Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Lékař diagnostikoval nemoc podle seriálu: Pomohl mu Dr. House!

Autor: shp, ČTK - 
8. února 2014
10:37

A pak že televize škodí mozku! Německý doktor Jürgen Schäfer diagnostikoval svému pacientovi (55) nemoc díky tomu, že je fanouškem seriálu Dr. House z lékařského prostředí. Jen tak byl schopný rozeznat otravu kobaltem z kloubní náhrady.

Pokud máte tu smůlu, že onemocníte vzácnou nemocí, pak byste měli doufat, že váš ošetřující lékař sleduje správné televizní seriály. To je lekce, kterou dostal pětapadesátiletý Němec trpící selháváním srdce a matoucí směsí příznaků zahrnujících horečku, slepotu, hluchotu a zvětšené lymfatické uzliny, které byly řadě lékařů záhadou po celé měsíce.

Diagnózu zjistil až poslední z nich - doktor Jürgen Schäfer, fanoušek amerického televizního seriálu Dr. House. „Po pěti minutách jsem věděl, co je špatně,“ řekl Schäfer, který pracuje ve Středisku pro nediagnostikované choroby v německém Marburgu. Mužovy symptomy podle něj téměř dokonale seděly na pacienta z epizody seriálu o drsném doktoru Gregory Houseovi, kterého hraje britský herec Hugh Laurie. A podle něj byla příčinou záhadného onemocnění otrava kobaltem z vadné kloubní náhrady.

Problémy začaly po výměně kyčelního kloubu

Pacient uvedl, že jeho problémy začaly po poslední operaci, při níž mu lékaři vyměnili zlomenou keramickou náhradu kyčelního kloubu. Místo ní dostal kovovou, ale malé části ulomené keramiky mu v těle zůstaly, odíraly novou kloubní náhradu a z ní se do pacientova krevního oběhu dostával kobalt a chrom. Jakmile mu kyčelní kloub znovu vyměnili, stav pacienta se zlepšil.

Schäfer s kolegy napsali o své zkušenosti zprávu, kterou zveřejnil odborný časopis Lancet; jméno pacienta v ní není uvedeno. „Nejspíš bychom na to přišli i bez doktora House,“ poznamenal Schäfer. „Stačilo také zadat jeho symptomy do Googlu a vypadne diagnóza,“ dodal. Proč tohle jednoduché řešení nenapadlo předchozí lékaře, kteří si s mužovou nemocí nevěděli rady, ale nekomentoval.

e.44 ( 8. února 2014 14:03 )

To si sice jako laik můžeš myslet ale pravdu nemáš. To co jsem napsala jsem si z prstu nevycucala. Na základě informací z médií jsem se o to začala zajímat a mám to potvrzené jak medializovanými názory některých odborných lékařů, tak mi to i osobně potvrdil jeden z nejlepších českých imunologů a jeden chirurg s kterými jsem se seznámila přes přítelkyni trpící vzácnou a v jejím případě bohužel nevyléčitelnou chorobou ale díky "Housovi" ještě žije a pár let snad ještě žít bude. Asi bys byl dost překvapenej kolik lékařů nejen u nás bere ten seriál po lékařské stránce velice vážně a co všechno už jim dal.

mortis69 ( 8. února 2014 13:49 )

...holky holkama,a kluky klukama

kukuku ( 8. února 2014 13:46 )

kukuku ( 8. února 2014 13:45 )

Autoři seriálu Dr.House jsou ještě lepší, než píšeš. Jsou zhruba jako Jules Verne. Vyplodí spoustu hovadin a pak se z toho něco ujme a začne prakticky používat.

e.44 ( 8. února 2014 13:29 )

I když jde o ojedinělý, velice vzácný případ, nepopsaný v žádných lékařských knihách? Právě seriál Dr. House je vzácnou přínosnou raritou v tom, že autoři sbírají náměty tak, že po celém světě pátrají po velice vzácných, ojedinělých lékařských záhadách a jejich lékařském řešení a celé to pak podávají v tak kvalitní formě, že nejen laika seriál baví ale i odborník se může poučit

Zobrazit celou diskusi