Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Na pohřeb komunistického papaláše přišly stovky lidí: S Biľakem se rozloučil i Jakeš

Milouš Jakeš přijel do Bratislavy na pohřeb Vasila Biľaka
Milouš Jakeš přijel do Bratislavy na pohřeb Vasila Biľaka  (Autor: Nový Čas)
Autor: ČTK - 
11. února 2014
16:27

Stovky lidí včetně někdejších předních komunistických činitelů se dnes přišly do Bratislavy rozloučit s bývalým vysokým funkcionářem KSČ Vasilem Biľakem, který zemřel minulý týden. Pohřbu se zúčastnili mimo jiné bývalý generální tajemník KSČ Milouš Jakeš a poslední šéf komunistické tajné policie StB Alojz Lorenc.

Biľak byl označován za posledního žijícího signatáře takzvaného zvacího dopisu, který se stal formálním zdůvodněním sovětské vojenské invaze do Československa v roce 1968. Zemřel ve věku 96 let ve své bratislavské vile. Na veřejnosti se už roky neobjevoval a v poslední době ho zdravotní potíže nutily zůstat na lůžku.

Vícero smutečních hostů přineslo na poslední rozloučení s Biľakem věnec nebo kytici, nechyběla ani červená vlajka Komunistické strany Slovenska. Početné zástupce medií ochranka do smuteční síně nevpustila.

"Vážil jsem si jeho činnosti. Mnoho dobrého (Biľak) udělal. Vcelku neprávem se vedou o něm různé řeči. Byl to člověk, který byl oddán myšlence socialismu - dělal proto všechno, co mohl. Dělal to s plným nasazením," řekl ČTK Jakeš. I v současnosti se Jakeš zastává takzvané normalizace, která v komunistickém Československu potlačila snahu o demokratické reformy a jejíž představitelem byl i Biľak. "Jestli si někdo myslel, že místo toho se už tehdy měl budovat kapitalismus, tak dnešek asi už většinu lidí přesvědčil, že je tomu jinak," dodal někdejší generální tajemník KSČ.

Do krematoria dorazili také bývalý vysoký představitel Komunistické strany Slovenska Gejza Šlapka, současný šéf této neparlamentní strany Jozef Hrdlička nebo poslední šéf StB Lorenc. "To není příležitost pro rozhovory. Na pohřbu nebudu nic komentovat," řekl novinářům Lorenc.

Historici vesměs hodnotí Biľaka v historickém kontextu velmi negativně. Upozorňují například, že v 70. letech se v KSČ přidal na stranu konzervativního křídla, které vystupovalo proti snahám o demokratické změny v Československu. Za údajný podpis "zvacího dopisu" byl Biľak trestně stíhán. Vyšetřování ovšem bylo v minulosti přerušeno, protože se slovenským úřadům nepodařilo z Ruska získat originál dokumentu k provedení grafologické zkoušky.

Slovenská média už dříve spekulovala, že tělesné ostatky Biľaka budou uloženy na hřbitovu v Bratislavě, kde je pohřben i Alexander Dubček. Dubček byl hlavním představitelem Pražského jara, uvolňování politických poměrů v Československu, které zastavila zahraniční vojenská invaze v srpnu 1968.

mustafaibrahim ( 13. února 2014 12:03 )

Biľak byl stejný typ člověka, jakým je Zeman, až na to že zeman má o něco vyšší IQ ... i když ten chlast, taky zanechal svoje následky.

kozrz ( 12. února 2014 17:55 )

Ty máš dost ty vemeno poplatný bolševickýmu režimu.

rucnikvolamydlo ( 12. února 2014 14:50 )

Tobě tak někdo něco uvěří, nedávno si psal že je ti 90sát a si burelova tchyně pablbe

venxa ( 11. února 2014 19:57 )

Ti DOLTi jiraaaa a Kozrz tady porad vykrikuji ty svy zhovadilosti a kvili a skuci po komunismu. Oni budou asi jedni z tech zkurvysynu co zakopli o kladivo a vrazili si srp do pr.dele.

goldsteinicik ( 11. února 2014 19:15 )

to se jim líbilo...věřím, ale každý by se měl starat sám o sebe a nečekat s nataženou rukou.

Zobrazit celou diskusi