlností, ale teď konečně spadla klec! Policisté v Rakousku zatkli hledaného architekta Marka Řičáře (47) alias Josefa Marka, který si má za dotační podvod a praní špinavých peněz odpykat šest let vězení.

Řičář před několika lety vystupoval jako jeden z klíčových svědků v takzvané kauze Budišov a byl na čas zařazen i do programu na ochranu svědků. „Mezinárodně hledaný muž byl zatčen včera (v úterý) v odpoledních hodinách na území Rakouska. Před policisty se záměrně skrýval a snažil se uprchnout. Rakouští policisté ale jeho útěku zabránili,“ popsala policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Na Řičáře byl vydán evropský zatýkací rozkaz kvůli dodání do výkonu trestu, policie po něm pátrala od září 2012. Na jeho dopadení spolupracovali s českými lovci lebek rakouští kolegové, kteří se v minulosti podíleli mimo jiné i na zadržení podnikatele Romana Vaškůje, odsouzeného za stomilionové daňové úniky při obchodování s palivy. Policejní prezidium nyní s rakouskou stranou jedná o předání Řičáře do České republiky.

Řičář podle pravomocného rozsudku vymyslel a pomohl uskutečnit plán na vylákání dotace 15,5 milionu korun od ministerstva pro místní rozvoj. Činu se dopustil s dalšími lidmi, taktéž později odsouzenými. Peníze určené na zpracování dokumentace k vybudování multimediálních komunikačních center v regionech skončily u Řičáře nebo na účtech společností, které ovládal. Architekt vinu popírá.

 

 

Zobrazit celou diskusi