Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šéf ČNB, který všechno zdražil a bere 4,5 milionu ročně: Občané, bude líp!

Šéf národní banky se může řehtat na celé kolo. Problémy normálních smrtelníků zná tak maximálně z Blesku.
Šéf národní banky se může řehtat na celé kolo. Problémy normálních smrtelníků zná tak maximálně z Blesku.  (Autor: archiv Blesku)
13. února 2014
19:27

Guvernér ČNB Miroslav Singer, který nám všechno zdražil, si ročně přijde na 4,5 milionu korun. Zvyšování cen ho tak příliš nezasáhne. Normálním lidem, jejichž problémy zná maximálně z doslechu, vzkazuje, že časem bude líp.

„Jsem přesvědčen, že s tím, jak se začne ekonomice dařit, tak se zvedne i společenská nálada,“ prohlásil guvernér centrální banky ČNB Miroslav Singer v rozhovoru pro týdeník Ekonom. Podle guvernéra prostě bude líp… Zatímco ještě před měsícem odhazoval novinářský mikrofon a neodpověděl na otázky, teď první muž centrální banky působí uvolněně. Poslední tři měsíce prý neměl právě jednoduché. „Říkáme lidem ty nesrozumitelné věci, jako že pokles cen není vždycky dobře,“ odpověděl Ekonomu na otázku, co pro něj znamenaly poslední tři měsíce. Zároveň se vyjádřil ke zvýšenému zájmu médií. „Jsme bankéři, dobře placení, zajištění. Jsme ideální terč,“ svěřil se.

Plat je podle něj v pořádku. „Kdyby finanční odborník po dvaceti letech v praxi nebyl rozumně zajištěný, je otázka, zda je to odborník,“ dodal. Připomeňme, že ročně si Singer v čele ČNB přijde asi na 4,5 milionu. Signály pro lidi Singer tvrdí, že intervence byla správná. „Pokud se data, která přicházejí a odpovídají našim očekáváním, potvrdí, pak se ukáže i to, že lidé se v praxi chovají velmi racionálně. A když dostanou signály, že je a bude lépe, začnou se podle toho chovat…“ řekl.