Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Masakr v Brně: Vydání Dahlgrena do Česka může trvat roky

Autor: pom - 
15. února 2014
10:49

Vydání Američana Dahlgrena, který loni v květnu vyvraždil v Brně celou rodinu a pak prchl do USA, se může protáhnout na měsíce i roky. Proti virginskému soudu podal odvolání a stěžoval si na to, že ho stále drží ve vazbě.

Ačkoliv Američan Kevin Dahlgren se stížností k virginskému soudu neuspěl, neznamená to, že teď všechno půjde jako po másle. Má totiž ještě spoustu možností, jak své vydání do Česka co nejdéle protahovat. "Má možnost učinit ještě spoustu kroků, obrátit se na další soudy," řekla serveru tyden.cz mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová.

Jisté je, že podle amerických soudů nemůže kauzu tamní policie převzít. "Neumožňuje jim to jejich trestní řád. Je tam zásada teritoriality, takže jeho stíhání převzít nemohou," řekl šéf odboru obecné kriminalistiky jihomoravské policie Antonín Hrdlička v rozhovoru pro Týden. Doufá, že Spojené státy vraha vydají. "Nedovedu si předtavit, že by ho v Americe pustili na svobodu."

Dahlgren se proti rozsudku virginského soudu, který už v polovině září rozhodl o jeho vydání do Česka k trestnímu stíhání, odvolal, a navíc si stěžoval na to, že je stále držen ve vazbě. Soudy musí na základě stížnosti obhájce nejprve rozhodnout o tom, jestli byl Dahlgren zadržen zákonně, a pak teprve budou znovu rozhodovat o vydání. To se tak může protáhnout na měsíce, ale možná i na roky.

Kevin Dahlgren je obviněn z toho, že 22. května loňského roku vyvraždil v Brně celou rodinu - svoji sestřenici, jejího manžela a jejich dva syny. V momentě, kdy se policie o celé tragédii dozvěděla, už byl za hranicemi na cestě do Spojených států.

kov185 ( 16. února 2014 09:03 )

Američané ho nikdy nevydají, podle jejich zákonů vražda někoho, kdo není občanem USA, ani není vražda. Pro americkou justici nezabil lidi, ale prostě zabil mravence, mouchy, nebo šváby. V USA fungují zcela legálně cestovní kanceláře, které nabízejí v zahraničí hony na lidi, a kolik si zaplatíte, tolik lidí můžete zastřelit. I v USA když najdou tělo a zjistí, že ta osoba nebyla občanem USA, okamžitě zastavují vyšetřování.

itartas ( 16. února 2014 08:50 )

...tak léta? To je moc hezké, to se moc dobře poslouchá. Američani vypakují ze své země každého do 24 hodin a vrahoun se bude vydávat léta? Výsměch našemu státečku? A copak na to naše slavná justice, naše drahé ministerstvo zahraničí...copak ti dělají proto, náš pan drahý prezident třeba?

tomastak ( 15. února 2014 17:08 )

Kdyby to éro "kvůli poruše" otočili a přisálo v Česku, mohlo to být vyřešené ... no jo amíci ...

podplachetkouosoba ( 15. února 2014 15:20 )

zase ale na druhou stranu - nechtěl aby se pak zbytek rodiny trápil nad ztrátou milovaných

dr.banec ( 15. února 2014 14:27 )

Doufám, že to amíkům při podobné události oplatíme. !!! Nebo jim zase polezeme do zádele ???

Zobrazit celou diskusi