Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Bosse Jonáka pustí letos z vězení: Skvělý typ mafiána, vzpomíná režisér Olmer

Autor: František Prachař - 
10. února 2014
18:32

Ivan Jonák byl v 90. letech nepřehlédnutelnou osobností Prahy. Majitel Discolandu Sylvia jezdil městem v limuzíně s nahými modelkami a medvědem a šuškalo se, že má pod palcem mafii. Hodně lidí se Jonáka bálo, hodně ho vyhledávalo. Kamarádil se s herci, politiky, gangstery… Po obžalobě z toho, že si objednal nájemného vraha a nechal zabít svoji manželku Ludviku, dostal osmnáct let. Letos se dostane na svobodu!

Ivan Jonák sedí ve Valdicích. Režisér Vít Olmer přitom patří mezi lidi, kteří ho dobře znali. Tehdy zrovna točil film Nahota na prodej a sháněl luxusní prostředí, odpovídající kriminálnímu podsvětí. „Padli jsme na Discoland Sylvia, který Jonákovi patřil,“ vzpomíná Olmer. „Do obsazení filmu mi chyběl představitel mafiána, kterému by se to mafiánství dalo na první pohled uvěřit. Když jsem Jonáka poprvé spatřil, 150 kg čisté váhy, v bílém obleku, černé košili, ověšeného zlatem, intuice mi napověděla, že je to přesně on. Nabídku na roli ihned přijal, jen se zeptal, co bude vlastně dělat? »Nic,« já na to, »sama sebe«.“


Jak jste znali Jonáka vy? Ozvěte se nám!

Ivan Jonák byl popelářem, taxikařil, veksloval. Ale také chodil do školy, měl spoustu přátel a známých. Dodnes tvrdí, že je nevinný, a dokonce i jeho dcera Sylvia říká, že jí mrtvá maminka sice moc chybí, ale že věří v otcovu nevinu. Co si o něm myslíte vy? Jak jste ho poznali a viděli? Věříte mu? Proč? Nevěříte? Proč?
Napište nám na tip@blesk.cz nebo volejte na naši horkou linku 724 249 000


Neználek

Ivan Jonák byl to, čemu se říká »exot«. Vozil si s sebou suitu krásných dívek a čas od času  provozoval »ekologickou« jízdu se svým džípem po dně Berounky.
„Ale odmítal si nechat dát facku od Romky, ačkoli to bylo ve scénáři. A na druhou stranu psal sci-fi povídky, hodně četl a jednou utřel Jirku Pomejeho, kterého se zeptal na slavného filosofa Spinozu, a Jirka si myslel, že je to značka italského mopedu,“ říká režisér.

Jonák se podle něj projevoval jako velmi rozporuplná osobnost. Na jednu stranu asi značně nebezpečná a bezohledná, na druhou stranu, co si myslet o člověku, který při nočním natáčení stál na mostku přes řeku a recitoval svoje verše? Ty psal i Olmerově manželce, herečce Simoně Chytrové, do které se při natáčení platonicky zamiloval.  „Ano, posílal jí dopisy a básně, a mimochodem, vůbec ne špatné,“ potvrzuje Vít Olmer.

Milovník

Ivan Jonák byl natolik »svůj«, že málem zhatil natáčení filmu. Šlo o záběr, kdy pyrotechnici zapálili polorozpadlý zámek a on v popředí v autě měl cosi pronést k Pomejemu. „Odmítl ale hrát, protože mu zapomněli přivézt jeho černou, na míru šitou, hedvábnou košili. Nedal si říct, tak jeden z jeho bodyguardů pro ni dvěstěkilometrovou rychlostí pádil do Discolandu, zatímco zámek už byl v plamenech.“ Pak se Jonák režisérovi omluvil s tím, že jinak svoji vrcholnou scénu točit nemohl. „A on přitom v polotmě auta pronesl jednu bezvýznamnou větičku,“ krčí rameny Olmer.

Kriminálník

Po odpykání osmnácti let bude Ivan Jonák na svobodě. „Popravdě řečeno,“ zamýšlí se režisér Olmer, „o té jeho kriminální činnosti vím jen z médií, takže se Ivana nemohu zastávat, ani ho odsuzovat. On byl klasický produkt devadesátých let, kdy exprezident a jeho kumpáni na určitou dobu v této zemi »zhasli«, a kdo byl pohotový a bez skrupulí, dokázal si bleskově nakrást.“

Komedie

Děly se tenkrát neuvěřitelné věci, jejichž součástí Jonák byl, a Vít Olmer podotýká, že by o této éře v dějinách naší země rád natočil sarkastickou komedii. Možná znovu s Jonákem… „Kdybych ho potkal, rozhodně nepřejdu na druhou stranu ulice. Po návratu z vězení to bude mít hodně těžké – ten džíp, co se s ním projížděl po Berounce, už asi zrezivěl…“ shrnul režisér Olmer své vzpomínky.

Kauza Jonák

• Bývalý spolumajitel Discolandu Sylvie na Praze 8. Za komunistů pracoval jako popelář, či taxikář.

• Jeho manželka Ludvika byla zastřelena 7. dubna 1994 na Petrovickém sídlišti v Praze. Policisté vyloučili loupežný motiv. Střílel údajně najatý vrah.

• Jonák skončil ve vazbě, v lednu 1998 ho však zprostili obžaloby pro nedostatek důkazů. V únoru 1999 ale soud projednával objednávku vraždy bývalého milence Ludviky, který měl být zavražděn také. Jonák byl nakonec odsouzen za objednávku dvou vražd na 18 let.

• Jonák se k činu nikdy nepřiznal, na internetu existují stránky, které označují Jonákovo odsouzení za neoprávněné. Jonákův advokát v minulých letech žádal o obnovu procesu marně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

obluda.pb ( 11. února 2014 20:44 )

Bože, ty ráboby vtipnej retarde, nechceš už jít do pr.dele

jity ( 11. února 2014 11:50 )

Samou roztažeností nevěděl co by a tak zapracovala lidská závist. Kdo ví jestli opravdu tu bývalku nechal zabít, nic chytrého sice není, ale třeba mafie ho potřebovala zlikvidovat.

j_dc_cv ( 11. února 2014 00:17 )

No jo, myslel si, že je nepostižitelnej. Teď bude čumět, až vyleze.

spenatky ( 10. února 2014 23:15 )

I největší tupec pozná o kom je řeč. Tvou hlavu ti nezávidí ani děti v pomocný škole, viď?

spenatky ( 10. února 2014 23:13 )

Mafián? Vždyť to byl s.rave.j kýbl. A teď je to starej s.rave.j kýbl.

Zobrazit celou diskusi