Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Olympijský park v Praze za 80 milionů připomněl problémy Neumannové: Kdo to zaplatí?

Autor: Pavel Schuster, Tereza Hodáliková - 
6. února 2014
06:18

Má to být akce, na kterou se jen tak nezapomene. Olympijský park na Letné už dnes otevře své brány. Kdo ale zaplatí 80 milionů za celou jeho výstavbu?

Náklady na provoz navíc zatím propočítané nejsou. Hrozí milionové ztráty? Jako v Liberci na mistrovství světa v klasickém lyžování, kterému šéfovala Katka Neumannová.

Na Letné vyrostla bruslařská dráha, okruh pro běžecké lyžování, snowboardový snowpark, biatlonová střelnice, dvě hokejové plochy, plocha pro krasobruslení, či curlingová dráha… A právě o dráhu projevili návštěvníci největší zájem, když v úterý spustil Český olympijský výbor rezervační systém. Místa tak byla za pár minut rozebraná.

To jsou prachy

Trnem v oku Pražanů je ale cena za výstavbu areálu, který má být v provozu pouhých 18 dní! A ta činí 80 milionů. V propočtu na dny pak náklady na výstavbu vycházejí tak, že jeden den, co bude park otevřen, bude stát 4,45 milionů, v propočtu na hodiny 185 tisíc!

Co se týče nákladů na provoz, tak ty zatím Český olympijský výbor neuvedl – sám je totiž nezná! „Co se týče denních nákladů, to zatím propočítané nemáme,“ prozradila Blesku mluvčí Olympijského parku Zuzana Kalátová.

Video Zažít Soči v Praze: Olympijský park na Letné za 80 miliónů - Pavel Schuster, David Malík
Video se připravuje ...

Drahá výstavba

Jen náklady na výstavbu parku vyšly na 80 milionů. Český olympijský výbor sehnal 31 milionů od ministerstva školství (25 milionů), ministerstva průmyslu (3 miliony) a do třetice od Lesů ČŘ (3 miliony). Kdo ale zafinancuje zbylých 49 milionů? „Rozpočet je v tuto chvíli podle dalšího přepočítávání téměř ze tří čtvrtin hrazen ze soukromých prostředků,“ uvedla Kalátová.

Z mistrovství stomilionové dluhy!

Jméno bývalé hvězdy běžeckého lyžování Kateřiny Neumannové už navždy bude spojené s libereckým mistrovstvím světa 2009. To totiž nakonec skončilo u soudu. Náklady na pořádání přesáhly 2 miliardy. A občanské sdružení (OC FIS NORDIC WSC 2009), které akci připravovalo, skončilo v lednu 2012 v úpadku s dluhy ve výši 399 milionů.

V březnu 2012 proběhl soud, kde se řešilo celkem 69 pohledávek právě v celkové výši 399 milionů korun, z toho 172 milionů požadoval stát jako penále za špatné využití dotace.

Jak bude otevřeno?

Otevřeno bude každý den od 9 do 22 hodin Jen dnes se brány areálu otevřou v 16 hodin, od 18 do 19 pak proběhne hlavní ceremoniál. Vstupné je dnes zdarma. Pak už se bude vlézné platit 50 Kč.

agfor ( 7. února 2014 11:40 )

Opět vyhozené peníze. Hlavně, že důchodcům se přidalo jen 45 Kč, protože na sportovní šaškárny je financí dost, ale pro ty, co celý život poctivě pracovali a vytvářeli hodnoty peníze nejsou. FUJ !!!! (Škoda, že tu není nasraný smajlík).

ninka64 ( 6. února 2014 22:59 )

Tato akce je nehoráznost, sprosťárna a šmejdovina prvního stupně.Taková rozkrádačka státních prostředků zase vžešla od grázlů z TOP 09 a ODS. Stále nepochopili, že už těch jejich zlodějin mají lidé plné zuby.Keci o tom, že má tato megolomanská a předražená akce přispět k propagaci sportu je lež a hlavně co z této akce má mládež ve zbytku republiky????

karlos107 ( 6. února 2014 14:09 )

„Co se týče denních nákladů, to zatím propočítané nemáme,“ prozradila Blesku mluvčí Olympijského parku Zuzana Kalátová.Tak kdyby hospodařil akaždý podnikatel, tak je na pracáku. Kalátová je krááááva i s celým tím jejím spolkem buzerantů. Kdy skončí toto zbytečné vyhazování peněz ***. Takový bordel dovolí jen tito dementi ve vládě. Zasranci. A děcka ve škole dělají sbírky pro cizí ... běžte už do zadele !!

petrusaa ( 6. února 2014 12:52 )

Já řvu smíchy,město Praha jehož sláva hvězd se dotýká totiž nemá již žádný majetek, a bude muset 1) zaplatit rozhodnutím soudu tunel Blanka,2) čističku na Císařském ostrově za 5.6 miliard kč.Zaplatit čím?Masivním zdražením vodného a stočného a rozprodejem městských bytů.To bude řevu a skřípání zubů,možná dostane i primátor z TOP 09 na budku.

zadnice ( 6. února 2014 12:43 )

Stále stejná písnička, prachy se rozhazují dál a dál!!!

Zobrazit celou diskusi