Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sloní mládě z Ostravy nepije, chovatelům se nedaří krmení

Autor: ČTK, ljš - 
5. února 2014
16:26

Sloní mládě, které se v úterý narodilo v ostravské zoologické zahradě, je ohroženo. Zatím samo nepije mléko od matky, ošetřovatelům se bohužel nedaří ani krmení z lahve. Slonice si potomka příliš chrání. Rozhodující bude dnešní noc.

"Situace bohužel není moc dobrá. Mládě by se mělo od matky napít do 30 hodin až dvou dnů po narození. Záleží na jeho kondici. To ale zatím nenastalo. Slonice mláděti drží, nastavuje struky. I mléka má dostatek. Slůně se ale zatím nepřisálo," popsal situaci ve sloninci ošetřovatel ostravských slonů Pavel Zvolánek.

Podle něj hrozí to, že mládě pojde hlady. "To se může stát. Situace se mění z hodiny na hodinu. Bohužel se nám nedaří mládě nakrmit umělým mlékem z flašky. Slonice jej příliš chrání. To je na celé situaci jediné dobré, že funguje vztah slonice ke slůněti. Bohužel v tomto případě to je trochu na škodu," doplnil.

Zvolánek a ani jeho kolegové zatím neřešili možnost, že by slůně oddělili od matky. "Návrat k matce by pak byl nemožný. Zvířata jsou pak příliš fixovaná na lidi," řekl.

Letos sedmnáctiletá slonice Vishesh v úterý ráno porodila v ostravské zoologické zahradě své druhé mládě. První mládě přivedla na svět v březnu 2011 - šlo o první slůně narozené v Česku. Sameček ale nakonec v květnu uhynul na celkovou sepsi a selhání oběhového systému. Zoo se v úterý rozhodla, že pavilon slonů zůstane na nezbytně dlouhou dobu uzavřený, aby mládě i jeho matka měli dostatečný klid.

Sloni indičtí se v ostravské zoo těší velké popularitě. Dosud hlavně samička Rashmi, která letos oslaví třetí narozeniny. Na svět přišla jako druhé živě narozené slůně v českých a slovenských zoologických zahradách a je sestrou Vishesh. Sloni indičtí patří k ohroženým druhům. Ve volné přírodě jich žije maximálně 55.000.

Video Slonice Vishesh a její potomek. - Zoo Ostrava
Video se připravuje ...

negomba ( 5. února 2014 21:58 )

Slonice je dobrá máma, stará se o něj, nastruje mu mléko ale ono stále nic.. Už je to víc jak 30 hodin.. Jestli se mládě nenapije, doufám, že ošetřovatelé zasáhnou včas!! Přece ho nenechají zemřít! Mléko z láhve mu hodně pomůže do začátku a pak určitě u své maminy najde to lepší. Držím palce!!!

citizen3000 ( 5. února 2014 21:25 )

Tak snad ho nenechají umřít !! Pokud se nenapije - musí ho vzít od slonice násilím a tak, jak se to dělá - uspat ji , nakrmit mládě a dát ho zpět ! Stačilo, že takto umřelo již to první !!

jana999 ( 5. února 2014 18:39 )

no tak než ho nechat uhynout, tak at je radši fixovaný na lidi, až pozná nějakou hezkou samičku na lidi zapomene

itartas ( 5. února 2014 17:35 )

..doufám, že se to změní k dobrému

japos22 ( 5. února 2014 17:05 )

Co se týká titulku, to mně by se stát nemohlo

Zobrazit celou diskusi