Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kameny se sesunuly na trať: Při vykolejení vlaku v Alpách umírali lidé!

Autor: shp, ČTK - 
8. února 2014
13:53

Fatální vykolejení vlaku ve francouzských Alpách si vyžádalo nejméně dva lidské životy.  Za tragédií stojí sesuv kamení na koleje.

Nehoda se stala kolem 11:00 SEČ na lince mezi Nice a Digne-les-Bains. Na místo, které je poměrně izolované, se okamžitě rozjely tři skupiny zdravotníků, kterým byl k dispozici také záchranný vrtulník. Podle místních zdrojů utrpěl jeden člověk těžké zranění a dalších asi 30 lidí je zraněno lehce. Ve vlaku zemřela ruská turistka a

Nehodou se zabývají ministři dopravy a vnitra Frédéric Cuvillier a Manuel Valls. "Počasí se sněhem záchranné práce komplikuje," řekl Valls. Úřady vyhlásily vysoký stupeň pohotovosti, který se vydává při smrtelných neštěstích. Většina cestujících byla převezena do Annot, někteří se mohli vrátit domů.

Lidi museli z vagonu vyprostit

Několik lidí bylo nutné z vagonu vyprostit. V oblasti se po několik dní střídá déšť se sněhem a podle francouzských sdělovacích prostředků se kámen mohl uvolnit právě kvůli často se střídajícímu odtávání a mrznutí. Výletní vlak spojuje pobřeží s Dignes-les-Bains vzdálené asi 150 kilometrů od Nice.

Horskou trasu, považovanou za jednu z nejzajímavějších ve Francii, zahrnující 25 tunelů a třicítku mostů a viaduktů, urazí obvykle za tři hodiny. Provozovatelem nejsou dráhy, ale místní dopravní správa departmentu Provence-Alpes-Côtes-d'Azur. V lednu provozovatel kvůli nejisté bezpečnostní situaci provoz na trati přerušil.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi