Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Policie: Zbraně z palestinské ambasády jsou ze 70. a 80. let

Opravdu na palestinském velvyslanectví vybuchl trezor?
Opravdu na palestinském velvyslanectví vybuchl trezor?  (Autor: archiv Blesku)
Autor: ČTK, lvi - 
6. února 2014
20:11

Zbraně z budovy palestinského zastoupení v Praze, kde počátkem roku zabila exploze výbušniny velvyslance, pocházejí ze 70. a 80. let minulého století. Policie při zkoumáních zjistila, že nebyly použité při dosud neobjasněných trestných činech.

Vyšetřovatelé podle mluvčí získali výsledky znaleckých zkoumání z různých oborů týkajících se zbraní a výbušnin. "Balistická zkoumání zajištěných zbraní vyloučila shodu se stopami zajištěnými u dosud neobjasněných trestných činů v ČR," uvedla mluvčí policie Andrea Zoulová.

Znalci podle ní zjistili, že zbraně, které policie v objektu v pražském Suchdole po výbuchu zajistila, pocházejí ze 70. a 80. let minulého století. "Vyšetřování celého případu nadále pokračuje, stejně jako další znalecká zkoumání," dodala Zoulová. Výsledky prý lze očekávat v příštích týdnech.

Výbuch trezoru na Nový rok zabil palestinského velvyslance Džamála Muhammada Džamála. Policie pak našla v budově i nelegálně držené zbraně. Palestinci se za jejich držení omluvili, zbraně prý pocházejí z dob Československa a nikdy nebyly použity.

Do budovy se palestinské zastoupení donedávna teprve stěhovalo z pražské Troji. Mluvčí ambasády Nabíl Fahil dnes uvedl, že nová rezidence byla zkolaudována. Diplomaté a zaměstnanci se mohou nastěhovat a mise může začít fungovat.

Výbuch nastal po otevření sejfu. Česká policie případ vyšetřuje jako usmrcení z nedbalosti a také nedovolené ozbrojování. Nešlo podle ní o teroristický čin. Velvyslancova dcera hovořila o možnosti vraždy.

majojo ( 7. února 2014 02:22 )

Ale houby. Ty zbraně tam propašovali ti stěhováci, Palestinci o nich neměli tušeníčka!

majojo ( 7. února 2014 00:05 )

A už se začíná zametat pod kloberec - abychom ručníky nedejpámbu nerozčílili. A ta budova vážně byla zkolaudovaná?

anka ( 6. února 2014 23:31 )

tak to bylo znamo, ze komuniste u nas schovavali teroristy...

venxa ( 6. února 2014 21:01 )

V tech zbranich mel taky prsty ten z kurvy syn Bilak co ted chcipnul.

rudyptak48 ( 6. února 2014 20:50 )

Dle názoru znalců, zbraně nebyly použity při žádném z doposud neobjasněných zločinů. A co se týče objasněných o tom se neříká nic. Že to experti stihli tak brzy vyhodnotit?! Tohle je moc podezřelé. A hlavně, proč mají vybroušená evidenční čísla? To snad dělají jenom zločinci, nebo se pletu? Co jiného vlastně Palestinci jsou? A náš stát je v tom podporuje... Kdo podporuje zločince je sám zločinec.

Zobrazit celou diskusi