Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tymošenková navrhla ukrajinskému prezidentovi veřejnou debatu

Expremiérka Julia Tymošenková.
Expremiérka Julia Tymošenková.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
12. února 2014
20:03

Ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková navrhla, že se s prezidentem Viktorem Janukovyčem zúčastní veřejné debaty o "taktických a strategických krocích", potřebných k vyřešení nynější krizové situace. Oznámila to dnes na svých webových stránkách opoziční strana Vlast, které Tymošenková předsedá. V Charkově, kde je expremiérka vězněna, se dnes expremiérka setkala s vedoucími představiteli své strany k diskusi o rozporných názorech na řešení krize. Jednání prý bylo úspěšné.

Tymošenková je ochotna diskutovat s Janukovyčem i prostřednictvím videokonference, na formátu diskuse jí nezáleží, napsala agentura Unian. Dialog s prezidentem dosud Tymošenková odmítala a trvala na jeho demisi a vypsání nových voleb.

Bývalá předsedkyně ukrajinské vlády si v Charkově odpykává sedmiletý trest vězení, který jí krátce po nástupu Janukovyče do funkce hlavy státu ukrajinské soudy vyměřily za překročení pravomocí.

Její pohled na východisko z nynější krize se podle ukrajinských médií rozchází s názorem ostatních členů stranického vedení. Sladit stanoviska měla dnešní schůzka Tymošenkové se členy vedení strany Vlast Arsenijem Jaceňukem a Oleksandrem Turčynovem. Po jednání oba prohlásili, že vedení strany je jednotné. "Máme jednotné stanovisko a pracujeme ve společném týmu, všechno je v pořádku," řekl Turčynov.

Při odchodu ze schůzky s Tymošenkovou napadli oba politiky neznámí muži a polili je zelenou barvou. Jednoho z útočníků policie zadržela.

V ukrajinském parlamentu mezitím trvá patová situace vyvolaná rozdílnými názory na ústavní reformu, která by měla omezit pravomoci prezidenta. Původně se očekávalo, že tento týden se sněmovna sejde k posouzení předložených návrhů.

Podle dnešních informací z poslaneckých kruhů ale v klíčových otázkách panují rozpory, a tak se poslanci v tomto týdnu pravděpodobně nesejdou. Šéf poslanecké frakce vládní Strany regionů Volodymyr Olejnyk dnes novinářům řekl, že jednání o ústavní reformě se dostalo do slepé uličky.

Přesto se podle poslanců Strany regionů Janukovyč pokouší politickou krizi překlenout, mimo jiné i přípravou na jmenování nové vlády. Dřívější kabinet Mykoly Azarova koncem ledna pod tlakem opozice rezignoval, vládu od té doby dočasně řídí vicepremiér Serhij Arbuzov. Podle šéfa parlamentu Volodymyra Rybaka je Janukovyč připraven zformovat "nepolitickou koaliční vládu". Jméno premiéra by měl oznámit příští týden.

reggina ( 13. února 2014 06:56 )

Uz dva roky neni v kriminale, zabira cele kridlo v nemocnici a ma se tam velmi dobre....kdyz byla v kriminale, tak mela spoluvezenkyni, ktera ji tam delala sluzku.

reggina ( 12. února 2014 22:28 )

klidne i bez neho

krtekub ( 12. února 2014 20:50 )

Když byla u kormidla co dělala - jen kradla. A v tom by chtěla pokračovat.

Zobrazit celou diskusi