Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Demonstrující v Kyjevě podporuje i Pianista-Extremista!

Autor: lvi - 
3. února 2014
06:00

Protivládní demonstranty na náměstí v centru Kyjeva podporuje i maskovaný muž v černém oděvu ve vojenském stylu, který si ale jako zbraň zvolil klavír. Jak napsala agentura Reuters, zvolil si přezdívku Pianista-Extremista.

Přezdívka i vojenský zevnějšek jsou prý ironií na adresu ukrajinských úřadů, které označují demonstranty požadující těsnější vztahy s Evropskou unií za extremisty. "Říkají, že jsme extremisté a zločinci, ale není tomu tak. Lidé jsou zde z vlastenectví, ne kvůli penězům nebo násilí," řekl pianista agentuře Reuters a odmítl si sundat lyžařskou masku.

Jeho hudba je prý příjemnou změnou oproti bušení do sudů, které dosud tvořilo doprovod protestům na náměstí Nezávislosti, všeobecně známém jako Majdan. Již více než dva měsíce trvající protesty vyvolalo odmítnutí prezidenta Viktora Janukovyče dohody s Evropskou unií, které dal přednost před Ruskem. Dnes bylo na náměstí na 60 000 protestujících.

"Hudba lidem pomáhá a pozvedá jim morálku," řekl anonymní umělec a začal hrát na otřískané piano pomalované ukrajinskými barvami skladbu současného italského autora Ludovika Einaudiho. "Hudba je duchem revoluce," dodal.
Násilí, které si v lednu vyžádalo životy nejméně šesti lidí, doprovázel vznik skupin maskovaných mužů s klacky a tyčemi. Tvrdí, že chrání demonstranty před útoky policejních těžkooděnců.

Ukrajinské úřady uvádějí, že mezi demonstranty jsou i zástupci krajní pravice, kteří stojí za násilnými projevy. Opoziční předáci přičetli násilí proti policistům "provokatérům".

"Moje hudba ukazuje, že lidé tady jsou normální, vzdělaní lidé," uvedl pianista, který pouze řekl, že studoval na hudební škole a je mu přes 20 let.

"Chceme lepší - evropskou - budoucnost pro Ukrajinu," řekl. "Chci ukázat lidem v Evropě, co se děje na Ukrajině. V úřadech tady jsou zločinci a postaráme se, aby byli potrestáni," dodal.

Petrolin ( 3. února 2014 21:35 )

Ty protestující Ukrajinci musí být náramně bohatí lidé, asi samí Kličkové.Nebo snad na to,aby mohli dva-tři měsíce protestovat celý život šporovali.Nebo je snad někdo živí?Já bych mohl demonstrovat tak týden a potom fofrem do fachy.Moc se Ukrajinci pletou,když očekávají od Američanů a Evropanů hafol peněz.Američené je akorát morálně podpoří,stejně jako nás v 68 roce.Evropa se také nepředá.Z hrůzou očekává africký pochod na sever a rozhodně není nakloněna ukrajinskému pochodu na západ.V současné době oběma vrtá v hlavě:Jak z toho.

snezny.levhart ( 3. února 2014 19:33 )

..., přesto "mediálním" žumpám unikají i podstatná varování mnoha bezpečnostních profesionálů. Logicky se shodují v tom, že bude-li se další fáze agresivní okupace imperialismem vyvíjet na Ukrajině obdobně, jako v Sýrii, a na rozdíl od ní bude případně v Evropě úspěšná - pak stejně logicky, jak bobtnalo ne tak dávno na Středním východě, začne dnešní ohnisko - Ukrajinu, tím víc ohrožovat i přímý válečný střet. Analytici pak dávají tento vývoj do souvislosti s aktuálně (již) existující, útočnou válečnou strategickou doktrínou Ruska, potažmo jeho spojenců (ta každopádně počítá s přímou, válečnou konfrontací NATa v budoucnu, právě v závislosti na jeho sílící uzurpaci vlivu v Evropě (k tomu právě dochází), resp. v Asii)... A konstatují už dnes značné zvýšení bezpečnostních rizik v regionu: ten už na rozdíl od Středovýchodu, však není vzdálen přes 3000 tisíce km, nýbrž jen zhruba přes 300 - to je zásadní vzkaz světomafie Čechům a vůbec všem státům střední a východní Evropy.

snezny.levhart ( 3. února 2014 19:13 )

Prolhané euroonuce z plesku, kdu už přestanete ze čtenářů dělat vyložené idioty, a po pravdě na rovinu - tj. v souladu s vašimi zákonnými povinnostmi a ústavními právy čtenářů - odreferujete, že tzv. "ukrajinská oranžová revoluce" je naprosto celá od a do z, opět jen lživým produktem sprosté, eur-atlantické propagandy a jejího militantně-imperiálního cíle - vyvážet "revoluci", tj. další, ilegální státní převraty (kterých celé série jsme už byli svědky v tzv. "arabském jaru", leč přes fatální neúspěch (snad s výjimkou zastavení válečného masakru v Sýrii) světová "oligarchie" nehodlá z agrese tažení její válečné mašiny ani gram slevit) po nejrůznějších "ohrožených" desnacích všude ve světě, kde mají osnovatelé "světovlády" důležité strategické záměry. Ty jsou vždy směřované v jejich prospěch na úkor původních občanů, v našem případě Ukrajinců: přístupové protokoly jsou pro tuto rozsáhlou, leč k zemědělství predikovanou, a v tomto smyslu vůči eu stále zaostalou zemi natolik nevýhodné, že by Ukrajina byla zcela padlá na hlavu - neb obří tunely (přijetí eura i se vstupní makropokutou, provázené totální deformací a znehodnocení vlastní měny a ceny práce, vč. pochopitelného "nákupu" ekonomické recese z eu - zakódované v jejím fašistickém totalitním zlořádu), provázené rozvratem tradičních výrobních zdrojů ku potřebám "euroříše", to vše je těhotné potenciálem, schopným dorazit ekonomii země do roka - do dvou. Právě proto se ani žádná, skutečně ukrajinská - domácí - masová podpora importovanému převratu nekoná, tím urputněji tudíž geobbelsovští puzzfleci eurofašizace na všech "frontách" (zejména v té "kulturně-mediální") nahrazují realitu dalším vrhem totálně smyšlených žvástů, vyváží na Ukrajinu stovky "demonstrujících" žoldáků z řad násilných kriminálníků a radikálů - aby vůbec měla "novinářská" euroverbež kompars do těch jich "záběrů", kterými veřejnost dokonce obelhává i veřejnoprávní čt, s neobvyklou sprostotou, porušováním zákonů, cenzurou... Stejně, jako v Sýrii...&g

reggina ( 3. února 2014 11:20 )

nebo od narozeni jsou blbi....

japos22 ( 3. února 2014 10:37 )

Na slušný nenásilný protest má každý právo, nejen volby jsou demokracie, Kličko zachází s podněcováním k násilí zřetelně příliš daleko, to už není demokracie

Zobrazit celou diskusi