Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Inteligent Husák a jeho opak Biľak: Jak soudruh Štrougal vzpomíná na muže, který pozval Sověty

Také Lubomír Štrougal zavzpomínal na Vasila Biľaka, funkcionáře KSČ, který do Československa pozval okupanty
Také Lubomír Štrougal zavzpomínal na Vasila Biľaka, funkcionáře KSČ, který do Československa pozval okupanty  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
7. února 2014
12:51

Zesnulý komunistický pohlavár Vasil Biľak (†96) se do dějin zapsal především podpisem zvacího dopisu pro Leonida Brežněva, kterým zradil zemi a do Československa pozval sovětské okupanty. Na vypjatý rok 1968, kdy k nám přijely tanky Varšavské smlouvy a také přímo na Biľaka zavzpomínal ve svých pamětech i Lubomír Štrougal.

Říká se, že o mrtvých jen dobře. Ale znáte tenhle? Českoslovenští papaláši se chystají na stranický výlet do Francie. V tom Husák podá návrh: Dáme si každý před příjmení předponu de! Abychom tam lépe zapadli. Já budu de Hus, Štrougal de Štroug... Když v tom vyskočí Biľak a povídá: Já nikam nejedu!

Zatvrzelý komunista Biľak se netěšil nejlepší pověsti. Tenhle s obtížemi vyučený krejčí se zhlédl v Sovětském svazu a jeho ideologii. Podepsal se pod konec snu o pražském jaru a politickém uvolnění v roce 1968, ale také pod dopis, kterým do Československa pozval okupanty.

Jedna z nejhorších záporných postav

"Vážený Leonide Iljiči, s vědomím plné odpovědnosti za naše rozhodnutí se na Vás obracíme s následujícím prohlášením... Politické prostředky a prostředky státní moci v naší zemi jsou nyní už do značné míry ochromeny. Pravicové síly vytvořily příznivé podmínky pro kontrarevoluční převrat," hlásili ve zvacím dopisu Biľak, Alois Indra a další signatáři sovětskému diktátoru Brežněvovi a prosili o "poskytnutí účinné podpory a pomoci všemi prostředky." 

Z Biľaka se tak stal zrádce a kolaborant. Za normalizace však jeho vliv na českou politiku vzrostl. Sověti mu věřili. Po revoluci byl vyšetřován, což ale vyšumělo. "Od roku 1956 najdete málo tak záporných postav, které působily v československém veřejném životě, jako právě Vasil Biľak," upozorňuje historik Oldřich Tůma. "Miloval Rusy jako bratry a ještě více miloval marxismus-leninismus a jeho režim, který z podprůměrného krejčího dokázal udělat bohatého prominenta. Pravověrným komunistou zůstal až do smrti," napsaly o Biľakovi Hospodárske noviny.

Jak vzpomíná Štrougal na Biľaka

Na Biľaka přitom ve svých pamětech zavzpomínal i československý premiér z let 1970 až 1988 Lubomír Štrougal, člen nejužšího vedení KSČ, který okupaci zpočátku odmítal, aby se pak také stal společně s prezidentem Husákem jednou z čelních postav období normalizace. "V něčem jsme se shodovali, ale v zásadních otázkách jsme byli rozdílných názorů," řekl po Biľakově smrti MF Dnes.

Štrougal přitom srovnával Biľaka právě s Husákem. "Odlišní byli skoro ve všem. Ve vzdělání, životní zkušenosti, znalosti světa a jazyků, v profesionální kariéře. Husák byl v nejlepším slova smyslu rozený politik, slovenský intelektuál s velkým rozhledem, letitý politický vězeň stalinského režimu, řeklo by se, že se mu v životě nevyhnulo nic hezkého ani ošklivého. Biľak byl z chudé rodiny, vlastně celý život ve stranickém aparátě, jakoby závislý na neviditelných strukturách moci. Dva lidé naprosto rozdílní a s naprosto jinými životními cíli. Ovšem historie je svedla a léta držela u sebe," napsal "soudruh" Štrougal ve svých pamětech.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

nojasne ( 12. února 2014 22:30 )

Přesně tak. Sověti se snažili tu mít vojska už od roku 1948. Gottwald udělal převrat bez Stalinovi vojenské pomoci a ten mu to nikdy nezapomněl. Zanevřel a na něj a Gottwald se strachy úplně sesypal, začal chlastat, protože se hrozně bál, kdy Stalin pošle na šibenici i jeho.

nojasne ( 12. února 2014 22:23 )

No v době, kdy pracující stáli pořadníky na trabanta si vozil svoje stranické pozadí v luxusní Čajce. A k tomu ten zarytý odpůrce kapitalismu vlastnil Forda Cortinu.

zakola ( 11. února 2014 15:57 )

Zaplať pánbu, že už je konec vlády pravicovejch zlodějů, a že už brzy skončí na smetišti dějin, a ani pes po nich neštěkne. Ještě by to chtělo z nich vyrazit ty nakradený majetky. A všichni ti jejich patolízalové, co sem nablili ty svoje nenávistné žvásty, tak ty se brzi zalknou svým vlastním jedem. Už aby to bylo.

1nostradamus1 ( 11. února 2014 15:11 )

kedysi platilo: nechať v mäsiarni starého vedúceho, ten už má nakradnuté... dnes je to tak, že " akože" volíme nového každé 4 roky.... biľakova hláška: nikto nam ňebude sypať pesek do našho socialisťičeskeho sukoľa! ...a ryť sviňskimi kapitalisťičeskimi rypakami do našej socialisťičeskej zahradočky! bol to jasnovidec !

versutus ( 8. února 2014 21:09 )

A oba zavřeli komunisté!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa